Valorile în NLP și Evoluția Conștienței Umane – 10

Written by on aprilie 18, 2022

Deja ne-am adâncit foarte mult în această mini-serie de articole dedicată Valorilor în NLP și Evoluției Conștiinței Umane (am parcurs nouă părți). Dacă ai ratat cumva părțile anterioare, poți să le citești aici: Partea 1, Partea a 2-a, Partea a 3-a, Partea a 4-a, Partea a 5-a, Partea a 6-a, Partea a 7-a, Partea a 8-a, Partea a 9-a.

Fără a înțelege ceea ce prezintă aceste articole, îți va fi dificil să ajungi la punctul în care ar trebui să fii pentru a putea înțelege articolul de față. De asemenea, sunt 12 puncte importante de reținut atunci când evaluezi gândirea proprie și a celorlalți în funcție de nivelurile de valori pe care le predăm și în cursul nostru de NLP Master Practitioner, bazate pe cercetările din anii 1970 ale Dr. Clare Graves.

De dragul de a economisi spațiu, nu voi mai relua aici cele 12 aspecte. Poți să le recitești în Partea a 7-a, ținând cont și că în Partea a 9-a am mai adăugat unul: „Cuvintele pe care cineva le folosește pentru a-și descrie valorile s-ar putea să trimită la valori de nivel mai complex decât neurologia corpului său.” Și acum vom adăuga listei și principiul nr. 13.

  1. Fiecare mod de gândire diferit are deopotrivă aspecte pozitive și negative, ca o monedă cu două fețe.

Valorile oscilează de la gândirea axată pe grup la cea focalizată pe individ, aproape răsturnând constant dominanța emisferelor cerebrale stângă și dreaptă. Aici e nevoie de cercetări mai aprofundate (sau poate că aceste cercetări au fost deja realizate, doar că nu și făcute încă publice), pentru a vedea dacă există vreo corelație între abordarea Meta-Health, care arată că, atunci când apar conflicte (Evenimente Emoționale Semnificative – EES), o persoană își schimbă personalitatea de la „masculin” la „feminin” (sau de la expresiv la sacrificial) – ceea ce constituie și organizarea valorilor (de la expresiv la sacrificial). Sunt sigură că într-o zi se vor fi realizat cercetări mai amănunțite (dacă nu s-au realizat deja) – din păcate, aceste cercetări ar trebui realizate de către persoane care au primit și training-ul adecvat pentru înțelegerea nivelurilor de valori, pentru ca să poată defini și studia pe larg și cu precizie analogiile și paralelele comportamentale și fiziologice.

În școala noastră de gândire NLP ne place să ne gândim că la aspectele pozitive ale fiecărui nivel de valori ca fiind fie conștiente și, ca atare, exprimându-se pozitiv, sau inconștiente și, ca atare, exprimându-se negativ. Exprimarea lor este, dincolo de mediu, limitată de neurologia fiecărui individ – în funcție de cât de conștientă sau inconștientă este persoana.

Neurologia corpului este, de asemenea, limitată de raportul dintre conștiență și inconștiență. Dacă crezi că majoritatea oamenilor își trăiesc viețile într-o stare în principal inconștientă – sunt inconștienți de convingerile lor limitatoare, de deciziile lor limitatoare, de emoțiile negative pe care le au stocate în corp, de meta-programele și valorile lor – cu alte cuvinte, sunt inconștienți de cine sunt cu adevărat, de ceea ce vor cu adevărat și reflectă numai ceea ce le-a fost băgat în minte prin condiționare, atunci îți va fi de înțeles de ce ajung să se manifeste aspectele inconștiente (negative) ale fiecărui nivel de valori.

Dar haide să ne reamintim că toate nivelurile de valori sunt necesare și pozitive în diferite medii. Sunt toate esențiale, din moment ce reprezintă pur și simplu etape în evoluția conștienței.

Acum hai să revenim și să completăm descrierea – oricât de scurtă – celor mai importante caracteristici ale gândirii de VL8.

Ordinea colectivă pe care o întrevede gândirea de VL8 nu neagă dreptul indivizilor de a fi tocmai asta – indivizi, din moment ce întreaga planetă este înțeleasă ca un ecosistem interconectat. Gândirea de VL8 nu permite privilegiilor elitiste să încalce bunăstarea planetei în totalitatea sa. Cu toate acestea, la fel ca oricare alt nivel de valori, nici acest sistem de gândire nu este perfect. Perfecțiunea este o preocupare pentru alt nivel de valori, mai puțin complex. Nu putem decât spera că principalele calități care ne fac umani (dragostea și compasiunea) nu vor fi ignorate complet.

Epigenetica este un domeniu care – dacă nu e complet luat în posesie de hrăpărețul VL5, sau interpretat eronat sau distorsionat de către „știința convențională” de VL4 – se arată foarte promițător din punctul de vedere al gândirii de VL8. Deși acest domeniu a luat ființă în cadrul VL6, are cu siguranță gândire de VL8, din moment ce ia în calcul „imaginea de ansamblu” și imaginea de ansamblu a imaginii de ansamblu a mediului (mediul interior și mediul exterior), așa cum demonstrează unul dintre bine-cunoscuții săi susținători, Dr. Bruce Lipton. Pe site-ul său este un citat al lui Dennis Perman, D.C., Co-Fondator al „The Master’s Circle despre una dintre cărțile Dr. Lipton.

