Valorile în NLP și Evoluția Conștienței Umane – 5

Written by on ianuarie 25, 2021

Până în acest moment, în această mini-serie despre Valori în NLP și Evoluția Conștienței Umane, am susținut 10 aspecte foarte important de reținut. Dacă nu ai citit încă primele patru părți din serie, poți face asta aici: Partea 1, Partea a 2-a, Partea a 3-a, Partea a 4-a.

Reiau mai jos cele 10 aspecte, ca să le ai la îndemână – reține-le. Sunt de neprețuit pentru evaluarea valorilor proprii, precum și ale altora.

 1. Valorile nu sunt ceea ce ne place, ci ceea ce este important pentru noi.
 2. Fiecare persoană are valori și
 3. Fiecare set individual de valori este diferit de al oricui altcuiva.
 4. Niciun nivel de valori (IE tip de gândire) nu este ”mai bun” decât celelalte, ci sunt toate adaptate pentru a susține existența într-un anumit tip de mediu.
 5. Dezvoltarea și parcurgerea nivelurilor de valori și a diferitelor tipuri de gândire este posibilă, dar nu garantată.
 6. Valorile nu au legătură cu inteligența sau IQ-ul, nici nu cu modul în care oamenii gândesc (în NLP, numim aceste lucruri strategii). Nu au legătură nici cu conceptele de „atracție” sau „respingere.”
 7. Cel puțin în lumea occidentală (cu care suntem cel mai bine familiarizați), nimeni nu „este” un anumit nivel de valori. Nu poți să-i spui cuiva „Ah, tu ești VL X!”
 8. În situații de stres, oamenii revin la cel mai apropiat VL parcurs integral. Acesta poate fi cu unul, două, sau chiar mai multe VL înapoi – în funcție de care a fost parcurs deplin.
 9. Nu poți progresa prin VL decât dacă toate preocupările legate de un VL sunt împlinite, iar energia consumată pe aceste preocupări este eliberată. Cu alte cuvinte, faptele, nu doar vorbele unui anumit VL îți permit să îl parcurgi și să progresezi mai departe.
 10. Oamenii pot actualiza diferite VL în diferite contexte ale vieții.

S-a întâmplat ceva foarte amuzant. Odată ce am postat Partea 1 și Partea a 2-a, m-a contactat cineva care părea să gândească temeinic la VL5 și care a căutat să-mi vândă un format pentru analiza valorilor. Doar ca un memento, în caz că e nevoie, pur și simplu nu-mi pot da seama dacă această persoană chiar avea gândire de VL5 sau VL3-5, din moment ce nu am vorbit cu el direct, dar am făcut o presupunere rapidă: spirit antreprenorial, luarea inițiativei rapid pentru a-și vinde produsul, m-a felicitat pentru articol, așa că trebuie să fie o manifestare de VL3, sau VL5, sau o combinație a amândurora.

Gestul său m-a făcut să chicotesc. Nu faptul că a încercat să-mi vândă ceva – e în ordine pentru mine, denotă spirit antreprenorial –, ci pentru că a ratat complet esența argumentului. E important să înțelegem gândirea diferitelor niveluri de valori nu pentru puterea evaluatoare a conceptului, ci pentru a folosi această înțelegere ca să ne susținem constant dezvoltarea continuă a conștienței. Orice instrument de evaluare, analogic sau digital, nu valorează mult în sine, deși VL5 va spune: „Zi-mi despre mine, ca să învăț cum să devin cât de bun pot fi.” Cum ai văzut deja, VL6 și cele mai complexe decât VL6 vor recunoaște că, de fapt, un om nu poate fi măsurat valoric după niciun fel de scară, din moment ce aceste VL înțeleg că omul reprezintă mult mai mult decât suma componentelor din care este alcătuit.

Din moment ce ne apropiem de descrierea VL7 (oricât de scurtă și insuficientă – spațiul din această mică serie de articole nu permite mai mult), mai adaug un punct extrem de important pe lista noastră.

 • Un nivel de valori mai puțin complex nu poate înțelege sau cuprinde un nivel de valori mai complex. Reține asta, deoarece reprezintă baza pentru restul analizei noastre.

Întotdeauna, un VL mai puțin complex îl va percepe pe cel de deasupra sa ca fiind, de fapt, mai jos. De exemplu, VL4 îl privește pe VL5 ca și cum ar fi VL3. Sau, VL5 îl privește pe VL6 și se gândește că e VL4. E chiar simplu să vedem de ce. Pentru gândirea de VL4, VL3 este ultimul nivel de valori parcurs, iar din moment ce VL3 și 5 împărtășesc anumite trăsături, VL4 îl percepe pe 5 ca pe un distrugător al ordinii și al sistemelor supunerii și al „valorilor morale” prezente la VL4. VL5 vrea doar să-și urmeze interesul individual și calea sa independentă, numai că asta nu-i este deloc clar VL4. Acesta din urmă crede că VL5, de fapt, „încalcă” legea precum VL3, ceea ce nu este corect. VL5 nu se preocupă cu încălcarea legii, ci cu manipularea și răstălmăcirea ei în avantajul propriu.

