Valorile în NLP și Evoluția Conștienței Umane – 7

Written by on aprilie 28, 2021

Am trecut prin șase părți din această mini-serie, dedicată Valorilor în NLP și Evoluției Conștienței. Dacă ai ratat părțile anterioare acestui articol, le poți găsi pe toate aici – Partea 1, Partea a 2-a, Partea a 3-a, Partea a 4-a, Partea a 5-a, Partea a 6-a. Fără a înțelege conținutul expus în aceste părți, va fi dificil să ajungi la punctul unde ar trebui să fii pentru ca acest articol să aibă sens pentru tine.

Oricum, iată cele mai importante puncte de reținut cu privire la diferitele niveluri de valori despre care predăm și în cursul de Master Practitioner NLP, pe baza cercetărilor inițiale realizate în anii 1970 de către Dr. Clare Graves. Așa că voi începe iarăși prin a aminti cele 11 aspecte important de reținut în legătură cu valorile.

 1. Valorile nu sunt ceea ce ne place, ci ceea ce este important pentru noi.
 2. Fiecare persoană are valori și
 3. Fiecare set individual de valori este diferit de al oricui altcuiva.
 4. Niciun nivel de valori (IE tip de gândire) nu este ”mai bun” decât celelalte, ci sunt toate ajustate pentru a susține existența într-un anumit tip de mediu.
 5. Dezvoltarea și parcurgerea nivelurilor de valori și a diferitelor tipuri de gândire este posibilă, dar nu garantată.
 6. Valorile nu au legătură cu inteligența sau IQ-ul, nici nu au legătură cu modul în care oamenii gândesc (în NLP, numim aceste lucruri strategii). Nu au legătură nici cu conceptele de „atracție” sau „respingere.”
 7. Cel puțin în lumea occidentală (aceasta e cea cu care sunt cea mai familiarizată), nimeni nu „este” un anumit nivel de valori. Nu poți să-i spui cuiva „Ah, tu ești VL X!”
 8. În situații de stres, oamenii revin la cel mai apropiat VL parcus. Acesta poate fi cu unul, două, sau chiar mai multe VL înapoi – în funcție de care dintre ele a fost parcus integral.
 9. Nu poți progresa prin VL decât dacă toate preocupările legate de un VL sunt împlinite, iar energia consumată pe aceste preocupări este eliberată. Cu alte cuvinte, faptele, nu doar vorbele unui anumit VL îți permit să îl parcurgi și să progresezi mai departe.
 10. Oamenii pot actualiza diferite VL în diferite contexte ale vieții.
 11. Un nivel de valori mai puțin complex nu poate înțelege sau cuprinde un nivel de valori mai complex. Reține asta, deoarece reprezintă baza pentru restul analizei noastre.

Acum, să nu te gândești la VL7 ca la ființa umană supremă, din moment ce acesta nu este nicidecum capătul liniei din punctul de vedere al evoluției umane posibile. Este ceva deosebit de aparte din punctul de vedere al gândirii – profund diferit –, dar gândirea de VL7 ar putea să decidă că, pentru supraviețuirea habitatului/ comunității/ rasei umane, este necesar să adoptăm măsuri complet noi și drastice pentru a îndrepta situația.

Soluțiile pentru problemele lumii de la VL4, 5 și 6 nu au produs niciun efect pozitiv substanțial. Lumea fierbe în dezordine, se poartă războaie în multe colțuri ale planetei, „lupta” pentru resurse se duce în paralel cu „lupta” pentru ideologie… iar VL6 este notoriu pentru cum nu face absolut nimic, chiar dacă ar putea concepe soluții viabile. VL6 nu este dispus să implementeze nimic, din moment ce întrebarea ”cine sunt eu ca să rup consensul de grup?” domnește suprem în gândirea de VL6.

Reiau… De ce contează toate acestea? Iată un motiv. Momentan, se realizează nenumărate cercetări neurologice de control al minții sub egida „zeilor științei” de la VL5. Această cercetare se bazează pe premiza că oamenii nu sunt nimic mai mult decât atomi și molecule, impulsuri electrice și reacții chimice: amino-acizi, ADN, care este compus din două lanțuri spiralate de polinucleotide (ai răbdare puțin), numite astfel din moment ce sunt alcătuite, la rându-le, din unități simple, care se numesc nucleotide. Fiecare nucleotidă e compusă dintr-o nucleobază azotată – fie guanină (G), adenină (A), timină (T), sau citozină (C) – precum și dintr-o monozaharidă, dezoxiriboza, și un grup de fosfați. Nu-i așa că te bucuri să afli ce ești? Știința de la VL5 e mai mult decât bucuroasă să te informeze. VL4 ți-a spus că Dumnezeu te-a făcut din țărână, VL5 îți zice că ești nu țărână, ci toate particulele descrise mai sus. Ce ușurare! Nici nu te obosi să cauți mai departe. Asta e tot ceea ce ești! Conștiență? Nu există! Nu există nimic mai mult care să alcătuiască ființa umană, cu alte cuvinte nu există niciun „șofer”, corpurile funcționează pe pilot automat. Există doar creierul, iar funcțiile creierului pot fi manipulate și divizate, împărțite, separate în părți sau bucăți și reduse, ca să facă „mașina umană să funcționeze normal”. E vorba doar de a drege „aparatul”, din moment ce „putem să-l îmbunătățim”, iar „Dumnezeu l-a făcut greșit.” Remarcă, te rog, cum aceste două fraze reflectă cum gândesc VL5 la VL4.

