Iertarea în filosofia antică hawaiiană

Scris de în decembrie 13, 2019

În limba hawaiiană există trei cuvinte care au legătură cu a face ceva greșit.

Primul este “Hala”, care înseamnă a rata lucrul pe care ți l-ai propus, a greși sau a nu te supune. Chiar și astăzi, în școlile din Hawaii, copiii încă mai strigă unii la ceilalți “Hala, Hala!”, ceea ce înseamnă “Hei, ai ratat! Ai greșit. N-ai făcut-o corect!”.

Al doilea este “Hewa” și are o conotație mai grea pentru că implică să depășești niște limite sau să faci ceva în exces. Hawaiienii antici considerau că Hala și Hewa erau neadecvate, periculoase și stupide, dar nu erau suficiente să te facă să te simți vinovat.

În cultura occidentală însă, suntem programați să ne simțim vinovați atât pentru Hala cât și pentru Hewa. Ducem cu noi ani și ani de zile greutatea lucrurilor pe care le-am făcut sau pe care nu le-am făcut și ar fi trebuit să le facem. Problema este că după un timp, nu prea mai putem schimba ceva făcut sau nefăcut în urmă cu un număr de ani, într-o zi oarecare. Cu toate astea, mergem înainte prin viață simțindu-ne vinovați și gândind: “dacă aș fi făcut… atunci, aș fi putut să…” Ce rezolvă asta? Nimic. Cu toate acestea, o facem constant și problema este că ne afectează energia interioară. Vinovăția este o emoție de vibrație joasă care ne slăbește sistemul imunitar și ne predispune la mecanisme inconștiente de auto-pedepsire și sabotare.

Suntem ființe prin care energia circulă în fiecare moment și totuși psihologia vestică nu ia deloc în calcul noțiunea de flux al energiei prin corp. Când există emoții negative blocate, Mana (energia vitală) nu poate curge prin circuitele energetice ale corpului. Unul dintre primele lucruri pe care ni le dorim este să eliberăm energia vitală și să-i permitem să circule liber prin noi, prin urmare făcând posibilă experiența clară a energiei care reverberează în aspecte importante ale vieții precum starea de sănătate, abilitatea noastră de a iubi, a ne simți iubiți, a relaționa sau a ne îndeplini obiectivele.

Există însă și lucruri pentru care hawaiienii considerau adecvată vinovăția și pe acestea le numeau “Ino” – lucruri pe care le faci și rănesc pe cineva. Chiar și așa, era necesar ca cel rănit să îl ierte pe cel care a cauzat rana, imediat după ce acesta a cerut iertare.

Ce se întâmplă când (nu) ierți?

Poate te întrebi cum? Cum faci să ierți când cineva ți-a adus prejudicii pe care poate încă le mai porți cu tine? Când amprenta e acolo și poate încă își arată consecințele în viața ta?

Ți-aș propune să începi prin a te întreba cu ce scop să nu ierți? Dacă ești sincer cu tine, s-ar putea să îți dai seama că undeva adânc poate fi o dorință de a-ți face dreptate, de a-i arăta celuilalt cât de mult te-a rănit sau de a-l pedepsi. Poate fi un câștig secundar dat de iluzia superiorității care stă pe asumpția că sunt mai bun decât tine, eu sunt corect, tu ai greșit” și care crezi că echilibrează raportul de putere între voi.

În realitate însă, a nu ierta te ține legat energetic de celălalt prin resentimente, furie sau dispreț. Duce la situația în care să continui să îl hrănești cu propria energie vitală. Te privează de putere. Cât de dispus ești să faci asta?

Una dintre presupozițiile NLP-ului spune că “fiecare face ce poate mai bine cu resursele pe care le are”. Asta aduce înțelegere față de natura umană profund imperfectă, generozitate față de ceilalți, dar mai ales față de tine.

Toate acestea pentru că, în final,

a-l ierta pe celălalt înseamnă de fapt a te ierta pe tine.

A te ierta pe tine pentru ce? Pentru a fi permis, conștient sau inconștient, ca acea situație să se întâmple, pentru a te fi expus sau pentru a nu fi știut mai bine la momentul respectiv. E ok, ești om, iar viața e trăire și experiență.

Demontează preconcepții despre iertare

De asemenea, sunt câteva presupuneri pe care le facem despre iertare și care ne pot face procesul dificil. Voi expune în continuare trei:

  • Iertarea e o favoare pe care o facem celui care a greșit, și desigur că nu vrem să îi facem nicio favoare. În realitate, chiar dacă și persoana respectivă s-ar putea să beneficieze, cel care are de câștigat în principal este cel care iartă pentru că iertarea eliberează furia, tensiunea și resentimentele din jurul problemei. E energie pe care o blochezi în tine în efortul de a o păstra împotriva cuiva. Actul iertării dizolvă furia, eliberând astfel energie incredibilă pe care să o pui pe drumul tău.
  • A ierta presupune să accepți că ce a făcut celălalt a fost acceptabil sau în regulă. Nu, presupune să te împaci cu ideea că nu a fost deloc ok, că poate ți-a încălcat regulile și ideile despre ce e corect și ce nu. Apoi să îl eliberezi și să te eliberezi de dorința de a-l pedepsi.
  • A ierta înseamnă a uita și îi dă celuilalt puterea să greșească din nou. Nu, pentru că iertarea nu înseamnă să ți-l faci cel mai bun prieten sau să ți-l apropii, iar oriunde are loc o eliberare emoțională, rămân învățăminte pentru viitor. Iertarea nu îți ia din puterea de a decide ce fel de relație e ok să ai cu cel care a greșit, ci dimpotrivă, îți dă puterea de a evalua lucid cum te poziționezi față de el. Distanța e una dintre opțiunile cât de poate de valabile.

Iată un exercițiu simplu care să te ajute în procesul de iertare:

  1. Recunoaște și validează că ceea ce a făcut celălalt (sau tu) a fost, este și va fi greșit.
  2. În același timp, iartă persoana pentru orice aspect al comportamentului, caracterului sau ființei sale pe care le găsești “iertabile“, fie că au sau nu legătură cu incidentul de bază.
  3. Repetă, schimbând cuvintele după cum e necesar, până te poți gândi la persoana respectivă fără furie, tensiune sau resentimente.

Iar dacă vrei să duci lucrurile mai în profunzime, tehnicile Time Line Therapy™ te pot asista să eliberezi amprenta emoțională rămasă din evenimente din trecut precum furie, supărare, durere sufletească, tristețe, dezamăgire, vinovăție sau conflict, iar Ho’oponopono e o practică străveche hawaiiană menită să asiste în special în procesul iertării și al curățării energetice a relațiilor.

Referințe:

Drs. Tad & Adriana James – Lost Secrets of Ancient Hawaiian Huna

Serge Kahili King – Happy Me, Happy You. The Huna Way to Healthy RelationshipsAflă mai multe

Ține legătura cu noi!

Afli din timp despre evenimente și primești o dată la 2 săptămâni o listă de goodies.


Search