În ultimul NLP Practice Group organizat pe Zoom cu absolvenții Crafting Minds de sărbători, am propus să ne facem unii altora cadouri sub formă de recomandări de filme, cărți și, mai ales, de învățături cu care am rămas din anul 2020.
Într-o atmosferă de sărbătoare, ne-am povestit unii altora despre ce am învățat anul acesta, ne-am recomandat conținut valoros și, cu acord, dau aici mai departe în ideea că vor aduce un plus de inspirație, conexiune și bun în lumea voastră. Citat, necenzurat, doar pe alocuri editat să curgă și în scris.
Monica Ciurea, finance manager și Trainer de NLP, ne recomandă Podcastul Mind Architect, susținut de Paul Olteanu și un grup de oameni foarte faini: ”e pe partea de neuro știință, are în el și elemente de NLP și se duce în foarte multe direcții. Are deja 3 sezoane, vi-l recomand cu căldură, eu m-am delectat cu el pe parcursul ultimului an în mod constant, iar acum chiar reiau episoade și le reascult pentru că sunt foarte multe lucruri pe care le descoperi chiar și a doua, a treia oară. Iar altceva, sper ca anul viitor să fie total diferit de anul acesta în sensul bun și să revenim la normal”.
Alexandra Bandi, coach și absolvent de Master Practician NLP, a spart gheața învățăturilor spunându-ne că ”pentru mine, anul 2020 cred că a fost cel mai bun din viața mea”. Apoi ne-a ridicat mingea la fileu cu o întrebare: ”ce ne dă nouă o vacă?” Lapte, brânză, carne – se aude din sala virtuală. Iar Alexandra continuă: ”Vaca ne dă balegă. Noi ne luăm lapte, brânză, carne. Cam asta este o lecție de viață din punctul meu de vedere, pentru că dacă nu ne luăm noi ce avem nevoie, tindem să rămânem cu ceea ce ni se oferă. Am trăit diverse experiențe care m-au învățat că este foarte ușor să trăiești și elegant, și frumos și bine fără să te lupți și fără să fii încrâncenat. Cred că asta e cea mai mare lecție pe care a putut 2020 să ne-o dea. Să nu fim încrâncenați și să dăm drumul controlului pentru că e foarte, foarte ușor să ne împlinim obiectivele în momentul în care lăsăm Universul să lucreze spre binele nostru suprem.”
”Tot în 2020 am aflat care este diferența dintre a cunoaște și a avea informație. Cunoașterea înseamnă să treci prin tine toată informația și să o conții. Dacă ai informație e ca și cum ai avea foarte multe cărți în bibliotecă pe care nu le-ai citit, pe care îți dorești să le citești și nu te ajută la nimic. În momentul în care conții informația, nici măcar nu ai nevoie să studiezi 70 de miliarde de cărți. Eu știți foarte bine că sunt un fan al cititului. De atâta citit am ajuns la concluzia că dacă mergi pe un singur drum și citești trei cărți care sunt într-adevăr cele de care ai nevoie, descoperi toată informația care să te ajute să evoluezi, că până la urmă de asta suntem aici, să evoluăm, nu doar să fim. Însă ca să fii, ai nevoie să faci, pentru că fără a face, primești sau dai ceea ce îți oferă vaca.”
”Vă recomand și un Yerba Matte și cam atât. Să vă dați voie să învățați să vă iubiți pe voi, pentru că în momentul în care faceți lucrul ăsta, se întâmplă și în exterior și cei din exterior îți răspund cu aceeași monedă.” J 😉
Ramona Irimie, trainer, consultant HR și, de asemenea absolvent de Master Practician NLP, preia ștafeta și ne împărtășește: ”Pentru mine 2020 a fost un an în care mi-am luat învățăminte despre lăsatul controlului la o parte, a fost primul meu an fără control, adică am fost doar în controlul autobuzului meu, nu am mai avut și altele de controlat și nici pe mine nu m-au mai controlat alții, pentru că a fost primul meu an într-ale liber profesionismului. Pot să spun că a fost o decizie înțeleaptă atunci când am ales conștient, dar în același timp și foarte inconștient, să plec dintr-o organizație și de la lucruri sigure și sub controlul meu și să renunț la ele pentru ceva ce nu știam. Mai mult decât atât, a venit și pandemia peste, ca să fie treaba treabă și să go inside la greu. Și nu vorbesc doar despre unul dintre proiectele mele Go Inside, dar mai sunt și proiectele personale în care a trebuit să go inside din plin.”
