11 lucruri la care te poți aștepta după cursul de Master

Written by on septembrie 15, 2018

Era primăvara anului 2009 când în România se ținea primul curs de Master Practitioner NLP susținut de trainerii certificați de Tad James Co, Diana & LJ Hunyady. Pe atunci eram un participant conștiincios care își lua notițe și își schimba viața în proces fără ca măcar să fie conștient ce face. A fost ca și cum mi-ar fi propulsat întreaga viață la un alt nivel de realizare, dar asta e altă poveste. Acum sunt un trainer conștiincios iar întreaga perspectivă s-a mutat cu câteva niveluri logice mai sus și de pe locul din sală, pe cel de training, cunoscut și sub numele de scaun al schimbării. De aici, rezultatele absolvenților primului meu curs de Master Practitioner arată cel puțin promițător și sunt cât se poate de grăitoare în ceea ce privește puterea minții și ce e capabilă să facă posibil atunci când îi este eliberată calea spre succes.

Prin urmare, atât pe baza feedback-ului absolvenților, cât și a propriilor observații din timpul și de după training, iată câteva lucruri la care te poți aștepta când te îmbarci într-o experiență de transformare personală atât de intensă cum este cea a cursului de Master Practitioner NLP, Time Line Therapy™, Hipnoză și Coaching livrat după modelul Tad James:

1. S-ar putea să-ți îmbunătățești considerabil relațiile cu familia

Înțelegerea în profunzime a modului cum se aplică principiul NLP “Percepția e proiecție”, plasarea la cauză, însușirea modalităților de comunicare excelentă și a respectului pentru modelul lumii celuilalt a făcut o diferență în relațiile tuturor participanților.

“Cu tata îmi era foarte greu să mai colaborez, să am acces la experiența și răbdarea lui. După curs mi-am dat seama ce trebuie să fac.”

Construind Rapport, utilizând din plin tiparele miltoniene, multă ascultare activă și principiul non-contrazicerii, a evocat o perioadă în care comunicarea dintre ei fusese optimă: săptămâna în care, la 5 ani, i-a fost ucenic la repararea mașinii.

“Răbdarea și poveștile s-au țesut între noi muncind cot la cot pe sub mașină. Eu dându-i sculele de care avea nevoie și el explicându-mi cu multă răbdare, pas cu pas, ce facea. După ce a început să își amintească, i-am spus că și acum stilul acela de comunicare funcționează perfect între noi. Ca argument, i-am amintit faptul că la 18 ani, când am avut și eu Dacia mea, oricând mă lăsa în drum, știam să o repar datorită uceniciei făcute cu el, datorită modului cum mă învățase și care a făcut ca și după 14, 15 ani să pot reactualiza cunostintele de atunci.

Acum, 15 ani mai târziu, m-a invitat să petrecem concediul împreună la mare și este genial! Cred că am avut ceva răbdare 15 ani dar fără ei nu aș fi avut experiența. :)”

2. S-ar putea să îți crești veniturile

Schimbarea unor convingeri vechi și limitative precum “a face bani e dificil”, “nu merit prosperitate”, “trebuie să renunț la libertate ca să îmi cresc veniturile”, “nu pot să fiu independent”, “trebuie să te chinui pentru a avea succes” s-ar putea să genereze la rezultate concrete pe plan profesional.

“Pur și simplu am reușit să văd toate resursele pe care le am, potențialele resurse și cum anume să le folosesc. Drept urmare, în urmatoarea lună voi avea site-ul gata. Știu exact cum și ce anume le voi oferi oamenilor ca sa fie ceea ce simt că își doresc, Toți avem idei și doar ne provocăm unii pe ceilalti să ne imaginăm cum ar fi dacă… și de acolo… planurile și visele devin realitate. Mai exact, colaboratorii mă așteaptă cu pixurile în mână să semnăm contractele. :)”

Altcineva ne spune:

“M-am organizat și astfel am obținut mai mult timp pentru mine, ascult mult mai atent interlocutorii și astfel am o mai bună comunicare cu ei. De asemenea, mi-am stabilit obiectivul de a-mi aduce clienți noi în fiecare zi – și l-am obținut.” Mai specific, își propusese un contract nou pe zi și încheie în medie trei.

Alți participanți, intrând în Rapport cu prorpiile resurse și abilități, identifică oportunități și încep afaceri noi. Ca urmare a sesiunii de Breakthrough, una din participante și-a deschis propriul butic de branding. Alte două participante pun la cale proiecte de creștere personală pentru copii și tineri:

“Acum dau credit intuiției mele mai mult decât o făceam în trecut, ceea ce mi-a adus multe idei de proiecte și am proiectat mult mai multe pentru viitor. J”

3. S-ar putea ca unele drame din trecut să își piardă sensul complet

“Imediat dupa Master, de fapt, încă din timpul ultimelor minute ale Breakthrough-ului meu (care acoperea sfera dezvoltării de sine și a relațiilor), m-am îndrăgostit până peste urechi :). Fulgerător și ecologic. Și terapeutic, căci a închis o rană veche de ani de zile și a pus capăt unor planuri care n-aveau sorți de izbândă într-un viitor cât de cât apropiat.

