Stăpânește aceste 8 abilități și observă cum ți se transformă business-ul

Written by on iulie 15, 2019

Pentru cei dintre voi care conduceți afaceri, indiferent cât de mici sau de mari, știți bine că scenariul independenței, al profitului și al libertății de a dispune de timp după bunul plac nu este decât o aparență seducătoare. Iar dacă face parte într-o anumită măsură din realitatea propriei afaceri, nu exclude nicidecum dificultățile pe care aceasta le aduce cu sine.

Să fii antreprenor 100% dedicat în ceea ce faci, te expune absolut pe toate planurile: casa, mașina și toate activele afacerii îți sunt expuse. La fel și “bunurile” intangibile: un venit fix, relațiile cu cei apropiați, reputația, simțul identității și al propriei valori și orice altceva ai mai lăsat deoparte pentru a-ți urma visul sau ideea sau obiectivul.

Jonglezi cu multe roluri deodată, faci un pas înainte și câteodată mai mulți înapoi. Clienți pierduți, neînțelegeri cu partenerii, competiție, angajați nemulțumiți sau care nu-și fac bine treaba, focuri care izbucnesc de unde nici nu ți-ai imagina – toate în timp ce tu te străduiești ca atunci când tragi linie să fii pe plus – sunt doar câteva surse de stress care cer incredibil de multe resurse.

Presiunea e imensă, iar în cazuri extreme, oamenii ajung în momente de anxietate sau chiar disperare mută despre care nu știe nimeni în timp ce ei stau cu inima strânsă că totul s-ar putea prăbuși peste noapte.

Să conduci un business e un act de curaj. Îți trebuie putere, rezistență la disconfort și cadre mentale potrivite pentru a susține reușita pe termen lung. Business-ul e 80% psihologie și 20% strategie.

Iată câteva abilități pe care NLP-ul te poate ajuta să le șlefuiești și să le cultivi în mod excelent, nu doar pentru a face față, ci pentru a prospera, indiferent de circumstanțele pe care mediul ar fi să ți le scoată în cale.

  1. Claritate

Una dintre cele mai importante realizări ale științei și artei programării neuro-lingvistice (NLP) este descoperirea faptului că modul cum îți stabilești obiectivele face o diferență majoră în cât sunt de realizabile.

Dincolo chiar de obiective, a-ți cunoaște “de ce”-ul este sursă permanentă de inspirație, pasiune, motivație și energie, mai ales în perioadele dificile. Îți oferă direcție, ca o busolă care te orientează pe drum. Îi atrage și pe ceilalți în a se alătura viziunii tale, fie prin a cumpăra de la tine, a lucra cu tine sau a te susține, indiferent de rolul din care o fac. “People don’t buy what you do, they buy why you do it.”, ne explică Simon Sinek, conștientizându-ne că dincolo de aspectele tangibile ale afacerii, viziunea, valorile și principiile de care îi pasă o susțin pe termen lung și o fac să prospere.

Așadar, unde te îndrepți, care e direcția, ce vrei să obții și, mai ales, de ce? Care este miza mai înaltă pentru care ești în business, dincolo de a avea profit? Și care sunt obiectivele specifice? NLP-ul te ajută nu doar să le clarifici, ci și să le formulezi corect, într-un mod care te setează din start către succes.

  1. Flexibilitate de comportament

Una dintre presupozițiile de bază în Programarea Neuro Lingvistică – NLP ne spune că într-un sistem, partea cu cea mai mare flexibilitate de comportament va ajunge să conducă sistemul.

Având în vedere mai ales viteza de schimbare din prezent și care, după toate premisele, va crește și mai mult în viitor, diferența dintre cei care prosperă și ceilalți va fi dată într-o bună măsură de flexibilitatea de comportament de care dau dovadă. Este acea abilitate de a răspunde inteligent la solicitările mediului, la nevoile clientului și ale pieței pentru a obține rezultatele dorite. Ceea ce presupune abilitatea de a le remarca, asta dacă nu cumva chiar a le anticipa, și a fi dispus să schimbi ceea ce faci până obții ceea ce ți-ai propus. Câteodată presupune disponibilitatea de a ieși din zona de confort atât de mult încât în la capătul ei aproape să nu te mai recunoști. Dar asta e esențial: pentru a  realiza ceva ce n-ai mai realizat, trebuie să devii cineva cine n-ai mai fost. Deci un fel de non-tu. Ceea ce e scary și cere un anumit tip de elasticitate a comportamentului și a noțiunii pe care o ai despre cine ești.

Însă dacă refuzi să manifești anumite tipuri de comportamente, e foarte probabil să te limitezi în acele arii, iar spectrul posibilităților să îți fie puternic restrâns.