”Și așa, anul 2020 pot să confirm că a fost unul wow, cred că un an în care am crescut mai mult decât în alții, și pot să spun că în fiecare zi mă redescopăr, în fiecare zi îmi dau voie să cunosc cine sunt astăzi, pentru că sunt alta decât ieri, clar am de învățat și învăț de fiecare dată câte ceva, și așa cum spune o presupoziție pe care o ador în NLP, nu există eșec, există doar feedback. Învăț, merg mai departe și îmi găsesc puterea să continui chiar dacă sunt momente pe care am putea, prin filtrul percepției, să spunem că nu sunt momente tocmai bune, că n-a ieșit foarte bine, că se putea mai bine, e doar un feedback, îmbunătățesc ce e de îmbunătățit și merg mai departe.”
”O carte pe care o recomand: Vocea cunoașterii, de Don Miguel Ruiz, cel care a scris și Cele 4 legăminte. Atât de simplu au venit rândurile scrise de omul acesta către mine, și atât de mult știam lucrurile astea de foarte mult timp, dar parcă acum au rezonat cu totul.
”Și un film: The Giver – foarte interesant legat de percepție, filtre, ce știm că e real.”
Ștefan Prigoreanu, arhitect, designer și absolvent de Master Practician NLP: ”Dacă tot suntem la control, am zis să rămân tot aici. J Două lucruri am învățat foarte fain, mai ales în a doua jumătate a anului. Abia când lași să se calmeze apele, pot să vezi și orizontul și după ce vezi orizontul și-ți faci planurile, numai bine o iei în direcția potrivită. Tot despre control e, de cele mai multe ori, atunci când am plecat în direcția în care am crezut și m-am ținut de proiecte, doar după ce am lăsat controlul, de fapt mi-au venit și răspunsurile.”
”Și despre asta, pentru mine cred că metafora cea mai bună e cu zmeul: când lansezi un zmeu, îl controlezi cel mai bine atunci când îl lași puțin în aer, să prindă cumva vânt. Dacă ții prea mult de el, se zbate și nu știi ce face. Ei, când îi dai puțin drumul, abia atunci pot să îl ții foarte ușor și trebuie doar puțin, atât cât să ții tensiunea vântului. Cam așa e cu controlul pentru mine și asta am învățat foarte fain și cred că mi-am adus aminte de ea la Master și o s-o țin minte de acum, mulțumesc.J”
”Altceva, un audio: Start With Why a lui Simon Sinek, cine nu l-a ascultat sau nu l-a citit încă, recomand cu mare drag, acest ”why” e atâââât de important, cred că merită să te întrebi despre el constant.”
Ana Aursulesei, avocat, coach și absolvent de Master Practician NLP, ne împărtășește: ”am simțit un tough touch la o carte, Școala Zeilor, care m-a făcut, sau mai bine zis cu care m-am făcut să mă las de fumat în timp ce o citeam, iar 19 ani de viciu sunt o problemă. Legat de disciplină și 100% responsabilitate, mi se pare că ajungi la un nou nivel de înțelegere a celor două, dacă vrei să-ți iei chestia asta. Ce am învățat noi la NLP, dacă vrei să integrezi responsabilitatea, cartea te ajută să o faci la un nou nivel. Pe lângă faptul că e dezvoltare personală, este și beletristică, e scrisă într-o poveste, iar Stefano D’Anna are și darul narațiunii. Cred că pe fiecare dintre noi ne poate ajuta cumva, în orice punct am fi.”
”Altfel, 2020 a fost un an foarte bun și pentru mine, dar simt cumva că testele au loc la un alt nivel, la alte categorii la care până acum n-am avut acces.”
