Ce este și cu ce mă ajută, de fapt, NLP-ul?

Written by on martie 1, 2019

O căutare simplă îți va defini conceptul de NLP (Programare Neuro-Lingvistică) ca model de comunicare și personalitate, un studiu al excelenței umane și cum poate fi reprodusă, o dezvăluire a modului cum percepția ne influențează comportamentul și rezultatele.

Ca practică, NLP-ul ne pune la dispoziție o colecție de tehnici pentru transformarea acelor filtre care stau la baza modului cum percepem lumea (valori, convingeri, atitudini, emoții, amintiri și experiențe semnificative) și implicit, rezultatele pe care le obținem în domenii care variază de la educație, învățare, terapie, până la business, relații, fitness și modul cum navigăm procesul numit viață per ansamblu.

Adesea confundat în mod eronat cu self-help, gândire pozitivă sau practici spirituale, este un termen încă ambiguu, controversat și care adesea generează reacții de tip:  “NeLe… Cee?!” Care-i treaba cu NLP-ul, de fapt?

Pentru mine, dincolo de corpul foarte valoros de informații și tehnici, NLP-ul a însemnat un alt mod de gândire. Nu fără motiv, constat adesea alături de colegi de breaslă sau absolvenți că “există o viață înainte de NLP și una după”.

Cum așa?

E simplu.

Ce a fost aflat, nu mai poate fi “dez”-aflat.

O dată ce schimbi lentilele prin care vezi lumea, lumea se schimbă. NLP-ul te ajută să le cureți, o dată, și apoi să vezi cât de multe filtre ai la dispoziție. După care îți dă puterea de a le alege pe cele care definesc și alcătuiesc o lume în care să merite să fii, să te exprimi, să crești și să ai rezultate. Este conștientizarea faptului că nu există adevăr ultim și universal valabil, ci doar versiuni posibile din care ne putem alege, conștienți fiind de celelalte, varianta care produce rezultate.

NLP-ul este o alegere personală. Presupune efortul de-a ieși permanent în afara cutiei în care apar problemele, pentru a găsi multiple soluții. Este disponibilitatea de a oferi o semnificație constructivă oricărei situații, oricât ar părea de nefavorabilă. (Vezi Viktor Frankl – “Omul în căutarea sensului vieții”. Supraviețuitor a patru lagăre de concentrare, spune un lucru esențial despre umanitatea din noi:

Noi, cei care am trăit în lagărele de concentrare, ne putem aminti de acei oameni care, trecând din baracă în baracă, își dăruiau altora ultima lor bucată de pâine. Vor fi fost puțini la număr, dar îndeajuns de mulți pentru a dovedi că totul îi poate fi luat omului, mai puțin un lucru: ultima dintre libertăți – aceea de a-și alege atitudinea într-un anumit set de circumstanțe, de a-și alege propriul mod de a fi.”

NLP-ul este ieșirea de pe pilot automat. Este abilitatea de a face un pas înapoi înainte să reacționezi pentru a te întreba: este aceasta cea mai bună opțiune de comportament pe care o am la dispoziție? Ce vreau să obțin? Este cu adevărat funcțional modul în care urmează să răspund? Ce altceva ar putea să însemne situația în care mă aflu, ce altceva aș putea să fac?

NLP-ul este disciplina de a te concentra pe ceea ce vrei. Nu pe ceea ce nu vrei. NLP-ul îți antrenează abilitatea de a păstra în minte versiunea dezirabilă dintre variantele posibile. Nu știu dacă o pot spune de suficient de multe ori:

Unde merge atenția, acolo merge energia!

Și nu, nu e vorba despre gândire pozitivă naivă și despre a te amăgi că lucrurile sunt roz când de fapt nu sunt, ci despre a fi conștient de toate scenariile posibile și a te menține totuși atent pe cel dorit.

NLP este un antrenament al gândirii critice. Poate cel mai important, obiceiul de a-ți chestiona convingerile și “adevărurile”. De unde vin ele, ce susținere au? Cum știi ceea ce știi despre tine și despre lumea în care trăiești? Cum ți-ai format sistemul de credințe și în ce măsură te servește? E simplu să adopți idei din mediu și din partea autorității acceptate conștient sau inconștient fără prea multe întrebări.

Și asta pentru a trăi mai mult din propria viață și mai puțin din ceea ce ai fost învățat că “trebuie”. Pentru a vedea și a înțelege dincolo de ceea ce este imediat evident, pentru a lua decizii inspirate. Și pentru a ieși de la efectul manipulării de masă.

  • E comod? Nu.
  • E pentru toată lumea? Cu siguranță nu.
  • Este mai simplă viața în ignoranță? Cel mai probabil.
  • Merită să te uiți la ce nu-ți place și sigur nu-ți convine? Cu siguranță!
  • Pentru că împlinirea celui care trăiește conștient nu are termen de comparație cu nicio formă de beatitudine care stă pe ignoranță.

Cel puțin pentru mine și mulți alții care aleg să facă zilnic eforul de a merge prin viață cu ochii deschiși.

Până data viitoare,

Spor la șlefuit!



Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search