Deci vezi: te întrebi permanent ce altceva e posibil sau persiști în a face lucrurile așa cum le-ai făcut și până acum, așteptând rezultate diferite? Te gândești măcar care e cel mai bun mod de a răspunde într-o situație sau mergi înainte din obișnuință? NLP-ul antrenează această abilitate de a-ți pune întrebările corecte, a acționa cu intenție și a-ți extinde gama de comportamente accesibile în așa fel încât ceea ce faci să aibă flexibilitate maximă.

  1. Acuitate senzorială

În NLP, acuitatea senzorială definește abilitatea de a observa oamenii, modificările corporale și faciale subtile pe care le fac secundă cu secundă. Pentru că oamenii fac mișcări subtile tot timpul și ele au o semnificație, asta dacă ești suficient de atent cât să le observi.

Imaginează-ți: cum ar fi să fii într-o întâlnire extinsă, să remarci o grimasă pe fața cuiva care nici măcar nu se află în câmpul tău vizual, să știi că ea înseamnă obiecțiune și să adresezi obiecțiunea chiar dinainte ca el să o verbalizeze? Este doar un exemplu de ceea ce e posibil când ai acuitatea senzorială antrenată. În plus, a fi atent la celălalt înseamnă să fii prezent, fundamental nu numai în afaceri, ci în orice interacțiune umană care contează, cu atât mai mult cu cât a fi deconectați și absenți a devenit atât de mult parte din “normalul” vieții de zi cu zi. Starea de prezență, în schimb, e cheie în formula carismei, creează conexiune și face posibilă influența.

Mai mult decât atât, dincolo de spectrul comunicării și al acuității vizuale, acuitatea senzorială înseamnă extinderea capacității de percepție a tuturor simțurilor. Iar calitatea simțurilor dă calitatea vieții. Tot acuitatea senzorială stă la baza abilității de a fi pe fază și a rămâne alert, fiind în același timp relaxat.

Întreabă-te: ești cu adevărat prezent, atent la tine și la cei din jur? Ești sigur că mesajul tău ajunge la celălalt așa cum a plecat de la tine? Ceea ce a înțeles celălalt este sigur și ce ai vrut tu să spui? Ba mai mult, știi ce a înțeles celălalt? NLP te învață să utilizezi acuitatea senzorială pentru a-ți face o idee. Aici vine următorul punct:

  1. Folosirea conștientă a limbajului

Limbajul este al doilea nume al programării neuro-lingvistice, cum ne place să-i spunem. O simplă căutare pe Google a cuvântului “influență” (sau persuasiune), va afișa milioane de rezultate. Cărți, cursuri, conținut imens pe o temă care nu este altceva decât măiestrie în utilizarea limbajului.

Unul dintre primele lucruri pe care le vei învăța în NLP este că învățarea, comportamentul, schimbarea și comunicarea sunt subconștiente. Rămânând la comunicare, ce înseamnă asta? Că atunci când comunicăm, nu ne oprim să ne gândim cum o facem. Nu punem stop înainte de a ne spune replica să ne întrebăm: “Oare este cel mai bun mod în care pot să o spun? Cum pot transmite cel mai bine ce vreau să transmit? Ce reprezentări vor crea cuvintele mele în mintea celuilalt? Va fi chiar răspunsul scontat?” Spunem pur și simplu, de cele mai multe ori, așa cum ne vine. Adică așa cum ne-am însușit limbajul, idiosincraziile și semnificațiile, din perioade, contexte și asocieri care s-ar putea să fie de mult depășite.

În NLP, limbajul se studiază și se practică cu două scopuri mari: unul este acela de a utiliza cuvintele cu intenție pentru a obține răspunsul/ impactul dorit. Altul este acela de a asculta cu atenție cuvintele celuilalt pentru a înțelege ce spune de fapt în spatele a ceea ce spune, fără a ghici sau a presupune sau a interpreta eronat.

Una dintre primele schimbări care se văd la absolvenții cursurilor de certificare NLP stă în modul cum folosesc cuvintele. Pentru că înțeleg că structura limbajului este structura gândirii și că nu poți să nu influențezi ce se întâmplă în mintea celuilalt pe baza a cum spui ceea ce spui. Și de aici totul se transformă: relațiile cu partenerii, angajații, colegii, familia, copiii. Nu mai pierzi timp cu distorsiuni inutile, știi când să oferi detalii și când să fii sintetic, cum să eficientizezi procesele, cum să folosești cuvinte cheie în comunicarea verbală, scrisă, în interacțiuni unu-la-unu sau cu grupuri, și dincolo de toate acestea, în comunicarea cu tine.

  1. Controlul focusului

Mulți oameni cred că pentru a avea succes, trebuie să realizeze în permanență ceva și să bifeze în continuu lucruri de pe o listă de to do’s. Multitasking-ul a devenit o normă, ceea ce ne face mult mai puțin prezenți, ineficienți, ne expune riscului de a ne pierde printre activități neimportante pe termen lung și ne obosește incredibil de mult sistemul.