Mădălina Pop, profesorul de engleză pe care ne-ar fi plăcut tuturor să-l avem și de asemenea, Master Practician de NLP, a oferit încă un vot pentru Școala Zeilor: ”este un manifest care pe mine m-a dus în acel loc unde n-am mai putut să mă ascund de mine. Omul tot ce își spune atunci când vorbește singur își validează. De fiecare dată când vorbim singuri, ne dăm dreptate. Școala Zeilor e o lectură pe care poți să o savurezi ca atunci când ai mânca ceva bun și trebuie să te oprești din când în când, este acea carte care m-a dus într-un loc în care oricât mumbo jumbo și vrăjeli mi-aș mai fi spus, n-au mai mers. Toate pică, la final îți explodează toate vrăjelile și te duce în acel loc în care singura opțiune este să te uiți la tine, să vezi ce-i cu tine, unde te-ai ascuns, de ce te-ai ascuns, câte straturi ai acumulat pe tine ca Baba Dochia sau ca o ceapă. Apoi devoalează straturile și dintr-o chestie din asta multistratificată, rămâi tu la final așa – rămâne pentru mine the top, cartea cea mai dragă care m-a scuturat așa cum nicio carte nu a mai făcut-o. Pare scrisă de altundeva.”
”2020 a fost blană legat de ce-am putut să manifest și să materializez. 3 lucruri în 3 luni care poate altădată ar fi durat ani. Am avut super coach la Master și am învățat că dacă pui pe board friends for life, asta faci, friends for life. Mulțumesc!”
Ioana Prigoreanu, specialist în marketing, PR și Practician de NLP care a absolvit exact înainte de lockdown, ne spune: ”Prima jumătate a anului mi-am redefinit cuvântul confort și ce înseamnă confort și am simțit așa în coaste când mi-am dat seama că și atunci când e greu, și e greu tare și dai cu fundul de jos – și ala se numește tot confort și tot tu ieși din acel confort. Partea a doua a anului e legată de lateralizări și de faptul că atunci când nu știi ce să faci și ce să alegi și doar îți spui trebuie să lateralizez cumva situația, mintea – conștientă, subconștientă, amândouă – știu așa ce să-ți livreze și vin multe, multe oportunități pe care cred că înainte nu le-aș fi observat cu aceeași ușurință.”
Ruxandra Hule, artist și absolvent de Practician NLP, viitor Master și Trainer de NLP, ne spune: ”pentru mine, apropos de confort și redefinirea confortului, mi-am dat seama că mereu am fost într-o zonă de disconfort, adică în afara zonei mele de confort, numai că nu a fost zona de confort pe care eu să mi-o fi ales, adică insula aia în care eu aleg să fiu în disconfort în legătură cu ceva și să ies din altceva, apropos de a fi atrași sau a ne îndepărta de ceva. Legat de asta am tot primit semnale de la mintea mea subconștientă cu care am început să vorbesc și să vorbesc și am început o comunicare eficientă, bazată pe încredere. Acum am ceva mai multă încredere că am un aliat acolo, știu că e cineva acolo pentru mine și acela e eu, acel eu mic din mine and that is so fucking beautiful.”
”O senzație kinestezică foarte puternică am avut când am urmărit Becoming, documentarul despre Michelle Obama, a fost foarte inspiring pentru mine.”
Ioana Armașu, medic și absolvent de Practician NLP, ne împărtășește: ”pentru mine a fost un an greu din multe puncte de vedere, dar rezonez cu ce a spus Ruxandra, insula noastră de confort e tot acolo, e tot confort, numai că nu e aceeași.”
”Dacă ar fi să am o recomandare, ar fi Inventarea Minciunii, un serial pe Netfilx din 2009 cu un univers în care oamenii nu mint cu excepția unei persoane care minte. E un exercițiu foarte simpatic și e interesant să vezi de fapt cât de mult ne mințim noi pe noi. E o provocare de a descoperi adevărul și de a fi sinceri cu noi, dar foarte profund.”
Florian Chipăilă, project manager, inginer și absolvent de Master Practician NLP ne recomandă cartea Ted Talks și meditația: ”Ce am reușit în 2020 a fost să fiu consecvent cu meditația de seară. Am fost de fapt nevoit și izolat, am luat virusul și, pe lângă asta, am avut și un deget fracturat la picior în același timp. La o săptămână după ce am ieșit din izolare am făcut radiografie și mi s-a confirmat că îl avusesem rupt, însă apelasem între timp la manualul meu de hipnoză și meditații, făcusem exercițiul de a vorbi cu mine, am meditat seară de seară, m-am ținut de asta și am ajuns într-o stare de pace interioară care m-a ajutat să-mi refac sistemul imunitar și piciorul. Am fost uimit de cât de repede am putut să mă vindec. În 4 zile mi-am revenit complet și i-am ajutat și pe cei apropiați mie să-și găsească puterea vindecării în ei. Mi-am dat seama că sunt anumite obiceiuri pe care le facem fără să fim complet congruenți cu ele și nu suntem consecvenți, însă când ne propunem cu adevărat, reușim. E o mare valoare în a ști să vorbești cu tine, cu corpul și cu subconștientul tău.”
