Te lupți cu a fi consecvent(ă)? Ieși din blocaj cu aceste 8 arii de explorare

Written by on februarie 2, 2024

Cu toții am fost acolo.

Ne propunem un obicei nou.

Pornim cu motivație și entuziasm.

Începem, menținem – o zi/ o săptămână, două, trei, apoi ceva se întâmplă.

Ieșim de pe direcție și apoi abandonăm cu totul.

O rutină de antrenamente, un plan alimentar, un plan de postări, de scris, de citit, de făcut pași, de alergat, orice – acolo suntem.

Ne simțim prost față de noi înșine, dar nici nu revenim prea curând pe cai, că și așa am greșit-o, ce diferență mai face. Generăm stress, vinovăție, furie, sentimente de insuficiență, o baie de gânduri și emoții negative.

Până ne adunăm din nou puterile și repornim. Și repetăm ciclul.

Sună cunoscut?

Iată 8 dintre ariile mele de explorare pentru a ieși din blocaj

  1. În legătură cu ce vrei să ai consecvență? Și cu ce scop? Ce e dincolo de acțiunile repetate pe care ți le propui? Poate un corp sănătos și fit? Poate creșterea afacerii, a reach-ului pe social media sau a numărului de urmăritori? Du-te dincolo de asta. În NLP (PRogramareNeuroLingvistică), lucrăm mult cu întrebarea ”Cu ce scop?” Fără energia emoțională a de ce-ului, e ușor să nu menții.

 

  1. Cât este de important pentru tine cu adevărat acel ”de ce”? Te mișcă sau e doar un ”ar fi bine”, ”ar trebui”, ”aș face bine să”. Am o intuiție că în ce e cu adevărat important pentru tine, nu trebuie să îți propui consecvență, căci o ai din principiu. De exemplu, dacă ai copii, nu cred dai rateuri în a le pregăti mesele. Faci asta consecvent, și dacă nu ai cum o dată, nu cred că te duci la extrema cealaltă cu a nu mai pregăti nimic, că și așa ai ratat.

 

  1. Dacă constați că nu te mișcă și totuși la un anumit nivel chiar contează, folosește mecanismele subconștientului de a căuta plăcerea și a evita durerea. Mai specific: ce lucruri rele se vor întâmpla dacă nu susții acel obicei? Ce dureri vei avea? Pe termen scurt, mediu, lung. Conectează-te la ele, simte-le adânc.
  • Apoi uită-te la ce lucruri bune se vor întâmpla dacă susții acel obicei? Pe termen scurt, mediu, lung. Cât de bine te vei simți față de tine? Cum vor reacționa cei din jur? Ce alte beneficii pot decurge – din nou, cheia e să nu răspunzi la asta automat, ci chiar să te conectezi la stare.

 

  1. După ce te-ai conectat la de ce-ul acesta, întreabă-te dacă felul în care îți propui să ai consecvență e singurul mod prin care îl poți obține. Oare ce altceva e posibil? Și cât de potrivit îți este mecanismul pe care vrei să-l instalezi?

 

  1. Experimentează pentru a descoperi ce funcționează pentru tine. Poate nu îți iese să faci antrenamente acasă. Du-te la sală. Implică un grup de prieteni. Experimentează cu un sport de echipă că poate socializarea e o nevoie activă care să te ajute să întreții obiceiul. Sau poate nu iese dimineața, dar iese după-amiaza/ seara. Înțelegi ideea.

 

  1. Fii realist(ă) legat de câte îți propui să faci și pe ce unitate de timp. S-ar putea să nu meargă să introduci mai multe obiceiuri noi deodată. Uită-te la etapa vieții în care ești și care e prioritatea ta nr. 1. Că poate dacă ai o perioadă complicată în carieră, nu e chiar momentul să faci un 75Hard, așa cum dacă alăptezi sau te muți, poate nu e chiar realist să apari zilnic pe social media.

 

  1. Pregătește o strategie pentru momentele în care inevitabil nu-ți va ieși. Și uită-te curios la ce, cum se întâmplă atunci când nu-ți iese. Nu te mai blama. Critica, vinovăția, furia față de sine generează comportamente de auto-pedepsire. Stress-ul prea mare te poate duce în îngheț și atunci e absolut normal să renunți la tot, de tot.

 

  1. Găsește un fel în care să faci loc pentru o dinamică funcțională între haos și stabilitate. Nu suntem roboți. Așa cum avem nevoie de rutine, avem nevoie și de spațiu pentru neprevăzut, spontaneitate, creativitate. În haos apare noul. În stabilitate se așează și se integrează.

 

Spune-mi – ce funcționează pentru tine?

Până data viitoare, spor la șlefuit!

CP_FAB01039

Tagged as , , , ,



Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search