Sănătatea noastră, între cauză și efect

Written by on noiembrie 15, 2018

Despre factorii de risc și cauzele bolilor, se cercetează în continuu, se scrie și se presupune din plin, însă modul cum anume apar bolile este un subiect în continuare controversat și neelucidat, la fel ca și responsabilitatea pentru vindecare.

Ne confruntăm cu ceea ce Octavian Paler numea “paradoxul zilelor noastre în istorie”:  “mai mulţi experţi şi totuşi mai multe probleme, mai multă medicină, dar mai puţină sănătate”.

  • Ce se întâmplă?
  • Cum de nu s-au găsit încă soluții pentru bolile cronice sau așa-zis incurabile?
  • Ce anume face ca anumite simptome să apară la vârste tot mai fragede și în mod complet nejustificat?
  • Te-ai întrebat vreodată: “de ce eu” și “de ce tocmai acum”?
  • Oare e totul o întâmplare sau e un plan mai inteligent în acțiune?
  • Ce e de făcut într-o lume în care factorii de risc par să ne amenințe la tot pasul?
  • Să fie stresul boala secolului? Și dacă da, cum de numai o parte dintre noi suntem fizic afectați de ea?
  • Ce declanșează apariția afecțiunilor fizice? Căci pentru a le rezolva cu adevărat, e vital să știm ce le-a cauzat în primă instanță. Când o mașină se strică, nu o poți repara până când nu știi ce anume a cauzat defecțiunea, nu-i așa?

Pentru că la Crafting Minds, obiectivul este să oferim resurse puternice pentru schimbarea vieții în bine, una dintre ariile pe care ne concentrăm atenția este sănătatea, cu atât mai mult cu cât în ciuda evoluției tehnologice masive, avem din ce în ce mai multe întrebări fără răspuns și uităm că mare parte din ceea ce avem nevoie se află de fapt în mâinile noastre.

Teama de factori de risc

Autoritățile medicale și discursul mediatic ne conștientizează permanent asupra factorilor de risc la care suntem expuși. Bagajul genetic, microbii, bacteriile, virusurile, ciupercile, afecțiunile contagioase, efectele secundare ale medicamentelor, alimentația deficitară, sedentarismul, toxicitatea din mediu, poluarea și stresul pe care îl trăim zilnic par să reprezinte factori independenți de noi, asupra cărora nu avem nicio putere.

Simpla idee că riscurile sunt peste tot ne menține într-o stare de îngrijorare cu efecte nefericite asupra sistemului imunitar, mai puternice decât toți ceilalți factori luați împreună. Ne luptăm cu microorganismele inamice, cu surplusul de kilograme, cu boala, căutăm să eradicăm, să extirpăm, să învingem, fără să ne dăm seama că războiul pe care îl purtăm e de fapt cu noi înșine și, mai mult decât atât, că ceea ce obținem este exact opusul intenției cu care îl pornim. E ca și cum am duce războaie pentru pace.

La cursurile intensive de NLP discutăm despre un principiu universal care modelează din culise tot ce facem și avem în viață:

La ceea ce dai atenție, acel lucru îl vei conștientiza.

Ce înseamnă asta, mai exact?

Unde merge atenția, acolo merge energia. 

Cu alte cuvinte, hrănim și amplificăm acele lucruri pe care ne concentrăm. Și pe ce ne concentrăm atunci când ne luptăm cu boala și invadatorii? Pe boală și invadatori, desigur! Și ce anume hrănim cu energia noastră? Tot boala și invadatorii.

Este baza principiului “ce confrunți, rezistă”, iar modul în care am fost obișnuiți să gândim și să acționăm este prin a ne concentra pe ceea ce vrem să evităm în loc să ne îndreptăm toată atenția spre ceea ce dorim de fapt să obținem în schimb: sănătate, imunitate, longevitate.

Nu cunoaștem cu adevărat cauzele bolilor

Trăim în teamă și îngrijorare, uitând că deși acești factori sunt importanți, totuși nu se aplică în 100% din cazuri. Cu toții cunoaștem oameni care mănâncă mult și nesănătos și cu toate acestea sunt în formă sau dimpotrivă, oameni cu un stil de viață impecabil și care totuși sunt bolnavi. Oameni care fumează o viață întreagă nu cunosc vreodată probleme la plămâni și oameni care nu s-au atins vreodată de țigară, la un moment dat se întâmplă totuși să le aibă, nu-i așa? Oameni cu helicobacter pylori nu fac niciodată ulcer și femei purtătoare ale genelor BRCA1 și BRCA2 nu fac niciodată cancer.

Așadar, care sunt de fapt cauzele bolilor? Avem ipoteze care se aplică doar într-o anumită proporție și asta ne face să ne întrebăm: oare ceea ce rămâne până la 100% este pură întâmplare? Face natura greșeli sau are o inteligență pe care nu am descoperit-o încă pe deplin? Ce nu cunoaștem legat de apariția simptomelor?

Responsabilitatea pentru vindecare

Soluțiile diverselor modalități terapeutice pe care le avem la dispoziție tratează simptomele, se luptă cu ele și le scot din context, concentrându-se doar asupra corpului fizic. Medicamentele, remediile naturale, nutriția, mișcarea sunt soluții care tratează doar corpul. Soluțiile medicinei complementare precum chiropractica, acupunctura, presopunctura, medicina chineză și multe altele, chiar dacă integrează și corpul spiritual, au la bază presupunerea că terapeutul vindecă pacientul.

Studii din ultimii 20 de ani arată însă că boala, indiferent de natura ei, urmează același proces declanșat de un eveniment din viața individului, care se întâmplă neașteptat și este asociat cu o semnificație mental-emoțională specifică.

Vindecarea, prin urmare, este în primul rând responsabilitatea pacientului iar planul fizic constituie doar o parte din imaginea de ansamblu: suntem ființe mentale, emoționale și spirituale care trăiesc într-un mediu, au relații și se confruntă cu situații de viață în moduri subiective care ne influențează starea de sănătate. De asemenea, modul cum gândim și sentimentele pe care le avem se răsfrâng asupa stării fizice, fie că ne dăm seama sau nu.

Ansamblul minte-corp-mediu-emoții

De aici decurge nevoia unui model integrat care să poată explica imaginea de ansamblu a procesului de sănătate și boală și să readucă în prim plan factorul uman cu tot ceea ce presupune: corp fizic, gânduri, emoții, acțiuni, comportamente, stări și convingeri.

Articolul următor dezvăluie bazele noii paradigme de abordare a sănătății care se răspândește la nivel internațional și care ar putea reprezenta o schimbare de optică esențială în găsirea soluțiilor.

Ține aproape!

Până data viitoare,
Spor la șlefuit,

_Q5B9289-min


Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search