”Am mai învățat că dacă ne propunem scopuri majore, putem să răzbim în tot, iar când trăim lucruri de impact, ajută să ne oprim și să vedem ce e prioritar pentru noi, să decidem și să acționăm. Un lucru pe care îl termini naște un altul, doar ai grijă să termini ce începi.”
Mădalina Lăcătîș, specialist în marketing și Practician NLP, viitor Master, ne spune: ”The Willpower Instinct e o carte care m-a ajutat mult anul acesta în contextul pandemiei și am început-o chiar înainte de cursul de Practician NLP. Este o carte despre neuroștiință și povestește cum diferite activități pe care le facem ne ajută să avem o stare de bine. Ne explică, de exemplu, meditația – științific, cum ajută prin calmarea sistemului nervos și multe alte activități precum sportul sau cititul. Ce mi s-a părut foarte interesant este că explică și cum imaginația are rol în voință și cum în momentul în care ne asociem cu viziunea noastră despre noi în viitor, reușim să avem o țintă mult mai clară spre unde vrem să ajungem și atunci și voința ne ajută să luăm acțiunile de care avem nevoie ca să ajungem acolo.”
Irina Masalagiu, editor și trainer de NLP care a parcurs toate cele trei etape de formare în 2020, ne spune: ”Mie mi-e greu să pun anul asta în cuvinte, simt că am crescut cât alții în 5, în 10. Uitându-mă în spate, nici nu-mi vine să cred că a fost un an, doar un an. Pentru mine a fost mult despre a mă fi lăsat să las controlul, a fost situația de așa natură încât n-am mai avut același control pe care îl aveam înainte sau controlul cu care eram obișnuită și atunci am avut o totală reconfigurare de traseu ce pare că funcționează, cel puțin până acum.”
”Acum sunt fascinată de A Man’s Search for Meaning – este povestea unui psihiatru care a fost într-un lagăr de concentrare nazistă și scrie despre asta nu din perspectiv unui prizonier, ci din perspectivă psihologică – ce se întâmplă cu sufletul omului când trece prin condiții așa aspre, care sunt stadiile – și mi se pare foarte de actualitate. Citind asta în contextul pe care îl trăim acum, mi se pare că deschide niște portițe și pentru noi de a ne uita înăuntru. O chestie care mi s-a părut și distractivă prin prisma faptului că trăiesc cu un stomatolog în casă: Life is like being at the dentist: you always think that the worst is still to come, and yet it is over already.”
”De asemenea, o descoperire recentă: The Boy, The Mole, The Fox, and The Horse – simpluță, cu multă grafică, dar foarte nice, e ca o meditație de seară.”
”Încă ceva, really puneți-vă obiective pentru că uitându-mă în urmă îmi amintesc de mine la Practician, când m-am înscris cu chiu cu vai gândindu-mă cum o să-l fac, o să pot să-l plătesc? La finalul Practicianului mi-am dat seama că evident vreau să fac și Masterul dar nu vedeam cum în context de pandemie, în context de lucrat în Olanda, luat avioane dar l-am pus, l-am pus ca obiectiv, am zis whatever happens o să fie acolo și vorba lui Florian, da, trebuie iei și acțiune și să-ți dorești să faci asta, I did it. După care, la Master din nou, cu același chiu cu vai, am zis hai să pun și Trainersul, ce poate să se întâmple, nu strică, hai să-l pun, ce poate să fie – n-a fost ușor dar s-a întâmplat și el – cu tot lucratul, cu zborurile în pandemie, cu panica de la telefon dinainte” – acum proiectăm obiective de predare și dat informația mai departe pentru viitor.
