Care îți este emisfera cerebrală dominantă?

Written by on iulie 23, 2019

După cum se ştie, creierul nostru este format din două emisfere care, deşi sunt foarte asemănătoare din punct de vedere anatomic, dețin o modalitate de a opera fundamental diferită.

Astfel, fiecare emisferă a cortexului are propriile sale gânduri și amintiri. În timp ce emisfera stângă este logică, verbală, matematică, analitică, numerică, secvenţială, liniară şi temporală, emisfera dreaptă tinde să proceseze informația într-un mod sintetic, spaţial, holistic, intuitiv, emoţional, artistic, pictural și creativ. Emisferele dreaptă şi stângă ale creierului sunt legate una de cealaltă prin corpul calos, un mănunchi de fibre nervoase care operează ca un canal sau o punte între cele două jumătăți ale creierului, facilitând comunicarea inter-emisferică.

Pentru a activa pe deplin potențialul unei personalități echilibrate, este ideal ca cele două emisfere să colaboreze cât mai bine între ele. Prin acest test te invităm să îți faci o imagine clară asupra modului tău de operare, să identifici emisfera ta dominantă și să iei în calcul posibile soluții și alternative pentru a aduce echilibru între ele.

1. Gândește-te la melodia ta preferată. Închide ochii și reconstruiește-o în minte timp de 10 sau 15 secunde. Te-ai concentrat mai mult pe:
a. Cuvinte;
b. Melodie.

2. Ești la un restaurant cu un prieten și te întreabă cum să ajungă undeva. Ce faci?
a. Îi desenezi o hartă.
b. Îi scrii instrucțiunile pas cu pas.

3. Când îți cumperi echipament audio:
a. Analizezi cu atenție toate specificațiile disponibile, datele, statisticile, familiarizându-te cu conceptele electronice importante înțelegerii manualului de utilizare?
b. Asculți componentele sistemelor care se încadrează în prețul tău și alegi unul pentru calitatea sunetului și aspectul echipamentului.

4. Când nu reușești să începi un proiect sau să rezolvi o problemă, aceasta se întâmpla pentru că:
a. Te pierzi în detalii sau nu știi de unde să începi.
b. Încerci să faci prea multe lucruri în același timp și îți consumi prea multă energie, fără a-ți pune abilitățile la treabă într-o direcție.

5. Ce fel de aparat de fotografiat preferi:
a. Unul automat, care își face singur setările, un instamatic sau un model care se developează instant?
b. Un SLR controlat manual de 35 de mm, care îți permite să ai control asupra vitezei de declanșare, opririi-F, blițului, etc.?

6. (1) Câine (2) Pisică (3) Albastru
(1) se potrivește mai bine cu:
a. (2)
b. (3)

7. Ești convins de o idee:
a. După ce ai studiat-o cu atenție, analizând fiecare aspect pas cu pas?
b. Dacă ți-o poți imagina ca pe o reușită, daca te prinde, sau dacă ai un feeling intuitiv că va merge.

8. Ai tendința să judeci o persoană după:
a. Ce spune.
b. Contactul vizual, body language, după aspect.

9. În ce privește sporturile spectator, ești mai bun:
a. Să ții scorul, să-ți amintești numele jucătorilor, recordurile, etc.
b. Să descoperi strategiile de joc, să anticipezi unde va fi acțiunea.

10. Eu (1) Ureche (2) Tu (3)
(1) se potrivește mai bine cu:
a. (2)
b. (3)

11. Lucrezi mai bine când:
a. Poți să îți faci munca specializată la care ești cel mai bun, analizând-o și adunând tot, fără distrageri.
b. Vezi când munca ta se încadrează în imaginea de ansamblu, sau când ești implicat în interpretarea tiparelor și a diferitelor puncte de vedere din întreg.

12. Cum îți păstrezi biroul, locul în care lucrezi, camera de hobby, sau garajul ?
a. Curat și ordonat. Totul se afla la locul său. Dacă se aglomerează prea mult, nu mai găsesc nimic.
b. Este o dezordine totală, însă găsesc tot ce am nevoie. Daca cineva ar veni să ordoneze tot, aș fi pierdut.

13. Gândește-te la ce ai mâncat ieri la cină. Închide ochii și amintește-ti timp de 5 secunde.
a. Ți-ai făcut o imagine în minte cu cadrul, mirosurile, gusturile și mâncarea?
b. Ai enumerat o listă de mâncăruri care au constituit cina, folosind cuvinte care să o descrie?