Același principiu se aplică pentru orice alt VL care îl contemplă pe cel imediat următor. Va crede că VL imediat mai complex este, de fapt, inferior.

Acum, hai să vorbim puțin despre VL7.

 • VL7 se axează pe funcționalitate, competențe și integrarea paradoxurilor. Dar ce este „funcționaltiatea”?

Conform DEX, „funcționalitate” înseamnă „capacitatea unui lucru de a fi funcțional”. Conform TechTarget, ”În IT, funcționalitatea (din latinescul functio, care înseamnă „a îndeplini”) este totalitatea însușirilor sau orice aspect din ceea ce un produs, ca de exemplu, o aplicație software sau un computer, poate face pentru utilizatorul său.”

VL7 se entuziasmează la culme să se implice în găsirea de soluții și în activități generatoare de cunoaștere, care se bazează pe realități solide. A fi realist este o componentă importantă a VL7. A învăța rapid informații complexe, a accesa cunoștințe pe multiple niveluri, a aduna informații pentru studiu avid, a avea disciplina mentală de a duce la bun sfârșit sarcini pe termen lung sunt toate mărci ale gândirii de VL7. Din moment ce învățarea este atât de importantă pentru VL7, acesta o întâmpină în orice formă – autoritară și răbdătoare (ca în VL4), bazată pe comparație și competiție cu alții (VL5), colaborativă și împărtășită în activități de grup (VL6).

Desigur că niște arii de activitate adecvate pentru acest tip de gândire ar putea fi tehnologia informaței (IT), expertiza în câmpuri cuantice, fizica particulelor, astrofizica, sau orice alt domeniu de vârf al dezvoltării umane. Un lucru e clar – gândirea de care dă dovadă VL7 va fi diferită de gândirea ordinară, mundană, plină de locuri comune din societate. O zonă care incită foarte mult atenția VL7 o reprezintă tehnologiile GRIN. GRIN înseamnă genetică, robotică, inteligență artificială și nanotehnologie. Cu toate acestea, nu toate persoanele implicate în aceste domenii manifestă o gândire de VL7, iar aceasta e o mare problemă. Se pare că tehnologia a evoluat, într-adevăr, exponențial, iar oamenii trebuie s-o prindă din urmă rapid din punctul de vedere al dezvoltării lor neurologice personale și individuale.

VL7 reprezintă un salt semnificativ pentru majoritatea covârșitoare a omenirii care trăiește astăzi pe Pământ și, după cum am mai menționat, creșterea și dezvoltarea prin diferitele niveluri de valori este posibilă, nicicum garantată. Vom remarca o din ce în ce mai mare discrepanță și inegalitate între stilul de viață predominant în miezul avansului tehnologic generat de gândirea de VL7 și restul societății, într-atât încât proporția foarte mică de persoane care gândesc la VL7 va părea ca o civilizație diferită prin comparație cu restul. Numai cei ai căror mediu ȘI a căror neurologie le permite vor actualiza VL7. Pe restul îi va împiedica mediul să progreseze și să-și dezvolte neurologia corespunzător. Tehnologiile de VL7 chiar pot să schimbe viața pe Pământ într-un mod pozitiv și cât se poate de fericit pentru toate persoanele vii, dar gândirea de VL3, 4, 5 și poate chiar 6 (care se întrevede ca VL8) implicată în aceste tehnologii va aduce aportul prejudecăților specfice lor, ceea ce contravine tehnologiei avansate și nu se ridică la valoarea sa. VL6 va fi capabil să evalueze corect importanța acestor tehnologii, dar din moment ce gândirea de VL6 nu e implicată în a face ceva vreodată, nimic nu e dus la bun sfârșit. Reții, desigur că, în gândirea de VL6, a întreprinde orice acțiune depinde de „consensul grupului meu” și, în general, grupurile celor ce gândesc la VL6 nu realizează mai nimic.

Gândirea de VL7 presupune o minte care se ramifică înspre galaxie (nu cu idei de „unitate cosmică” de la VL6 sau orice alt fel de gândire confuză de genul New Age) și explorarea spațiului cosmic cu instrumentele de care dispunem din știință, tehnologie, GRIN, precum și numeroase alte metode, cunoștințe și expertiză care nici măcar nu sunt disponibile marii mase a populației. Spiritualitatea se îmbină aici cu energia punctului-zero, nanotehnologie, robotică și genetică. Abilitatea individului de a face față unor preocupări personale și de grup concomitent este semnificativ sporită și gândirea de la acest nivel este atât de diferită, încât ar putea la fel de bine să le pară extraterestră unora. Încă avem mai multe de discutat despre VL7 și, după aceea, VL8, dar acestea vor trebui să aștepte până la articolul următor.

Până atunci, toate cele bune!

*scris de Adriana James și tradus cu permisiune de pe nlpcoaching.com.


Tagged as , , , ,Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search