Valorile în NLP și Evoluția Conștienței Umane – 12

Written by on august 7, 2023

Acest articol concluzionează seria intitulată „Valorile în NLP și Evoluția Conștienței Umane”. Iată celelalte 11 părți, dacă cumva nu ești familiarizat cu ele sau vrei să reiei din informațiile pe care le prezintă – Partea 1, Partea a 2-a, Partea a 3-a, Partea a 4–a, Partea a 5–a, Partea a 6–a, Partea a 7–a, Partea a 8–a, Partea a 9–a, Partea a 10–a, Partea a 11-a.

Dacă nu ești genul care citește, poți să ai parte de întreg training-ul despre valori în cadrul programului nostru de NLP Master Practitioner Training.

În partea a 11-a, după cum reții, am început să ducem la bun sfârșit această serie despre NLP, Valori și Evoluția Conștienței. Sunt conștientă că nu toată lumea care predă NLP prezintă și acest material, însă noi facem asta, astfel încât am considerat just să includ și NLP în titlu.

Ultimul aspect pe care care l-am atins în articolul anterior a fost că toate nivelurile de gândire pare și impare împărtășesc un fir logic, o conexiune importantă între ele.

Și am concluzionat că tranziția de la un mod de gândire la următorul presupune dureri de creștere și momente deosebit de inconfortabile. Toate strategiile implicate în a te uita „în afară” după ajutor trebuie să se schimbe în a privi „înăuntru” pentru a-ți deveni propriul ajutor sau vice versa. Tranziția prin nivelurile de valori este posibilă, dar nu garantată. Drept consecință, putem spune că este mult mai ușor să adopți următorul nivel de același tip (par sau impar) de valori, mai degrabă decât să sari la polul opus și să te întorci la 180 de grade, precum în tranziția de la VL4 la VL5 sau VL5 la VL6. Din păcate, însă, acesta e un fals progres. Nu există scăpare de la niciun nivel de valori în ordine. Compară aceste două scenarii:

  1. „Până acum am urmat directivele statului (VL4), dar de acum încolo mă voi aduna cu cei din grupul meu și apoi „noi” vom decide, așadar acum primesc directive de la grupul meu.” Ia aminte cum controlul asupra vieții individului rămâne în afara sa.
  2. „Până acum am fost genul „Rambo” (VL3), dar de acum voi adopta „strategii de evitare abilă a legii” în arsenalul meu și pot să-mi asum discursul omului de afaceri și antreprenorului responsabil. Controlul rămâne în interiorul individului.

Acest „împrumut” de valori de la nivelul de gândire superior similar este extrem de comun, dar nu reprezintă o tranziție. Neurologia corpului rămâne aceeași.

De aceea este foarte dificil, dacă nu imposibil să „vorbești rațional” cu oameni al căror punct de referință și control este localizat în afara sinelui. Sunt sigură că ai avut ocazia să vorbești cu o persoană care gândește foarte temeinic la VL4 și de a încerca să le explici logic de ce se înșală. (Nu mă iau de lumea de la VL4, ci doar caut să-ți ofer cele mai comune exemple la care să te poți raporta). Dar abia ce ai „încercat” să le vorbești rațional, că ai și conștientizat cum ți-ai irosit timpul și energia. Acest tip de gândire, chiar și când se confruntă cu probe concrete, va spune „e doar o capcană!”, „e teoria conspirației”, „e diavolul” sau orice altceva, de asemenea, se va simți foarte ofensat sau pur și simplu nu va fi în stare să te audă.

E aproape ca și cum ai putea să-ți vezi cuvintele cum se lovesc de urechile celeilalte persoane și reverberează înapoi. O altă experiență comună e atunci când remarci cum cuvintele și argumentele tale (oricât de logice sau rezonabile sunt) pur și simplu le trec pe lângă urechi și nu au niciun impact în conștiința celeilalte persoane. Asta se întâmplă mai ales dacă te afli la un nivel mai complex de gândire, prin comparație cu persoana cu care comunici.

Am fost însămi martoră la o asemenea conversație între un om de știință de VL5-6 și o altă persoană care – pe baza răspunsurilor sale – actualiza gândirea de VL4. Amândoi erau deosebit de inteligenți și citiți. Omul de știință vorbea despre cărțile lui Zecharia Sitchin, bazate pe traducerea unor texte sumeriene foarte vechi. Pentru cei dintre voi care nu știți cine a fost Zecharia Sitchin, va fi suficient să vă spun că avea o idee „din afara cutiei”, cum că „zeii” din vechime erau de fapt ființe extraterestre asemănătoare oamenilor, extrem de avansate tehnologic, care s-au amestecat în soarta umanoizilor de pe Pământ și, prin manipulare genetică, au creat ceea ce astăzi numim homo sapiens.

Dacă Dl. Sitchin are sau nu dreptate nu contează. Ceea ce contează aici este răspunsul de la această persoană de VL4 – un răspuns de VL4 ca la carte! M-a amuzat grozav să observ cât de „ca la carte” a fost! A spus „Nu voi permite ca credința mea să fie atacată în acest mod – am studiat cartea și știu ce e corect. Cartea are două mii de ani vechime, așadar, trebuie să fie corectă. Orice altceva trebuie să fie o iluzie întreținută pentru a ne înșela credința.”