14. Când îți cumperi ceva de citit în vacanță:
a. Iei cartea cu tine și citești în timp ce ceilalți înoată și se bronzează.
b. Aproape ca nu citești deloc pentru că pur și simplu te lași dus de val, te relaxezi, înoți sau stai la soare.

15. Când lucrezi la un proiect, preferi să:
a. Începi imediat, de îndată ce ai inspirație, implicându-te total și știind ca poți oricând să completezi ce lipsește mai târziu.
b. Ai toate datele pentru a le putea analiza cu atenție și plănuiești cea mai bună strategie pentru a o implementa.

16. Când rezolvi ceva, un joc, o mașinărie, un echipament nou:
a. Urmezi cu atenție instrucțiunile scrise, pas cu pas, as literam.
b. Încerci să îți dai seama după ochi cum să îl asamblezi, eventual doar aruncând un ochi la instrucțiuni atunci când nu știi cum să continui.

17. Ai descrie mai degrabă un obiect sau un loc:
a. Făcându-i o descriere completă.
b. Desenând o schemă simplă.

18. Partenerul tău tinde să fie mai mult:
a. Logic și analitic, un bun vorbitor.
b. Intuitiv și emoțional, artistic.

19. (1) Banană (2) Armă (3) Piersică
(1) se potrivește mai bine cu:
a. (2)
b. (3)

Punctaj

Acordă-ți un punct la fiecare răspuns «a» pe care l-ai dat pentru întrebările 1, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 14, 16, 17 și 18 și un punct la fiecare răspuns «b» pe care l-ai dat pentru întrebările 2, 5, 10, 13, 15 și 19.

Punctaj total ≥10

Ai tendința să folosești un mod de operare bazat pe emisfera stângă – cu o abordare analitică, verbală, pas cu pas. Poți avea tendința de a te pierde în detalii sau de a vorbi singur, undeva într-un colț al camerei.

Punctaj total ≤9

Ai tendința să folosești un mod de operare bazat pe emisfera dreaptă. Cauți tipare și imaginea de ansamblu. Poți avea tendința de a procesa informația dintr-o perspectivă vizuală, spațială, emoțională, artistică.

Cel mai probabil ești un non-conformist și nu îți plac programele fixe sau situațiile structurate care te fac să te simți legat sau care te limitează. Stările tale emoționale au un efect categoric asupra ta și, ocazional, vei lua decizii bazate pe intuiție.

După…

După ce ai identificat modul de gândire al emisferei dominante, îți poți îmbunătăți atitudinea și performanța, prin evitarea tiparelor comportamentale problematice pentru acea emisferă, sau prin a te îndrepta către activitățile celeilalte emisfere, atunci când realizezi că te afli în rutină.

De exemplu, daca ești o persoană cu un mod de gândire axat pe emisfera stângă și nu reușești ce îți propui pentru că te rătăcești în detalii, poți ieși din această situație antrenându-te în activități specifice emisferei drepte: ascultă muzică, răsfoiește un album de artă sau fotografie, implică-te într-o activitate sportivă.

Daca sistemul tău dominant este reprezentat de către emisfera dreaptă, poți ieși din probleme (cum ar fi impasul în a te organiza), punându-ți gândurile pe o foaie, gândindu-te la deznodământ și adoptând o gândire analitică detaliată a unei idei sau obiectiv, în scris.

A lua în calcul acest lucru îți va permite să armonizezi ambele emisfere, pentru ca ele să își asume  împreună responsabilitatea și să își transfere informații în mod egal, prin colaborare și nu prin reprimarea caracteristicilor uneia dintre ele. Scopul este acela de a elibera potențial neexplorat anterior, pentru a pune creativitatea în slujba performanței, a evoluției, angajamentului și viceversa, performanța și eficiența în slujba creativității. Integrarea emisferică face posibilă o energizare și o focusare a creierului care îți va activa abilitatea de a acționa din stare de flow și prezență și de a fi capabil de lucruri pe care înainte nu le vedeai posibile.

*Testul a fost preluat din The Wizard Within: The Krasner Method of Clinical Hypnotherapy, de A. M. Krasner, PhD.

Până data viitoare,

Spor la șlefuit!



Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search