Este NLP-ul magie?

Written by on aprilie 15, 2019

Îmi amintesc una dintre primele experiențe de introducere a Programării NeuroLingvistice (NLP) în fața unui audiențe extinse – s-a întâmplat într-o universitate. Acolo, chiar înainte de eveniment, mi-a fost prezentat un domn profesor respectabil și primul lucru pe care mi l-a spus a fost acesta:

– “Am auzit că sunteți vrăjitoare.”

– “Wooow!”, exclam în mintea mea. Pe jumătate surprinsă, pe jumătate amuzată și derutată, îi răspund:

– “Da, un fel…”

Asocierile NLP-ului cu termeni din spectrul magiei

Câteva dintre scrierile de referință în domeniul Programării Neuro-Lingvistice (NLP)  sunt intitulate:

“Structura magicului” – Richard Bandler, John Grinder

Magia în acțiune” – Richard Bandler

“The Magic of NLP Demystified” – Byron Lewis & Frank Pucelik

“Frogs into Princes” – Richard Bandler, John Grinder

The Secret of Creating your Future”, Tad și Adriana James – un dialog, dacă nu o întreagă aventură, între Milon și Vrăjitorul despre acea abilitate magică de a pune un obiectiv în viitor și a-l face să se întâmple așa cum îți dorești.

Joseph Farrell, teolog american și doctor în patristică afirmă într-o emisiune televizată că “NLP este noua magie”. Care-i treaba cu toate astea? E magie, e ezoterism sau sincretism științific? Răspunsul este “da”.

Urmărind în DEX definiția cuvântului “magic”, găsim următoarele: 1. Care ține de magie, privitor la magie; ocult, misterios, tainic. 2. Fig. Care apare ca o realizare minunată, ca un efect de magie; fermecător, încântător, feeric.

De asemenea, în sens figurat, termenul definește acea “proprietate de a exercita o influență foarte puternică”.

Ceea ce, da, NLP-ul face.

În ce contă magia NLP-ului?

Nu, nu mă refer la hocus-pocus, la baghete care transformă într-un fel de neexplicat ceva în altceva, scot obiecte de unde nu erau și așa mai departe.

Ne referim la capacitatea de a transforma propria realitate cu puterea minții. Cum anume?

Să presupunem că ai o plăcere vinovată. Știu că nu e cazul, doar presupunem. Poate e Cola, poate e înghețată, poate e ciocolată sau orice altceva ce știi că nu-ți face bine și cu toate astea nu poți să te abții de la a le consuma și pace. Imaginează-ți că printr-un proces care durează maxim 7 minute, poți face o schimbare în imaginea pe care o ai în minte când te gândești la cât de mult îți place acel lucru și asta atrage după sine aceeași senzație de dezgust pe care o ai gând te gândești la ceva care îți displace complet.

Sau imaginează-ți că ani de zile ai trăit cu o fobie care te-a împiedicat să faci o mulțime de lucruri sau ți-a creat neplăceri teribile; să faci un proces mental prin care, în 10 minute, frica să-și piardă noima complet pentru tine… da, pare magic.

Sau imaginează-ți doar una dintre experiențele clienților noștri: vrei să-ți îmbunătățești obiceiurile alimentare, îți iei patru sesiuni de coaching, în a doua ești ghidat să scapi de toată furia, supărarea și frica din trecut și două zile mai târziu, nu-ți vine a crede ochilor când vezi că psoriazisul pe care l-ai avut timp de 20 de ani la una din mâini începe să se vindece.

Sau unul dintre cele mai frecvente cazuri: treci printr-o sesiune de eliberare a emoțiilor negative acumulate în trecut și durerile de spate care erau “normalul” tău ani de zile, dispar. Toate aceste lucruri pot părea miraculoase atunci când nu ai o explicație pentru ceea ce se întâmplă.

Ce înseamnă ocult până la urmă?

Definiția ne spune “ascuns, tainic, inaccesibil cunoașterii obișnuite”.

Și este mintea umană tainică? Evident, e un tărâm doar parțial accesibil. În ceea ce privește schimbările ce pot avea loc prin practica NLP-ului însă, există o logică simplă în spatele a ceea ce se întâmplă. De exemplu:

  • Noua medicină germană ne arată că boala este în multe cazuri creată de evenimente cu încărcătură emoțională negativă puternică și conflicte psihologice suprimate care trenează în viața persoanei. NLP și, mai ales Time Line Therapy™, ne învață să eliberăm această încărcătură emoțională și să facem schimbări în stilul de viață, iar uneori asta e suficient pentru ca simptomele să se vindece fără să reapară ulterior.
  • Obiceiurile și comportamentele ne sunt întreținute de ceea ce ne trece prin minte, conștient sau inconștient: imagini, sunete, cuvinte, gusturi, senzații, mirosuri, dialog interior. Decizia de a cumpăra sau a mânca ceva, modul în care ne înfuriem, modul în care ne îngrijorăm, acționăm sau amânăm, modul în care ne îndrăgostim, ne simțim bucuroși, motivați, obosiți, plictisiți, anxioși, fericiți – totul are la bază ce rulăm în minte în fiecare secundă. Iar NLP-ul ne arată cum să descoperim fiecare secvență și să schimbăm un element, pentru a schimba rezultatul final, în cazul în care cel prezent nu ne mulțumește.
  • Limbajul e un alt aspect care, folosit conștient, e magic. Imaginează-ți că poți adresa o întrebare prin care să arunci în aer granițele problemei cuiva până la stadiul în care să nu o mai recunoască. Sau să creezi acord acolo unde era numai conflict. Sau să spui copilului tău o poveste în urma căreia să-i treacă o durere sau și mai bine, să accepte mesajul acela pe care altfel nu făcea decât să îl respingă.

Milton Erickson, părintele hipnoterapiei, spunea pacienților lui care doreau să slăbească povestea roșiilor sale din gradină, cum știu ele exact ce și cât să ia din aer și din sol pentru a fi cele mai frumoase roșii. Și pacienții plecau tare nedumeriți, însă pe parcurs, începeau să piardă în greutate. Toate aceste și multe altele sunt posibile atunci când știi și înțelegi dincolo de ceea ce este vizibil.

Orice act făcut cu intenție e un act magic.

Întrebarea este: ești dispus să fii conștient și intențional în toate aspectele vieții tale?

Dacă da, începe de aici!Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search