Pierdem ușor din vedere faptul că atenția este energie, este forță vitală, este o resursă pentru care se luptă zilnic milioane de instanțe care investesc milioane de EURO. Deci unde merge atenția, acolo merge energia. Hrănim cu energia noastră lucrurile la care ne gândim, despre care vorbim, citim, dezbatem și ne preocupă.

Deci ce anume hrănești tu secundă de secundă? Decizi conștient, ești în controlul focusului tău? Sau te lași distras oriunde, oricând, oricum și de oricine. Poate chiar de tine?

Pentru că mintea are abilitatea incredibilă de a fi fluidă și de a sări de la un gând la altul extrem de repede, poate chiar în afara conștienței tale. Dar aici e cheia: o minte disciplinată să se concentreze obține ceea ce își propune foarte simplu. Mai mult, chiar și atunci când te concentrezi, întrebarea e cum o faci? Te concentrezi pe ceea ce vrei sau pe ceea ce nu vrei? Urmărești să nu eșuezi sau să ai succes? Să nu îți plece angajații sau să ai o echipă loială și unită? Să nu își facă munca superficial sau să performeze excelent? Chiar dacă pare, nu e deloc același lucru. Chiar dacă s-ar putea să vizeze aceeași temă, rezultatele obținute sunt foarte diferite. NLP-ul îți șlefuiește modul cum îți direcționezi atenția.

  1. Controlul emoțiilor

Cu emoțiile avem adesea abordări care vizează extreme: fie le reprimăm, le ignorăm, ne prefacem că nu există în dorința de a păstra aparența unor oameni puternici și pragmatici, fie le lăsăm să explodeze fără nicio noțiune temporară asupra consecințelor. De obicei se întâmplă alternativ.

Întreabă-te: de câte ori ți s-a întâmplat ca furia să îți afecteze relațiile profesionale? De câte ori apatia, mintea încețoșată, anxietatea sau grijile ți-au afectat performanța? Acțiuni întârziate sau dimpotrivă, precipitate, reacții disproporționate sau lipsa unui răspuns atunci când este esențial să existe – toate sunt consecințe a unei relații nu tocmai sănătoase cu propriile stări emoționale.

Tehnicile Time Line Therapy™ care se studiază și se practică în cursul de Practician NLP îți pun la îndemână o strategie simplă de eliberare a emoțiilor negative din trecut și un nou mod de a te raporta la situații de zi cu zi ce rămân cu tine toată viața. Ca o consecință, vei putea fi centrat și neutru în situații care poate în trecut îți apăsau butoanele teribil, te vei simți mai energic, optimist, încrezător și capabil să găsești soluții orice s-ar întâmpla. Relațiile se revigorează, starea de sănătate se îmbunătățește, sistemul imunitar e fericit și deciziile tale sunt luate dintr-un cu totul alt spațiu.

Mai mult decât atât, pe măsură ce faci ordine în trecut, s-ar putea să constați că prezentul și viitorul arată altfel, iar stările emoționale devin doar niște semnale de acțiune, mesageri ai subconștientului care vin să te îndrume. “Hei, vezi că ai de stabilit niște limite acolo”, dacă e furie. Sau “proiectul ăsta e important, ai face bine să te pregătești din timp”, dacă e teamă sau “vezi că nu te concentrezi pe ceea ce vrei”, dacă e anxietate. Doar câteva exemple despre cum poți nu doar să fii bine cu tine în timp ce îți conduci afacerea, ci și să crești conștient și asumat o dată cu ea.

  1. Relaxare și echilibru între ariile vieții

Ultimul aspect pentru acest articol, dar cu siguranță nu cel din urmă… abilitatea de a-ți face liniște în minte.

NLP-ul și mai ales hipnoza îți oferă strategii prin care să-ți golești mintea pentru a permite ideilor noi să vină, fluxului inspirației să circule și desigur, pentru a te putea odihni bine, nu doar pentru a dormi – esențial pentru a putea să-ți reîncarci bateriile, să-ți hrănești creierul, să-i dai timp să se refacă și să ai un sistem nervos suficient de puternic pentru a gestiona cu succes tot ce întâlnește zi de zi.

De asemenea, să știi să îți descoperi și să lucrezi cu valorile personale, să ai priorități clare, să fii bun la organizare și la planificarea timpului, îți permit să te ocupi și de zonele vieții tale care înseamnă altceva decât afacere. Relații sociale, relație de cuplu, familie, creștere și dezvoltare personală, pasiuni, sănătate, spiritualitate – toate își au rolul în a te împlini ca adult complex, matur și integru.

Așadar, scenariul despre care am vorbit la început e posibil. Doar că necesită antrenament, disciplină și a afla câteva lucruri despre care deocamdată poate nici nu știi că nu știi.

Când ești curios, scrie-ne. Și planifică-ți timpul pentru a ajunge la următorul Curs de Practician NLP.

Până data viitoare,

Spor la șlefuit!



Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search