Acum, la 2 luni de la Master, mi-a trecut îndrăgosteala, dar a ramas efectul benefic al eliberării de treburile lăsate neterminate în trecut și am început să replic acest comportament și în alte arii ale vietii mele, începând cu sănătatea și continuând cu cea a carierei.”

4. S-ar putea să nu mai poți să nu spui lucrurilor pe nume

A face pe plac celorlalți în detrimentul propriilor dorințe și nevoi, a nu putea să spui “nu”, a accepta compromisuri, a lăsa de la tine, a nu avea replica la momentul potrivit – erau vechi tipare atitudinale care deserveau pe mulți dintre participanți.

Unul dintre ei ne împărtășește că noua strategie de a spune lucrurilor pe nume, ecologic și cu tact, s-a instalat atât de bine încât nici nu o mai remarcă altfel decât prin comparație cu modul anterior de acțiune. “Face parte din mine atât de firesc încât acum nu pot să concep cum aș putea să nu spun ce mă deranjează.”

S-ar putea deci ca respectul de sine consolidat pur și simplu să nu-ți mai dea voie să acționezi împotriva propriilor principii și valori.

5. S-ar putea ca distanța dintre gând și materializarea lui să se reducă considerabil

Imaginează-ți: să cauți să-ți îndeplinești obiective având emoții negative, convingeri limitatoare și mecanisme auto sabotoare pe fundal este ca și cum ai conduce către destinație cu frâna de mână trasă. Ce-ar fi să o poți elibera?

Una din participante ne spune:

“Am descoperit cu satisfacție că distanța de la gând la materializare se scurtează. Drumurile lungi și Întortocheate au frumusețea lor doar atunci când drumul e un scop în sine.”

6. S-ar putea să-ți rezolvi probleme de sănătate

Înțelegerea cauzelor psihologice și emoționale ale reacțiilor corpului, schimbarea gândirii vechi conform cărora boala este ceva static și asupra căreia nu ai nicio putere, eliminarea emoțiilor negative și a factorilor stresori a influențat pozitiv starea de sănătate, imunitatea și vitalitatea participanților.

În cadrul segmentului de “paradigma durerii” din curs, am asistat în timp real la reducerea unei dureri de spate, pe o scară de la 0 la 10, de la nivelul durerii perceput inițial ca fiind 6, la 0.

Vorbind de timp real, subiectul care a voluntariat pentru demonstrația tehnicii de eliminare a alergiei nu a mai putut reda vechiul comportament – acela de a strănuta oricând se întâmpla să fie expus la piper.

Un alt absolvent ne împărtășește:

“Am reușit să controlez mult mai bine o durere de spate care ma chinuia.”

Un alt participant ne-a spus că după cursul de Master, oricând se întâmplă să apară simptome, înțelegerea cauzei psihosomatice reduce considerabil timpul de însănătoșire.

Altcineva remarcă foarte clar cum anume corpul reacționează imediat la conștientizări, fie prin apariție, fie prin dispariția spontană a simptomelor.

“Am observat o îmbunătățire considerabilă a stării mele de sănătate și e minunat să constat că nu am mai avut nicio problemă de sănătate de la Practitioner. De asemenea, am lucrat mult cu fiul meu pe acest subiect și am văzut rezultate deosebite.” – este relatarea unei alte participante.

7. S-ar putea să vezi mult mai clar unde anume îți stai în cale

Nu puține sunt și cazurile în care participanții la cursuri nu au probleme. Vin pentru informație și resurse, dar nu au blocaje. Sau cel puțin așa cred. J Și nu mică le este surpriza atunci când experiențele de după le scot la suprafață exact ce îi ținea în loc fără ca măcar să știe.

“Mă gândeam la ideea că atragem aceleași probleme pe care le avem la rându-ne (sau oamenii care ne seamănă) și nu găseam niciun înțeles. Încă îmi amintesc cuvintele Cameliei (trainer-ul) spunând că în final, fiecare sesiune de coaching va fi coaching (și) pentru tine. A juca rolul de coach și de client în același timp a sunat ca o poveste pentru mine

Așa că povestea începe cu primul meu client care vine cu o problemă serioasă, dificultăți cu banii și o mulțime de datorii. Am început să lucrez cu ea. În maximum 2 săptămâni, un al doilea client, din alt oraș și fără nicio legătură cu primul, vine să ceară ajutor pentru exact aceeași problemă.

Toate bune și frumoase până îmi pun întrebarea: «față de cine am datorii de achitat și despre care am uitat?» și răspunsul vine instantaneu: față de mine.

Prin urmare, îmi primesc răspunsul la una din problemele mele, relația cu banii și a face muncă neplătită, a investi efort fără să primesc nimic în schimb.

