Cum știi dacă ai stabilit obiectivul bun?

Written by on iunie 15, 2019

Cami, înțeleg acum că practic orice piedică întâlnești pe drumul către un obiectiv poate fi chiar parte din îndeplinirea lui, înțeleg că ține de noi să găsim soluții în fața oricărui obstacol, că orice problemă are cel puțin o soluție. Înțeleg că mulți oameni eșuează doar pentru că renunță. Și totuși… cum știi când poate totuși chiar e timpul să te oprești? Și că obiectivul nu e bun? Știu pe cineva care a pornit un start-up și aveau planul bine pus la punct și totuși pierdeau bani… lună după lună, după lună. Cât ar fi trebuit să continue?

Nu am un răspuns la asta.

Ceea ce știu însă este că există puncte cheie în stabilirea unui obiectiv, puncte pe care cei mai mulți oameni nu le cunosc și care fac diferența în termeni de cât de realizabil este acel obiectiv. Fac parte din motivele pentru care ne este ușor să atingem anumite obiective, dar nu și pe altele, suntem consecvenți cu unele iar la altele renunțăm chiar dinainte să pornim.

Aceleași puncte pot fi evaluate și după ce ai setat obiectivul, pe drumul înspre el, pentru a cântări ce câștigi, ce pierzi și care sunt consecințele îndeplinirii lui. Aduc claritate pentru a decide în ce măsură chiar e cazul să restabilești obiectivul sau dacă ceea ce te împiedică sunt pur și simplu blocajele minții tale.

Și atunci cum fac?

Este extras din manualul de curs de certificare ca Practician NLP și ți-l ofer cadou la acest început de an pentru a te ghida în ceea ce ți-ai propus, căci o țintă bine definită este pe jumătate atinsă. Așadar, îți sugerez să iei ceva de scris și un obiectiv pe care îl ai în minte și să-ți răspunzi la următoarele întrebări :