Răzvan Ivașcu, software engineer și Trainer de NLP, ne spune: ”eu credeam că asta e o glumă dar e good life and coaching advice – aia cu un șut în fund e chiar un pas în față, mai ales atunci când nu te miști. De asemenea, ce am experimentat anul ăsta: ca să poți să faci lucruri, chiar ai nevoie să le dai spațiu să se dezvolte și o dată ce faci asta, sau mă rog, asta a fost experiența mea, o dată ce am făcut asta, cresc.”
Mihaela Antoche, Trainer de NLP: ”Pentru mine anul 2020 a fost foarte rewarding deși m-a scos din zona de confort foarte mult. Condițiile pandemiei mi-au permis să mă conectez cu foarte multă lume imediat, în toată țara și chiar în afara țării, am avut evenimente chiar la Viena, la Paris, și orizonturile se deschid. Foarte multă muncă și acțiune, desigur, fără ele nu avansăm. Meditația și respirațiile Ha mă ajută zilnic, sunt un obicei de care n-aș mai putea să mă desprind. Iar predarea e o experiență fabuloasă, așa cum am auzit în cursurile făcute cu tine, Cami, și cu Adriana James, e incredibil să vezi oameni cum vin apăsați și pleacă din cursuri înflorind și simțindu-se ca și cum lumea le aparține.”
Claudia Băcuță, coach și Trainer de NLP ne recomandă The Thrid Millennium, de Ken Carey: ”nu o să vă dau prea multe detalii, din prefață cartea se recomandă singură.” Pe mine una sigur m-a făcut curioasă de prefață. 😀
Daniela Pripiș, coach și Trainer de NLP, ne recomandă cartea Atomic Habits, de James Clear, un ghid excelent pentru instalarea simplă de obiceiuri mici care, în timp, fac o diferență majoră în viețile noastre, fie că ne dorim performanță profesională, un corp sănătos și în formă, relații bogate sau abilități de tot felul.
De asemenea, The Game Changers, documentarul Netflix despre beneficiile alimentației pe bază pentru sportivi care argumentează, prin studii științifice și exemple, cum acestea se extind și la non-sportivi.
Tot de la Daniela avem o meditație de la Wayne Dyer pentru reducerea anxietății. Vă puteți bucura de ea aici:
Și în final, subsemnatul, profa, șlefuitorul de bază, Camelia Păduraru:
”Anul meu a fost unul care prin excelență a avut ca temă de bază lateralizarea, un an care să îmi arate că în ciuda relației îndelung dezvoltate cu flexibilitatea, am în continuare puncte de rigiditate. 2020 mi-a arătat că eram foarte flexibilă atâta timp cât făceam lucrurile într-un anume fel, că gândeam pe linia lui sunt foarte multe moduri în care putem face un lucru, în special acesta, orice ar fi însemnat acesta.
”În partea mai practică a lucrurilor, m-a împins să mă împrietenesc cu online-ul, lucru pentru care acum sunt foarte recunoscătoare. A fost un an în care am văzut încă o dată cum, în secunda în care alegi să faci un pas în afara a ceea ce ți-e confortabil, lucrurile se deschid.”
”Iar pentru că mulți oameni în jurul meu au avut ca temă în 2020 desprinderea de zone de siguranță, deliberat sau nevoit, un citat de care îmi amintesc de fiecare dată când am nevoie de curaj:”
”Natura iubește curajul. Îți iei angajamentul și natura răspunde prin a elimina obstacole imposibile. Visează cel mai imposibil vis și lumea nu te va zdrobi, te va înălța. Acesta este secretul. Asta e ceea ce au înțeles toți învățații și filosofii care au contat cu adevărat, care au atins aurul alchimic. Acesta este dansul șamanic sub apa cascadei. Așa se întâmplă magia. Prin a te arunca în abis și a descoperi că este de fapt un pat de puf.” – Terence McKenna
Pe această notă, îmi doresc pentru fiecare un An Nou în care să creăm conștient lumea în care să ne placă să trăim. Să găsim în noi curajul de a ne asuma ce ne dorim, conexiunea necesară cu sinele pentru a ști de ce avem nevoie și contactul cu resursele necesare pentru a ni le oferi pe ambele.
Generozitate,
Bunătate,
Și Înțelepciune.
An bun tuturor!