Multe probleme au început să iasă la iveală și percep asta ca pe un pas imens; la Practitioner nu știam ce probleme să lucrez căci nu credeam să am vreuna, dar fără vreun motiv anume, nici nu eram fericită.”

8. S-ar putea să te îndrăgostești de persoana potrivită

După cum spune Jung, te căsătorești cu mintea ta subconștientă și apoi începi să proiectezi asupra ei tot ceea ce ai nerezolvat în tine. Prin urmare, ghici ce se întâmplă atunci când e încărcată de blocaje și probleme nerezolvate. Și ce se întâmplă când o eliberezi de bagaje inutile?

Eliminând frica în cadrul proceselor Time Line Therapy™, unul din participanți și-a încheiat un ciclu de relații toxice și a descoperit ceea ce numește “adevărul emoțional”.

Altcineva ne împărtășește:

“În viața mea cea mai nouă, am cunoscut un bărbat cam cum mi-l imaginam, blând, citit, curios, curajos și pus pe șotii. Recunosc, de mult nu mi-a mai fost stârnită curiozitatea așa cum mi-a stârnit-o el. :). O să vedem ce ne imaginăm mai departe, dar acum este un acum frumos. :)”

În concluzie, eliminarea temerilor și a tiparelor distructive acumulate din trecut și foste relații s-ar putea să-ți descătușeze calea către persoana pe care o meriți, o relație sănătoasă, hrănitoare și care să îți susțină cu adevărat evoluția.

9. S-ar putea să descoperi că găsești mult mai ușor soluții

Abilitatea de a te detașa de evenimentele de zi cu zi, de a disocia fostele tipare de comportament reactiv și de a-ți pune întrebări constructive s-ar putea să te conștientizeze că faci față cu brio unor situații care înainte ți-ar fi creat dificultăți.

Una din absolvente care s-a întâmplat ca imediat după finalizarea training-ului să experimenteze o serie de provocări în plan personal și financiar, ne spune:

“Știu cu certitudine că în trecut un asemenea context ar fi activat o suită întreagă de stări fără resurse, însă de data aceasta, doar pentru că de fiecare dată când mă simțeam încolțită», mă întrebam «ce altceva mai e posibil?» și «ce altceva mai pot să fac?», am identificat soluții total ecologice pentru fiecare aspect și am avut mereu în vedere că este doar o perioadă. 
Totul, pentru că în timpul cursului am învățat să simplific acele contexte care par fără ieșire și am crezut intotdeauna că există o soluție oricat de multi factorii de mediu, aparent potrivnici, aș fi avut…”

Și-a constatat “capacitatea de a te detașa de problema doar atat cât să identifici soluții și resurse, capacitatea de a identifica mai multe soluții pentru o problemă, atitudine deschisă și relaxată față de ceilalți, chiar dacă ei sunt părți ale problemei și un alt fel de gândire, orientată spre soluții.”

10. S-ar putea să te descoperi altfel decât credeai că ești

Creștem însușindu-ne o mulțime de idei despre cine suntem și, mai ales, despre ce nu suntem. Cum ar fi însă dacă am putea elibera balastul a ceea ce ni s-a spus să fim și am descoperi mai mult din ceea ce suntem de fapt?

Iată ce spun câțiva din cei care au făcut-o:

“Omida se transforma în fluture. De fapt, nu, nu așa. Omida a devenit conștientă că a fost mereu fluture, doar că nu și-a văzut aripile până acum.”

“Acest curs mi-a oferit piesa finală a puzzle-ului pe care tocmai l-am început. Tradus semiconcret, am reușit să semnez cel mai important contract de bună colaborare și încredere între mintea și sufletul meu.”

“Dacă ar fi să exprim într-un singur cuvânt ce am obtinut eu după acest curs este: MAGIE; ceva MAGIC pentru mine. Am venit închisă nu în una, ci în trei cutiuțe una peste alta, ca nimeni și nimic să nu mă poată atinge, iar deasupra erau ferestrele prin care învățam. Dupa curs, mi-am adus aminte să iubesc oamenii și să acord încredere celor din jur.”

“Sintagma nu există nu pot, există doar nu vreau are un mare ințeles.”

11. S-ar putea să simți nevoia să dai mai departe ce-ai primit

Nu în ultimul rând, resursele primite și conștientizarea a cât de multe sunt posibile prin antrenarea lor, s-ar putea să te facă să simți o nevoie irezistibilă de a le da mai departe, alături de satisfacția nelimitată a contribuției pentru o lume mai bună.

“Pentru mine Masterul a venit ca un acoperiș pus peste o casă cu o fundație zdravănă. Dacă la Prac am primit cel mai frumos cadou, acum am aflat în ce scop l-am primit, cum anume îl pot da mai departe și de ce e bine să-l dau mai departe.”

Felicitări celor care fac lucrurile să se întâmple pentru aceste reușite substanțiale și multe mulțumiri absolvenților care au ales să își împărtășească experiențele și să contribuie la scrierea acestui articol!

Pentru asta și pentru mult mai multe,
Mă înclin.
Vouă.

_Q5B9289-min


Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search