  1. “Cum este posibil să nu-l am încă?”. Serios, cum de încă nu l-ai obținut? Toate motivele pe care le găsești vor fi puncte la care să lucrezi, pentru că de cele mai multe ori sunt propriile tipare de gândire limitative.
  2. “Specific, în detalii, ce vreau să obţin?” Observă cum l-ai formulat, ce imagini ai în minte când te gândești la el, ce îți spui, ce simți. Asigură-te că ai în atenție ceea ce vrei, nu ceea ce nu vrei și că ai o descriere pozitivă a rezultatului. “Mă simt excelent la greutatea mea optimă de ___ kg”  e foarte diferit de “Vreau/ trebuie să slăbesc.”  Când te gândești la condiția fizică optimă s-ar putea să te vezi pe tine în cea mai bună formă, simțindu-te mândru și încrezător. Când te gândești că vrei să slăbești, nu m-ar mira ca prin mintea ta să defileze o paradă de alimente interzise și plăceri pe care știi că nu ți le vei mai “permite”. Ghici cât de motivant va fi asta.  Ai dreptate, nu foarte.
  3. Unde mă aflu acum?” Definește unde te afli în raport cu ceea ce vrei și unde ești acum față de obiectivul tău. Vei conștientiza de unde pornești și vei clarifica pașii. Măcar pe primul, care oricum este cel mai important.
  4. “Ce voi vedea, auzi, simți când voi ajunge la rezultat?” Definește rezultatul dorit în cele mai mici detalii, descrie-l ca şi cum l-ai avea deja, la timpul prezent, imaginează-ți că s-a întâmplat și trăiești momentul îndeplinirii lui. Dacă nu te mișcă, dacă nu ți se aprinde privirea și nu-ți bate inima puțin diferit, mai lucrează la obiectiv. Dacă nu ai o emoție pozitivă în relație cu obiectivul tău îndeplinit, e foarte posibil să nu fie obiectivul tău sau ceva ce chiar contează pentru tine.
  5. “Cum voi şti că am obţinut ceea ce mi-am dorit?” Stabilește un mod prin care să știi că ai obținut rezultatul. Dacă e vorba de o călătorie, când știi că ai realizat obiectivul? Când ți-ai rezervat zborul, când ai urcat în avion, când ai ajuns la destinație sau când te-ai întors deja acasă? Care este ultimul lucru care trebuie să se întâmple ca să știi sigur că obiectivul tău s-a îndeplinit? Este important, căci acest ultim pas devine o amintire în viitorul tău pe care mintea subconștientă va lucra să o aducă la viață.
  6. “Ce îmi va aduce acest rezultat sau ce îmi va permite să fac?” Deschide perspectiva a ce se va întâmpla după, îți aduce în atenție noi posibilități sau le restrânge? Dacă le restrânge, s-ar putea să fie un indicator că obiectivul nu e stabilit corectși ar fi indicat să mai lucrezi la el.
  7. ”Este numai pentru mine?” Sau mai sunt și alții implicați? De cele mai multe ori sunt și alte persoane implicate, însă e foarte important să ne asumăm 100% responsabilitatea rezultatului final și să nu ne condiționăm de ceilalți. Îmi voi face target-ul financiar dacă… domnul Popescu de la vânzări își face treaba bine, de exemplu, nu e un obiectiv bine stabilit. De ce? Pentru că dacă nu-și face treaba bine, e important să-mi asum responsabilitatea să-l pregătesc, să-l motivez mai bine sau să aduc pe altcineva în locul lui.
  8. “Unde, când, cum şi cu cine vreau să-l am și să mă bucur de el?” Este în contextul potrivit?
  9. ”De ce resurse am nevoie?” Ce ai acum şi de ce ai nevoie ca să poţi realiza obiectivul? Câteodată ai nevoie de mai multă informație, alteori de competențe, alteori de resurse emoționale. Ai mai făcut aşa ceva înainte  sau cunoști pe cineva care să fi făcut? Te poți comporta ca şi cum l-ai avea deja? A te comporta ca și cum l-ai avea deja activează structuri în identitatea ta care să-l îndeplinească.
  10. “Sunt consecințele pozitive pentru toată părțile implicate?” Întreabă-te în ce scop îl vrei, beneficiază şi alţii de pe urma lui? Ce ai avea de câştigat sau de pierdut dacă-l vei avea? Și, în final, pentru claritate și convingere, răspunde conștiincios acestor ultime 4 întrebări:
    • Ce se va întâmpla dacă îți realizezi obiectivul?
    • Ce nu se va întâmpla dacă îți realizezi obiectivul?
    • Ce se va întâmpla dacă nu îți realizezi obiectivul?
    • Ce nu se va întâmpla dacă nu îți realizezi obiectivul?

Pe mine aceste întrebări m-au ajutat o dată să-mi dau seama că implicațiile îndeplinirii unui obiectiv la care muncisem din greu timp de o lună de zile ar fi fost mult mai de nedorit decât consecințele nerealizării lui. Un client de business mergea în pierdere și ar mai fi continuat să piardă dacă nu își crea contextul în care să primească aceste întrebări și să-și dea seama că nu se îndreaptă în direcția bună. Gândește-te la asta…

Și pune pe hârtie, căci definirea clară este esențială. Este important să știm unde vrem să ajungem și să aliniem toate resorturile inconștiente în direcția respectivă, lucru pe care îl facem practic în cursurile intensive, începând cu Crafting your Life.

Știința și arta creării viitorului ne învață cum să aducem în lumină factorii invizibili care ne determină rezultatele și cum să eliminăm blocajele provocate de emoții negative acumulate în trecut precum furie, frică, tristețe, vinovăție, convingeri limitatoare precum „nu pot”, „nu am timp”, „nu sunt suficient de pregătit”, valori expirate sau nepotrivite și dubii.

Află mai multe aici și ia în calcul să înveți ceva diferit pentru a începe anul cu o energie proaspătă și o perspectivă diferită asupra planurilor tale.



Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search