Lăsând gluma deoparte – și trebuie să recunosc că m-am distrat scriind paragraful de mai sus – haide să discutăm serios. Hai să spunem, de dragul discuției, că explorarea spațiului are loc chiar acum. E un scenariu ipotetic, un soi de SF în cadrul unei discuții despre valori în NLP. Hai să zicem că cineva de pe această planetă, un grup de oameni a dezvoltat o tehnologie antigravitațională care folosește energia punctului-Zero, permite călătoria interstelară și așa mai departe. Dacă asta are loc, într-adevăr, automat această planetă și toți locuitorii săi, toate sistemele „dulcelui trai de-altă dată” se dovedesc insuficiente pentru a face față complexității problemei și complicațiilor ce decurg din ea. Întreaga planetă intră deodată într-un joc de o cu totul altă categorie.

Chiar dacă vorbim de scenarii ipotetice, gândește-te: posibilitatea călătoriilor interstelare, comerț interplanetar și activitate economică cosmică, exploatări miniere pe asteroizi, întemeierea de colonii umane pe alte planete și chiar călătorii până în cele mai îndepărtate puncte ale Galaxiei…

Dintr-o dată, tu nu mai ești doar o „rotiță infimă” din angrenaj, în cine știe ce mic oraș, pierdut în vreun colț de țară de pe un continent oarecare. Dacă poți să concepi toate acestea, vei realiza destul de repede că ai devenit o formă de viață numită „om”, într-o galaxie cu numeroase alte forme de viață și tu – prin reprezentanții tăi din acest grup fictiv de oameni, inventatorii noilor tehnologii – interacționezi cu alți umanoizi (sau poate că nu) în viață, de pe altă planetă, din alt sistem solar… și poate chiar dintr-o altă galaxie.

Și, cel mai important, pentru a face față complexității acestui cadru, cu siguranță ai nevoie de o gândire nouă și diferită de tot ceea ce ai folosit până acum.

Cum vei putea, măcar, să-ți închipui în detaliu scenariul în care ET chiar vine aici, pe Pământ? Îl vei percepe drept prieten, sau dușman? Vei apela la cei de-un neam cu tine în căutare de sfaturi și siguranță? Vei da fuga să te înarmezi, ca să te lupți apoi cu nenorociții aceia mici și verzi? Vei organiza o grămadă de întruniri politice pentru a stabili procedura cea mai adecvată, în conformitate cu regulamentele cele mai înalte, sau poate vei da fuga la biserică, să te rogi pentru mântuire de Sus? Poate vei întruni un grup de studiu științific, care să lămurească dacă schimbul economic chiar este posibil, sau poate vei crea o strategie de urgență, prin care să te implici în dezvoltarea armelor (la urma urmei, se pot face bani frumoși din asta în timpul oricărui război)? Te vei gândi că, din moment ce extratereștrii ne sunt superiori tehnologic (dacă chiar și sunt), înseamnă că ne sunt superiori și moral? Vei dori să-i întâmpini călduros pe „frații și surorile noastre” de pe alte planete, din moment ce vom fi acceptați alături de ei în comunitatea galactică?

Ia aminte că aceste reacții, bazate pe diferite niveluri de valori, nu sunt nici bune, nici rele – sunt diferite. Cine poate spune aprioric că a te înarma nu ar fi cea mai bună măsură care să-ți asigure supraviețuirea? În ultimă instanță, complexitatea de gândire a VL7 e necesară pentru a cuprinde magnitudinea a ceea ce un astfel de scenariu înseamnă pentru tine ca individ, precum și pentru întreaga rasă umană. Și aici ne întâlnim cu gândirea de VL8, care este „noua gândire tribală” – lumea este percepută, acum, ca o familie de pământeni.

Dar cine poate spune că oamenii din grupul sau organizația noastră ficțională se află toți la VL7 sau mai sus din punctul de vedere al gândirii lor? Cine poate spune cu siguranță că printre ei nu s-ar afla persoane situate la VL3, cu tendințe militariste, și care se gândesc doar la război, la cum să ne apărăm de ET și cum să-i dăm lovitura de grație, să-l aruncăm în aer, să-i capturăm nava și să-i preluăm tehnologia, persoane la VL4, care se gândesc la regulamente și reglementări, reguli de conduită, ori corporatiști multinaționali de VL5 care sunt gata să obțină un târg cu ET și să speculeze vreo lacună din legislația comercială interstelară… înțelegi ideea.

Până la urmă, poți avea parte de un amestec pestriț de indivizi cu tipuri de gândire de la VL diferite, care au de-a face, însă, cu tehnologie de VL7 și 8. Cum o vor folosi? Desigur, în funcție de gândirea propriului VL.

Sunt și mai multe lucruri de spus… în articolul următor.

Până atunci, toate cele bune!

*scris de Adriana James și tradus cu permisiune de pe nlpcoaching.com.


Tagged as , , , ,Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search