Te rog să remarci cum credința în carte a avut prioritate asupra faptelor, a probelor concrete pe care omul de știință căuta să le comunice. Credință vs. Fapte. O metodă de manipulare a minții foarte adesea folosită, numai că acesta e un subiect pentru un cu totu alt articol. De asemenea, remarcă cum sursa controlului era, în acest caz, „cartea”, care este, desigur, în afara individului însuși. Această persoană este foarte tacticoasă, diplomată și politicoasă (care sunt toate trăsături pozitive ale VL4). Gândirea VL3 ar fi fost foarte diferită – „Hai să punem mâna pe niște copii foarte bine întocmite ale vechilor tablete sumeriene și să le vindem unor colecționari – trebuie să valoreze mult” sau și mai bine: „Hai să punem mâna (a se citi „să furăm”, „să prădăm”, „să jefuim” etc.) pe toate vechile inscripții pentru noi înșine, ca să avem un avantaj asupra tuturor celorlalți.” Alternativ, VL4 cu resturi nerezolvate de la VL3 ar putea spune ceva de genul „hai să adunăm și să distrugem toate tabletele sumeriene, încât nimeni să nu descopere falsul.”

Iată un alt scenariu pentru ca să înțelegi cum funcționează valorile unui nivel superior adoptate în cadrul unei gândiri de nivel inferior. Să zicem că există o mică companie al cărui proprietar face o descoperire majoră în domeniul tehnologiei propulsiei, folosind gândire de VL7. Nu am de gând să discut despre ce fel de propulsie este vorba, ci doar faptul că reprezintă o mare descoperire. Ce crezi că se va întâmpla? Mai-marii de VL5 de la marile corporații vor cumpăra compania cea mică, oferindu-i un stimulent financiar considerabil. De fapt, este chiar visul multor oameni inteligenți din IT – să dezvolte o aplicație care să devină foarte populară, să o vândă „mai-marilor” și să se retragă la pensie pe vreo plajă exotică. Această schemă de „îmbogățire rapidă” este… da, ți-ai dat seama numai bine, gândirea de VL3. Răsplată-instant, gratificare instantă și gândire de „îmbogățire rapidă.”

Dacă mai-marii de VL5 nu sunt interesați să-l cumpere pe micul inventator, sau dacă micul inventator nu cedează, mai este încă o posibilitate. Mai-marii pot să revină la VL3 (mai presus de toate, competiția din partea unei piețe din afara pieței este un păcat de moarte pentru VL5, iar o descoperire majoră în tehnologia propulsiei ar putea reprezenta moartea industriei petroliere și a altora asemenea) și să trimită niște reprezentanți de VL3 ca să-i facă micului inventator o ofertă pe care să n-o poată refuza.

Mai este un aspect pe care aș vrea să-l subliniez care, cred eu, este extrem de relevant pe măsură ce gândirea progresează la niveluri de complexitate și abstracție din ce în ce mai înaltă. Cu cât gândirea este mai abstractă, cu atât există mai multă disociere în individ. Disociere de natură, de „Mama Gaia”, așa cum îi spun prietenii cei de VL6, de propriul corp, dar și, de asemenea, disociere de emoțiile umane și de ceea ce este considerat în mod „normal” „a fi uman”.

Am pus „normal” între ghilimele deoarece, în general, când ne referim la termenul „normal”, ne referim la ceea ce este comun, valabil în medie, iar media acestei lumi este alcătuită din VL2, 3 și 4 din punct de vedere procentual, din moment ce proporția de VL 2, 3 și 4 este mai vastă, prin comparație cu VL5, 6 și 7. VL 8 este abia emergent, iar prin comparație cu 7 miliarde de oameni în această lume, numărul gânditorilor de VL8 este literalmente embrionic.

Un exemplu de creștere a disocierii este în filmul Lucy (2014), în care personajul principal trece printr-o transformare masivă, ai putea spune chiar o metamorfoză la viteză înaltă, devenind din ce în ce mai disociată, depășind „valorile morale” „comune” și „normale”. Te rog să recunoști de la ce nivel de valori sunt cuvintele „comun”, „normal” și „valori morale” însele în acest context.

La un moment dat în film, Lucy spune:

„Nu simt durere, frică, dorință. E ca și cum toate lucrurile care ne fac umani pălesc. E ca și cum cu cât mai puțin mă simt uman, toate aceste cunoștințe despre tot, fizică cuantică, matematică aplicată, capacitatea infinită a nucleului celulei – explodează toate în creierul meu, toată această cunoaștere.”

Dincolo de natura SF a filmului, Lucy, la fel ca multe alte filme lansate în ultimii ani, ne expune transhumanismului disociat, abstract și extrem de complex care va adânci prăpastia dintre cele două clase de oameni de pe Pământ: una foarte subțire, la vârf, și una foarte extinsă, la bază. Diferența în gândire va adânci prăpastia dintre ele.

Cei dintre voi care mi-ați citit articolele în trecut știți cât de hotărâtă sunt să învăț oamenii cum să gândească critic și pentru sine – alternativa e cruntă. Dependența de un factor extern care îți controlează viața duce la incapacitatea de a recurge la resursele interioare proprii și, în ultimă instanță, la alienare de umanitate însăși. Pe de altă parte, a fi cald, iubitor și plin de compasiune nu este mereu suficient. Gândirea complexă, dublată de capacitatea de a rămâne uman și a nu te transforma într-un computer este o realizare monumentală.

Este oare acesta momentul pentru ca omenirea să devină conștientă de sine? Nu știu, dar dacă este, atunci avem cu toții multă muncă de făcut.

Până data viitoare, toate cele bune!

*scris de Adriana James și tradus cu permisiune de pe nlpcoaching.com.Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search