Valorile în NLP și Evoluția Conștienței Umane – 4

Written by on august 10, 2020

În primele 3 părți ale acestei serii, dedicată Valorilor în NLP și Evoluției Conștiinței Umane, am acoperit foarte mult teren; ne-am uitat, de asemenea, și la aspectele important de reținut cu privire la valorile individuale, căutând și să descriem, oricât de scurt și trunchiat, diferitele căi de gândire, exprimate prin diferitele niveluri de valori (LV). Deocamdată, am parcurs VL1-5 și trebuie să recunosc, cu tristețe, că-mi este imposibil să acord descrierii fiecărui VL atâta atenție cât merită. În cursul NLP Coaching Trainer’s Training, petrecem ore în șir înregistrate pe DVD, învățându-i pe traineri cum să prezinte acest material. În cursul de NLP Master Practitioner, ne ia două zile pentru a-l parcurge și chiar și atunci avem mult mai multe de spus decât ne-ar permite timpul.

Dar ceea ce am să vă transmit va fi suficient pentru a ne ilustra concluzia – nivelurile de valori au legătură cu dezvoltarea conștienței și sperăm că, până la sfârșitul seriei, îți va fi clar și de ce. Țineți minte că gândirea VL5 este prima la al cărei nivel oamenii au șansa de a începe a gândi pentru sine conștient, ca entități independente. Până atunci, gândesc ceea ce li se spune (VL4), se comportă irațional, inconștient, impulsiv și agresiv (VL3) sau se comportă complet inconștient, supunându-se fără a se gândi tradițiilor și regulilor familiei (clanului, tribului), precum și comportându-se conform cu ceea ce spune „căpetenia” (VL2). Nici nu trebuie să privim mai departe de adunarea de la un eveniment sportiv pentru a remarca o manifestare deplină a VL2 (aderență și loialitate față de „echipă”, ce reprezintă VL2 tribal) și, de asemenea, VL3 (agresiune, huliganism și alte comportamente antisociale).

VL5 este independent, îi place libertatea și are, de asemenea, o foarte puternică componentă antreprenorială – este VL unde individul s-a săturat să lucreze pentru altcineva și să mai stea la dispoziția unei companii sau unei instituții. Acest individ are capacitatea neurologică necesară, mediul i-o permite, are suficientă energie disponibilă și decide să-și devină propriul șef. Începe să se bazeze pe abilitatea sa de „a-și gândi calea spre succes.” Are încredere în mintea sa și vrea să-și conducă singur viața. Încrederea în sine și siguranța de sine (mărci ale VL5) aduc beneficiile inerente – IE posesiuni materiale. Dar la fel ca orice alt VL, există și câteva aspecte destul de neplăcute al VL5, precum indiferența față de alții, lipsa manifestării emoțiilor, raționalizarea rece, evaluările și calculele strict cantitative, chiar dacă VL5 nu e niciodată chiar lipsit de scrupule precum VL3.

Această gândire pragmatică, științifică, îi permite VL5 să descopere ce se află cu adevărat dincolo de „miturile”, „tradițiile” și vechile credințe și convingeri dogmatice și permite progresul până la culmi care – cel puțin până atunci – erau inimaginabile. Totuși, dacă manifestările acestea nu sunt ținute sub control, VL5 cel atât de prosper și realizat (elitele din lume) poate să exagereze într-atât încât să ajungă la corporatism corupt, războaie geopolitice pentru resurse, manipulare lingvistică a minții (reține că VL5 este acela unde totul se redefinește.). „Tortul” pe care hrăpărețul VL5 caută să și-l împartă este lumea întreagă – acolo are loc adevărata competiție.

Din păcate, declinul economic din lume a oprit sau chiar a întors – în general – progresul populației dincolo de VL5, din moment ce o serie de profesii ale clasei mijlocii și de tipuri de afaceri se restrâng constant, iar dezvoltarea tehnologiilor GRIN – Genetică, Robotică, IT și Nanotehnologie – urmează o curbă de schimbări exponențiale, care face inutile multe dintre vechile ocupații din mediul privat.

Mai este încă un aspect al VL5 și al rolului pe care îl joacă în societatea occidentală. E vorba despre un sentiment contrafăcut al identității personale: selfie-urile MELE de pe net, profilul MEU de Facebook, amicii MEI, profilul MEU de Linkedin, pozele MELE pe… Ai prins ideea. E un fals sentiment al ceea ce însemn „eu” și „importanța mea”, menite să confere încredere în sine prin realizări personale în VL5. Dar dacă le iei acestor persoane Twitter-ul, Facebook-ul etc., sentimentul că „sunt cineva” le dispare într-o clipă. Acestea sunt doar „simulacre” – ceea ce se manifestă când publicului nu i se dă șansa de a trăi experiența reală și deplină (VL5 în cazul nostru), ci i se oferă oferă un înlocuitor, o iluzie (sau o amăgire, dacă vrei), care caută să suplinească nevoia pentru trăirea adevărată.

