Cum folosesc NLP-ul în viața profesională?

Written by on august 5, 2019

Știam de NLP de mult timp, însă nu investisem timpul și energia pentru a-l învăța cu adevărat. Am decis totuși să închid acea paranteză care rămăsese deschisă de mulți ani (ceea ce nu a făcut decât să deschidă noi paranteze,  obiective și provocări în direcția evoluției mele). Așa că am urmat cursul de Practician NLP și apoi cel de Master Practician NLP, care a cimentat anumite reflexe de gândire și care a introdus modele noi de a vedea, auzi și analiza lumea din jur (și deci pe sine, sau vice-versa).

În timp ce am câștigat în claritate a gândirii și am preluat controlul asupra priorităților, celor adevărate, am început să-mi pun întrebări puțin diferite și să-mi orientez atenția în alte moduri. O mare parte din atenție și focalizare am pus-o pe viața profesională.

Deși nu eram conștient, mă aflam de ceva timp într-o perioadă de tranziție în legătură cu evoluția mea în carieră. Îmi doream o schimbare mai profundă cu toate că, după unele standarde, mă aflu deja pe o super traiectorie de carieră: de ce aș vrea să întrerup o carieră de jurist sau de avocat și să las în urmă ceva pentru care am muncit atâția ani?

Înainte de a mă focaliza pe acea tranziție, vreau să menționez că unul dintre cele mai importante lucruri pe care l-am dobândit prin NLP (sau, spus altfel, pe care NLP-ul m-a ajutat să-l re-dobândesc), este libertatea, și în mod special libertatea de gândire și de alegere.

Este desigur o evoluție continuă, un work in progress. Uneori reușesc mai bine decat alte dăți să-mi ating micile obiective zilnice sau cele de termen mai lung. Persistența flexibilă și învățarea continuă fac parte din uneltele pe care le oferă cadrul de gândire sugerat de NLP. Rome was not built in a day, în schimb fără fundație solidă și sol fertil, Rome nu ar fi Rome.

Și cum rezultatele vin nu din a vorbi despre NLP, ci din a-l aplica în mod concret, în jobul actual este evident că folosesc uneltele NLP pentru a eficientiza cam totul: procesele, comunicarea, modul în care pun întrebările și modul în care mă organizez – precum și modul în care-mi setez prioritățile. Comunicarea cu colegii, cu clienții interni, interlocutorii externi precum și cu ‘ierarhia’ este optimizată. Am observat că pot fi mai persuasive și influential decât credeam că sunt. Pe termen lung, aș putea continua să joc jocul corporatist optimizat prin folosirea NLP-ului, ceea ce mi-ar da un avantaj competitiv evident. Iar pentru cei ce-și doresc reușita în acest joc, nu pot decât să recomand.

Acum însă obiectivele mele se clarifică din ce în ce mai mult, încrederea în propriile puteri s-a consolidat, iar limitele pe care mi le puneam singur, sau pe care le acceptasem involuntar din exterior, acele «gratii virtuale» care mă înconjurau se îndepărtează tot mai mult, se flexibilizează, și, pe măsură ce acționez în direcția obiectivelor, ele încep să se dizolve și se fac mai mici și mai permeabile.

Obiectivul meu principal din acest moment nu mai este să excelez ca jucător performant (în sensul corporatist al termenului) în echipă și conform regulilor cuiva, ci să fiu undeva între creator de joc, antrenor al performanței și jucător în propriul joc (sau ce alte nume își dau antreprenorii?). În cazul meu este vorba despre crearea de solutii IT a problemelor moderne în domeniul juridic, cele doua domenii pe care le cunosc bine.

În fond, linia timpului este, vrem nu vrem, alcatuită dintr-o serie de perioade de tranziție, la care participăm în mod conștient sau nu, și care la anumite intervale se consolidează. Se pare că unul dintre secretele reușitei (în desăvârșirea sinelui, așa cum vrea fiecare să-l definească) ar fi capacitatea de a parcurge aceste perioade cu încredere.

*Cristi B, Master Practician NLP, TLT, Hipnoză și Coaching



Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search