Ce a făcut acest om fără banii cu care să-și pornească afacerea sau cum să devii ingenios în situații improbabile

Written by on martie 15, 2019

Discut adesea cu oameni care îmi împărtășesc preocupările și intenția lor de a pune ceva în practică:

  • “Știi, am ideea asta de afacere…”
  • “M-am săturat de ceea ce fac la job, vreau altceva…”
  • “Dintotdeauna m-am văzut…”
  • “La un moment dat în viața asta, vreau să trăiesc în…”

Iar apoi vine lista de “dar”-uri:

  • “n-am resursele cu care să încep”;
  • “n-am ce altceva să fac”;
  • “nu știu de unde să încep”;
  • “aici nu poți”;
  • “cum să fac eu asta, nu pot să plec, ce vor spune ceilalți”;
  • “le-am încercat pe toate și nimic n-a mers”.

Sunt bariere din departamentele păguboase ale lui “nu știu”, “nu pot”, “nu sunt”, “nu am”. Povestea pe care ne-o spunem legat de motivele pentru care credem că nu putem face ceea ce nu putem face.

Sună cunoscut?

Cu toții am trecut pe acolo, iar oamenii de succes nu sunt deloc o excepție, ba dimpotrivă, uneori sunt tocmai aceia care au întâmpinat cea mai mare doză de adversitate.

Logic, căci succesul nu e nimic altceva decât abilitatea de a le depăși din nou și din nou și din nou. Abilitatea de a transforma “dar”-ul în dar, darul unei strategii noi.

Abilitatea de a fi creativ.

De a vedea soluții acolo unde nimeni altcineva nu le vede. Cum faci să o deprinzi?

Povestea lui Kenneth Cole este absolut grăitoare în această direcție.

În 1982, când a vrut să-și lanseze o afacere cu pantofi, Kenneth Cole s-a ciocnit de această problemă, foarte comună, de altfel, a lipsei de fonduri. Reușise deja să producă un lot de pantofi, dar nu-și permitea închirierea unui spațiu comercial în zona foarte la modă a Manhattan-ului unde voia să-și vândă produsele.

Apoi, a auzit de târgul și spectacolul comercial intitulat ”Market Week” care urma să aibă loc la New York Hilton (un hotel gigantic cu aproximativ 2000 de camere, chiar în centrul Manhattan-ului, unde prezența i-ar fi ajutat enorm startul afacerii). Așadar, Dl. Cole a căutat să închirieze un stand la Market Week, numai că prețul închirierii unui stand depășea cu mult bugetul său limitat.

Ce a făcut mai departe?

Kenneth Cole a abordat situația creativ și a decis să împrumute un camion cu o remorcă de 13 m pentru a-l parca lângă New York Hilton și de a folosi remorca drept ”standul” său pe durata Market Week.

Apoi s-a dus la Primărie pentru a obține autorizație să poată parca în fața intrării de la Hilton pe durata Market Week. Era o idee bună, însă din păcate, Primăria nu i-a acordat autorizația.

Părea că idea D-lui. Cole murise încă din fașă. Aici e punctul unde mulți s-ar fi oprit. Și aici e punctul care face diferența.

Aici intervine acea abilitate pe care o dezvoltăm în NLP numită lateralizare.

Dl. Cole a întrebat dacă nu cumva existau totuși circumstanțe în care ar fi fost posibil ca un camion să primească autorizație pentru a staționa la intrarea New York Hilton. Întrebarea noastră preferată: “cum altfel s-ar putea obține același lucru?“

A aflat că astfel de autorizații se acordau numai către două tipuri de companii: cele care se ocupau de utilități (ca să-și poată transporta echipamentele în clădire și să se ocupe de lucrările de întreținere urgente) și studiourile de producții cinematografice (ca să poată turna filme și emisiuni TV).

Ce idee a avut?

A aplicat din nou pentru o autorizație de parcare – pentru a turna un film intitulat ”Nașterea unei Companii de Pantofi”.

Pe această bază, Kenneth Cole a primit autorizație de la primărie pentru a-și parca acest camion în fața intrării hotelului New York Hilton și a turna filmul ”Nașterea unei Companii de Pantofi”.

Așadar, la începutul Market Week, Kenneth Cole și-a parcat camionul în fața New York Hilton. Remorca de 13m a camionului său închiriat era ocupată de un ”regizor”, un ”cameraman” (fără film în aparat) și ”actrițe” care jucau rolurile modelelor ce etalau pantofii. Iar pantofii erau de vânzare.

Deznodământul?

Folosind un camion închiriat, o autorizație pentru un studio de producție și un platou de filmare amenajat în remorca respectivului camion, Kenneth Cole a vândut aproximativ 40 000 de perechi de pantofi pe parcursul a două zile și jumătate, ceea ce i-a asigurat lichiditățile necesare pentru finanțarea afacerii cu pantofi ce tocmai lua naștere.

În prezent, linia de pantofi Kenneth Cole este un gigant al modei – compania este cotată la bursă și valorează 200 milioane de dolari, iar până în ziua de azi, numele complet al companiei rămâne ”Kenneth Cole Productions, Inc.”

Îmi amintește de ceea ce spunea scriitorul englez Arnold Bennett:

”A avea multă ingeniozitate cu bani puțini e de departe mai profitabil și mai distractiv decât bani mulți fără ingeniozitate.”

Invitația mea către tine astăzi este să condimentezi cu puțină ingeniozitate ceea ce faci.

Unde anume există ceva ce pare fără ieșire?

În legătură cu ce îți spui « vreau tare mult, dar… »?

Întreabă-te: Ce altceva e posibil? Și cum poți să-ți duci creativitatea la un alt nivel?

Până data viitoare,

Spor la șlefuit!



Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.