Înainte să mergem mai departe la descrierea VL6, haideți să mai adăugăm trei aspecte pe care să le reținem pe lista noastră de puncte importante:

  1. În situații de stres, oamenii revin la cel mai apropiat VL parcurs. Acesta poate fi cu unul, două, sau chiar mai multe VL înapoi – în funcție de care a fost parcurs integral.
  2. Nu poți progresa prin VL decât dacă toate preocupările legate de un VL au fost îndeplinite, iar energia consumată cu aceste preocupări este eliberată. Cu alte cuvinte, faptele, nu doar vorbele unui anumit VL îți permit să îl parcurgi și să progresezi mai departe.
  3. Oamenii pot actualiza diferite VL în diferite contexte de viață.

Rețineți aceste aspecte – vă vor permite să înțelegeți oamenii și evenimentele mult mai ușor.

Acum, haideți să vedem o scurtă descriere a ce presupune VL6.

  • Nivelul de valori 6 (VL6) este legat de relații de grup armonioase, ființa interioară proprie și a celorlalți. Persoanele care trec de la VL5 la VL6 se potrivesc foarte bine pentru rolul de coach grijuliu, trainer înțelegător, bun profesor care vrea ca toți ceilalți să reușească. O bună parte din corectitudinea politică, exprimările grijulii la sensibilități identitare, sau comunicarea neutră dpdv al genului cu care avem de-a face azi (cel puțin în societățile occidentale) reprezintă o moliciune de VL6 introdusă artificial în societate, pentru care societatea însăși, în genere, e departe de a fi pregătită în profunzime.

Preocupările de viață sunt legate de o existență spiritualizată, de a trăi conștient pe toate planurile, căutarea iluminării (proliferarea website-urilor, cursurilor și publicațiilor New Age sunt o mărturie în această privință), dar să nu ne lăsăm păcăliți – majoritatea acestor grupuri New Age nu fac decât să ia valorile de VL6 și să le plaseze în cadrul gândirii de VL4. Acesta nu este VL6 autentiv. Vă puteți da seama dacă aveți de-a face cu o gândire reală de VL6 dacă cei care caută să-l expună au condus mai întâi afaceri bazate pe antreprenoriat, vânzări și o perspectivă materialistă. La VL6, substanțele care expandează conștiința (dacă VL4 le permite) ar fi luate în considerare pentru a extinde gândirea înspre universul invizibil.

Din păcate, ca orice alt VL, și acesta debordează de bucle repetitive în gândire – de la o „revelație” mistică la alta, de la un „guru” la altul, de la un curs „The Secret” la altul, iar individul rămâne prins într-un circuit închis, fără scăpare. Metafizica este foarte importantă la VL6 (spre deosebire de știința materialistă, la VL5), deoarece, pentru acest sistem de valori și gândire, e foarte importantă consolidarea consistentă a sufletului/spiritului (dar nu în maniera mistică, cu „zei/zeițe,” șamanism și superstiții pe care o propune VL2). A împărți totul la comun, a-i aprecia pe ceilalți, a gândi pe același plan cu grupul din care faci parte, armonia, diversitatea și toleranța devin, de asemenea, preocupări de viață. Este un VL deosebit de egalitarist și plin de căldură umană. Veți recunoaște toți termenii de mai sus după modul corect politic în care se exprimă și în mass-media, însă rețineți că această manifestare reprezintă VL6 impus artificial unei populații care nu a avut nicio ocazie de a evolua individual prin VL5, iar șansele ca asta să se întâmple devin din ce în ce mai rare și mai restrânse.

Vă reamintesc că majoritatea oamenilor din lumea occidentală încă sunt prinși undeva între VL2-3 și 4. Cineva nu poate trăi VL6 până ce neurologia sa individuală (subliniez din nou), precum și mediul său nu au putut trece complet prin VL5. Ceea ce avem este iarăși o adaptare a valorilor de VL6, grefate artificial în cadrul unui VL4 deosebit de rigid și dogmatic. Fii iubitor și tolerant… sau ai încurcat-o! Conform lui Graves, asta poate conduce la o situație în care un sistem de VL4-6, înșelător de benevolent, dar de fapt, rigid și represiv, este aclamat drept „nirvana” pe Pământ, în timp ce corporațiile de VL5, care prin definiție, sunt cameleonice (IE „spune-mi ce vrei să fiu, ca să pot să-ți vând ceva!”) pot să-și continue tendințele de VL5 lipsite de orice concurență din partea populației. Aceasta e prognoza pentru viitorul apropiat, așa cum transpare momentan în lumea occidentală.

Sunt mai multe aspecte de discutat cu privire la VL6 și trebuie să extindem discuția și la VL7 și 8, chiar dacă abia tatonăm esența chestiunii în descrierea fiecărui VL… Dar acum dați-mi voie să vă întreb: în mediul în care trăim pe planetă, care VL credeți că este cel mai benefic pentru creșterea conștienței individuale a oamenilor, asigurându-le concomitent și o viață decentă, precum și împlinirea tuturor nevoilor?

Nu știu care este răspunsul tău, dar al meu va trebui să aștepte până data viitoare.

*scris de Adriana James și tradus cu permisiune de pe nlpcoaching.com.


Tagged as , , , ,Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search