Aceasta este partea a 11-a din seria de articole intitulată „Valorile în NLP și Evoluția Conștienței Umane”. Dacă nu ești familiarizat cu conținutul acestei serii, poți găsi toate cele 10 părți anterioare aici – Partea 1, Partea a 2-a, Partea a 3-a, Partea a 4–a, Partea a 5–a, Partea a 6–a, Partea a 7–a, Partea a 8–a, Partea a 9–a, Partea a 10–a.
Ca să încheiem această mini serie de articole care, subliniez din nou, nu îndreptățește pe deplin o prezentare cuprinzătoare a valorilor ci abia zgârie suprafața chestiunii, trebuie să ne amintim cele mai importante aspecte de reținut când evaluăm valorile umane individuale.
- Valorile nu sunt ceea ce ne place, ci ceea ce este important pentru noi.
- Fiecare persoană are valori și
- Fiecare set individual de valori este diferit de al oricui altcuiva.
- Niciun nivel de valori (IE tip de gândire) nu este ”mai bun” decât celelalte, ci sunt toate ajustate pentru a susține existența într-un anumit tip de mediu.
- Dezvoltarea și parcurgerea nivelurilor de valori și a diferitelor tipuri de gândire este posibilă, dar nu garantată.
- Valorile nu au legătură cu inteligența sau QI-ul, nici nu au legătură cu modul în care gândesc oamenii (în NLP, numim aceste lucruri strategii). Nu au legătură nici cu conceptele de „atracție” sau „respingere.”
- Cel puțin în lumea occidentală (aceasta e cea cu care sunt cea mai familiarizată), nimeni nu „este” un anumit nivel de valori. Nu poți să-i spui cuiva „Ah, tu ești VL X!”
- În situații de stres, oamenii revin la cel mai apropiat VL completat. Acesta poate fi cu unul, două, sau chiar mai multe VL înapoi – depinde care a fost deplin completat.
- Nu poți progresa prin VL decât dacă toate preocupările legate de un VL sunt împlinite, iar energia consumată pe aceste preocupări este eliberată. Cu alte cuvinte, faptele, nu doar vorbele unui anumit VL îți permit să îl completezi și să progresezi mai departe.
- Oamenii pot actualiza diferite VL în diferite contexte de viață.
- Un nivel de valori mai puțin complex nu poate înțelege sau cuprinde un nivel de valori mai complex. Reține asta, deoarece reprezintă baza pentru restul analizei noastre.
- Cuvintele pe care le folosește o persoană pentru a-și descrie valorile s-ar putea să fie de un nivel de valori mai înalt decât neurologia corpului.
- Fiecare nivel de gândire diferit are aspecte pozitive și aspecte negative, ca cele două fețe ale unei monede.
Este foarte ușor pentru puterile acestei lumi să cadă în capcana de-a adopta gândirea unor niveluri de valori similare de-a lungul veacurilor. De exemplu, perioada restrictivă și punitivă a Inchiziției medievale este un foarte clar exemplu de VL4, dar oricât de contraintuitiv ar suna, regimurile comuniste, regimul nazist, „sistemul” religios și spiritual al călugărilor tibetani (este tot un sistem, oameni buni, și rețineți că toate sistemele aparțin VL4), toate religiile monoteiste, sistemele socialiste și, de asemenea, cele mai moderne sisteme „corporatiste”, propaganda colectivistă pe care o vedeți și o citiți zilnic – toate acestea aparțin VL4. Acesta este cel mai bun sistem pentru a controla populații numeroase.
Sistemul (orice sistem) are un singur țel în minte – să se mențină în funcțiune cu orice preț. Sper că ai prins ultima parte din propoziție – „cu orice preț”. Poți vedea „gândirea de grup” de la VL2, VL4, precum și VL 4-6 oriunde vezi, citești sau auzi discuții despre „noi” ca grup privat de drepturi, sau despre „noi” ca femei împotriva „noastră” ca bărbați, sau „noi” ca Alcoolici Anonimi, „noi” ca victime a unui lucru sau a altuia, sau „noi” ca _____ (inserează aici numele unei țări sau al unui grup, la alegere) etc.
Gândește-te la asta: dacă toată lumea gândește aceleași gânduri și are aceleași credințe, atunci toată lumea se comportă în același mod și se supune fără să pună vreo întrebare sistemului (oricare sistem este acesta), atunci controlul asupra unor mase de oameni devine mult mai ușor. Nu poți da vina pe puterile lumi pentru că se străduiesc din răsputeri să obțină acel sistem „perfect”.
Din păcate, din motivele pe care sper că le înțelegi deja, acest plan este utopic, căci oamenii pur și simplu nu sunt la fel. Și asta pare să fie problematic… Acum, hai să introducem un ultim punct important de reținut, cu toate că nu îl vom mai adăuga listei noastre, care este deja destul de lungă.
Toate tipurile de gândire de la niveluri de valori pare împărtășesc un filon comun, o conexiune importantă între ele și, desigur, toate nivelurile de valori impare fac la fel – i.e. împărtășesc o trăsătură comună majoră. În ceea ce privește numerele pare (2, 4, 6 și 8), sursa controlului se află în afara individului și, ca atare, comportamentul submisiv cu supunere totală către o sursă exterioară este o trăsătură comună.
Desigur, aceste patru modalități de gândire sunt extrem de diferite (supunerea la VL2 este față de familie, clan) la VL4 supunerea este față de sistem (religios sau de altă factură), iar la nivelul de valori 6 este față de „grupul meu de prieteni de încredere”, însă toate au în comun acest atribut – supunerea față de o sursă a controlului dinafară. Individul nu poate acționa fără o aprobare de la o putere externă – așadar individul nu are control asupra vieții sale.
Numerele impare ce descriu VL 3, 5 și 7, sau mai bine zis, aceste moduri de a gândi împărtășesc, de asemenea, un atribut comun, ca un filon ce le străbate pe toate trei – sursa controlului și a deciziei asupra vieții individului se află în interiorul individului. Oricât de diferite sunt, VL 3, VL 5 și VL 7 au asta în comun.
Asta e ceva extrem de important, din moment ce nivelurile de valori impare sunt literalmente la 180 de grade opuse celor cu numere pare. Literalmente! Opuse ca noaptea și ziua! De aceea tranziția de la un mod de gândire la următorul implică dureri de creștere și momente foarte inconfortabile; toate strategiile implicate în a căuta „în afară” ajutorul trebuie să se schimbe înspre a căuta „înăuntru” după ajutor de la sine sau vice versa.
A te supune unei hotărâri de familie, ori unei decizii a statului/ guvernului/ bisericii sau a grupului de prieteni de încredere care gândesc la fel ca tine este diametral opus cu a face totul pe cont propriu, a decide pe cont propriu și a te supune numai propriei minți și puteri de decizie. Este o transformare majoră edificatoare, totuși ai face bine să reții că tranziția nivelurilor de valori este posibilă, dar nu garantată.
În cele din urmă, în următorul articol, vom duce la bun sfârșit călătoria noastră prin Valori, NLP și Evoluția Conștienței. Până atunci, toate cele bune!
*scris de Adriana James și tradus cu permisiune de pe nlpcoaching.com.