„Cercetările revoluționare ale Dr. Lipton au scos la iveală conexiunile dintre biologie, psihologie și spiritualitate. Dacă vrei să înțelegi cele mai profunde mistere ale vieții, aceasta este una dintre cele mai importante cărți pe care le vei citi vreodată.”

Remarcați limbajul folosit în acest fragment. Da, sună ca VL6, totuși ideea de a integra în „imaginea de ansamblu” trei domenii diferite ar putea reprezenta gândire de VL8, chiar dacă pusă într-un recipient de VL6.

Așadar, epigenetica este un domeniu pe care VL4 îl înțelege eronat, fie respingându-l ca și cum n-ar exista, fie acceptându-l doar într-o formă modificată, care să se potrivească gândirii de VL4. De exemplu, am auzit VL4 vorbind despre mediul pe care îl descrie Dr. Lipton ca fiind doar substanțele chimice din apă, sau poluarea din atmosferă și așa mai departe – ceea ce este un aspect valid, numai că ratează imaginea de ansamblu la care se referă Dr. Lipton. Pot să văd cum VL5 face din epigenetică o altă cale de a profita, sau cum aceeași idee este transformată într-un alt moment minunat de trezire spirituală New Age, în timp ce, de fapt, gândirea din spatele domeniului include toate cele de mai sus și mugurii unei gândiri mult mai vaste, pe care VL4, 5, iar uneori chiar si 6 nu îi pot percepe.

Time Line Therapy®  a luat ființă în cadrul VL6 și totuși, subliniez din nou, în funcție de modul în care este folosită, poate servi ca instrument pentru evoluția conștiinței dincolo de VL7.

Preocupările de viață pentru VL8 includ imaginea de ansamblu și, dincolo de asta, imaginea de ansamblu de deasupra imaginii de ansamblu. Gândirea este direcționată mai degrabă de ceea ce asociem îndeobște cu „emisfera cerebrală dreaptă” (remarcă, te rog, că nu am spus „minte subconștientă”) și, totuși, o perspectivă rațională și foarte bine informată. Cu alte cuvinte, dacă de ne gândim în termenii lumii interioare, e vorba despre integrarea Minții Conștiente cu Mintea Subconștientă, cu participarea și recunoașterea reciprocă a ambelor tipuri de minte, sau în lumea exterioară, integrarea individului în societate fără distrugerea individului, descompunerea și „amestecul” său indistinct în masa amorfă care se numește „societate”. Odată cu asta se deschide un spectru mult mai larg al potențialului de comportament care să ne asiste în a face față realităților perplexe din lumea noastră complicată și multistratificată. VL8 conștientizează fragilitatea vieții, a oricărei forme de viață și lucrează holistic pentru a o perpetua. Aici, cunoașterea individuală de VL7 se translează în grupuri, câmpuri și unde mai degrabă decât particule, atomi și molecule.

La VL8, o persoană își pune întrebarea: „Care este rolul meu în cadrul hotarelor întregii rase umane și care este rolul nostru, ca ființe umane, în cadrul planului universal mai larg?” și nu își răspunde printr-un clișeu, de genul ”Păi, sunt o ființă de lumină care are parte de o experiență!” Asta e mult prea vag – și e deosebit de familiar VL6 sau chiar VL4-6. Nu mă opun ideii în sine – a nu se confunda – pur și simplu subliniez care este locul său în termeni de complexitate a gândirii.

Așadar, acum că am parcurs opt tipuri diferite de gândire și am văzut cum sunt toate necesare în contexte diferite, voi încheia prin a-ți adresa o întrebare: Ce nivel de complexitate a gândirii crezi că ai nevoie să actualizezi pentru a te gândi la ceea ce presupune călătoria intergalactică (nu doar inter-planetară)? Ce nivel de valori este necesar pentru a începe măcar să anticipezi implicațiile unei posibile vizite din partea unor ființe extraterestre?

Cum rămâne cu gândirea pe care o presupune colonizarea umană a altor planete? Nu râde, există un proiect în desfășurare pentru colonizarea planetei Marte. Și cum rămâne cu gândirea pe care o presupun exploatările miniere de pe asteroizi? Crezi că vorbim de SF? Dacă da, îți sugerez să te pui la punct serios cu informațiile!

Și cum rămâne cu implicațiile pe care le au bioștiințele, precum biotehnologiile, genomica, nanotehnologia asupra posibilității nemuririi? Realizezi că, în momentul în care asta se întâmplă și devine publică, înseamnă instant suprapopulare? Cine va mai vrea să moară când ai șansa de a trăi cel puțin mult mai mult, dacă nu pentru totdeauna? Ce fel de gândire vei avea nevoie să aplici pentru a rezolva această provocare? Cine va decide cine trăiește pentru totdeauna și cine moare? Te las să te gândești la asta.

Până data viitoare, toate cele bune!

*scris de Adriana James și tradus cu permisiune de pe nlpcoaching.com.


Tagged as , , , ,



Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search