Cum se face că unele lucruri ne ies și altele nu?

Written by on octombrie 1, 2018

Am început să lucrez conștient cu obiective, să mi le pun pe hârtie și să urmăresc ce se întâmplă cu ele de la 16 ani, ceea ce pentru mine înseamnă cam jumătate din viață. Am remarcat în timp că pe unele dintre ele le realizam întocmai, câteodată chiar destul de repede și cu multă satisfacție, deși nu păreau tocmai simplu de realizat, în timp ce pe altele, continuam an după an să le pun pe foaie fără niciun rezultat. Mă frustram și nu înțelegeam de ce. Până la urmă tot eu eram cea care le stabilea pe toate.

Apoi m-am întâlnit cu NLP-ul, știință și artă care, în ultimii 35 de ani a studiat printre altele diferențele care fac diferența între a-ți stabili un obiectiv și a-l și realiza.

Aproape toată lumea și-a stabilit măcar o dată un lucru și a obținut exact ce a vrut. În aceeași măsură, aproape oricine a trecut prin experiența de a-și propune un lucru și a nu-l realiza. Nici măcar pe aproape. Deci ce se întâmplă de fapt și cum se face că unele lucruri ne ies și altele nu?

Cum te împiedică emoțiile negative să reușești ceea ce-ți propui?

Furia este o emoție pe care unii oameni o trăiesc zi de zi, de la cele mai banale situații la teme cu greutate care par să nu se mai rezolve, să le apese butoanele și să îi facă să-și piardă controlul când le e lumea mai dragă. Unii o exprimă, alții o reprimă și se consumă în tăcere. În orice caz, consecințele nu sunt tocmai plăcute. Același lucru se întâmplă cu orice altă emoție negativă majoră.

De câte ori ți s-a întâmplat ca furia să îți afecteze performanțele în carieră sau relațiile cu cei dragi? Ai avut vreo situație în care, furios fiind, să încerci să explici celuilalt de ce ești așa ca să remediezi situația și să-l faci să înțeleagă? Ce rezultate a dat această abordare? Probabil că nu foarte bune. Există lucruri pentru care încă ești furios, deși au trecut ani de zile de când s-au întâmplat?

Ai intrat vreodată într-o relație nouă aducând cu tine tristețe, răni sau vinovăție din relațiile dinainte? Cei mai mulți dintre noi am făcut-o. Gândește-te ce impact are asta asupra noii relații. Te ajută să o construiești așa cum ți-o dorești? Probabil că nu.

În carieră sau în afacere, frica este dușmanul succesului. Că e vorba de frică de succes, de eșec, de respingere, de pierdere, ezitarea de a te vinde, frica de a nu avea resursele necesare, de a risca sau de a te expune – toate acestea alcătuiesc un comitet de sabotare continuă.

Nu de puține ori se întâmplă ca, de îndată ce oamenii încep să-și ia elan în afacere și să prospere, să înceapă să se simtă vinovați de reușita lor și să se saboteze. Sau de îndată ce își stabilizează finanțele, să înceapă să-și facă griji că e ‚prea bine’ și să genereze inconștient situații problematice.

Cum te împiedică deciziile limitatoare să reușești ceea ce-ți propui?

Deciziile au puterea de a crea și puterea de a distruge. Imaginează-ți ce consecințe au convingeri precum ’Nu pot să fac bani’, ‚N-o să am niciodată parte de iubire cu adevărat’, ‚N-o să reușesc niciodată să slăbesc’ sau ‚Nu sunt în stare de nimic’.

Toate acestea devin profeții care se autoîmplinesc. Dacă pui musculițe într-un borcan cu un capac de sticlă deasupra, musculițele încearcă să sară din borcan și descoperă că nu reușesc. Dacă dai la o parte capacul de sticlă, musculițele încearcă în continuare să sară afară din borcan și tot nu reușesc. De ce? Pentru că sistemul lor nervos a fost condiționat și știe cât de sus pot să sară.

Oamenii sunt la fel. Ne limităm reușitele de propriile noastre profeții limitatoare. Ceea ce mai numim și plafoane de sticlă în business.

Cum pot valorile să genereze demotivare și conflict în a ne crea viitorul?

Valorile definesc ce e important pentru noi. Determină cum ne petrecem timpul moment de moment, cum anume ne investim energia, banii și resursele. Influențează măsura în care suntem sau nu motivați. Majoritatea psihologilor sunt de acord că, până la vârsta de 10 ani, valorile ne sunt deja stabilite. Deci scade 10 din vârsta ta actuală și numărul cu care rămâi îți arată de cât timp îți sunt expirate valorile.

Este ca și cum ai conduce mașina după o hartă apărută când aveai 10 ani. Te-ar duce pe drumuri care nici măcar nu mai există și nu ți-ar arăta drumurile noi construite între timp. Nu e un scenariu chiar de vis, deci de ce ai naviga prin viață cu valorile expirate?

De ce abordarea clasică a obiectivelor nu funcționează?

Cât despre obiective, se întâmplă adesea să ni le stabilim cu cele mai bune intenții și apoi să fim dezamăgiți când lucrurile nu se întâmplă chiar așa cum plănuiam. Adevărul este însă că, pentru a ne îndeplini cu adevărat obiectivele, avem nevoie să înțelegem cum funcționează mintea, în special cea subconștientă.

Unul dintre primele lucruri pe care a trebuit să le înțeleg cu privire la obiective a fost că mintea conștientă e cea care le stabilește și mintea subconștientă e cea care le realizează. Și există o anumită logică după care funcționează fiecare și pe care dacă nu o cunoaștem, trăim cu sentimentul că lucrurile au loc fără nicio noimă și numim asta destin.

Ce se întâmplă de fapt este că, fără ca măcar să știe, cei mai mulți oameni își formulează obiectivele într-un mod din care mintea subconștientă nici măcar nu înțelege ce are de făcut. În cel mai bun caz nu face nimic. În cel mai rău caz, creează fix opusul a ceea ce vrem. De câte ori s-a întâmplat să auzi pe cineva spunând ‚Nu pot să cred că mi s-a întâmplat asta din nou, de ce e tot timpul așa?’

Există anumite legi despre cum să ne stabilim obiectivele, în așa fel încât să fie realizabile, pe care majoritatea oamenilor nu le știu. Pași simpli, ușor de urmat, care îți dau puterea de a-ți crea, literalmente, viitorul.

Deci, care e soluția?

Crafting your Life – Arta de a-ți crea conștient viitorul

În acest workshop de 2 zile, Camelia Păduraru, Master Trainer de NLP, procese de Creating your Future™, Hipnoză și Coaching, te va învăța cum să:

  • Eliberezi emoții negative precum furie, tristețe, supărare, frică sau vinovăție;
  • Scapi de convingeri limitatoare precum ‚nu sunt îndeajuns de…’;
  • Îți realiniezi valorile astfel încât vechile conflicte să se transforme în energie motivatoare;
  • Îți setezi mintea subconștientă să creeze viitorul pe care îl vrei.

Mai mult decât atât, te va ghida personal să obții rezultatele pe loc, în timpul workshop-ului. Asta înseamnă că le vei putea folosi pentru tot restul vieții tale după workshop.



Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search