Valorile în NLP și Evoluția Conștienței Umane – 8

Written by on august 16, 2021

Înainte să trecem mai departe, la o scurtă descriere a VL8 – da, ajungem și acolo cât de curând – trebuie să luăm lucrurile de la capăt iarăși și să recunoaștem că toate aspectele despre care vorbim aici se bazează pe mintea și pe abilitatea ta de a gândi.

A-ți dezvolta continuu mintea, a nu te gândi vreodată că „știi” cu adevărat ceva, ci a te strădui mereu să cunoști mai mult – astfel îți vei păstra mintea deschisă către o evoluție ulterioară. Sau… poți să rămâi acolo unde ești. Cine ar putea sau ar fi îndreptățit să te forțeze, să-ți spună că „ar trebui” să te dezvolți mai departe? Eu cred în liberul arbitru și în dreptul fiecăruia de a alege liber. Dezvoltarea pe parcursul nivelurilor de valori este posibilă, dar nu garantată. La urma urmei, depinde de fiecare om în parte. Am cunoscut persoane care și-au început călătoria cu NLP la nivelurile (VL) 2, 3, 4, 5 și 6. Cu toții au progresat. Cât de departe? La această întrebare se poate răspunde doar individual și eu, una, n-aș putea răspunde în numele fiecăruia dintre cursanții mei. Pot spune doar că unii au evoluat mai departe, alții mai puțin. Dar a avut loc evoluție.

Dacă nu ești familiarizat cu primele șapte articole din serie, le poți găsi aici: Partea 1, Partea a 2-a, Partea a 3-a, Partea a 4-a, Partea a 5-a, Partea a 6-a, Partea a 7-a .

NLP-ul le-a permis studenților noștri să învețe cum să gândească diferit – să învețe să gândească critic. Fie că și-au continuat călătoria sau nu – lucru care nu ține de mine. Unii dintre ei au progresat mult dincolo de punctul lor de plecare, unii au crescut doar puțin și alții au rămas la același nivel. Oricum ar fi, e în ordine. Aș vrea să punctez doar o diferență semnificativă dintre cei care au evoluat și cei care nu – dorința, angajamentul și perseverența în a-și dezvolta mintea, rezistența la încercările vieții și transformarea obstacolelor în provocări entuziasmante, care să le stimuleze evoluția.

Ca să te poți gândi și să te gândești la propria gândire, ai nevoie de logică corectă. Cursurile de logică nu se predau mai nicăieri în ziua de azi – gândirea confuză și de-a dreptul retardă abundă în societate – dar, din păcate, logica și rațiunea clară nu se mai predau. Așadar, cea mai apropiată și rapidă cale spre acest țel o reprezintă NLP. O persoană ar trebui să fie capabilă să analizeze și să despacheteze mesajele de tot soiul care îi sunt transmise într-un anumit fel, iar apoi să poată să le recompună iarăși într-un tot unitar și coerent. Ar trebui să-și folosească mintea pentru a identifica erori în propriile raționamente și să descopere falsurile. Ar trebui să poată recunoaște argumentele eronate (apropo, am petrecut cam 6 luni deconstruind majoritatea acestora pentru voi în programul NLP Marketing Training) și să ajungă la propriile concluzii bazate pe realitate, fapte și informații analizate corect.

Îmi pare rău să spun – deoarece știu că vă voi dezamăgi pe unii dintre voi – dar nu poți ajunge la VL7 fără să gândești critic și fără să-ți dezvolți în paralel conștiența. VL7 are de-a face pe de-a-ntregul cu gândirea complexă, iar complexitatea presupune critică și logică. De fapt, nici măcar la VL5 nu se poate ajunge fără un anumit nivel de gândire critică.

Neurologia nu va fi capabilă să se dezvolte dacă rămâne sub influența unei gândiri eronate, care instalează decizii și convingeri limitatoare și presupune acceptarea realității așa cum o definesc alții pentru tine. Și ipotetic, chiar dacă mediul ar susține VL7 (ceea ce nu e cazul pentru majoritatea covârșitoare a oamenilor de pe planetă), nu e fezabil pentru cineva să ajungă acolo decât dacă „mediul interior – IE neurologia” i-o permite, de asemenea. Reține că sunt mereu trei componente ale unui nivel de valori: mediul, neurologia și descrierea valorilor (înseși cuvintele folosite).

Din punctul de vedere al combinațiilor nivelurilor de valori, planeta noastră arată cam ca o grădină zoologică. În scenariul ipotetic SF pe care l-am propus în articolul precedent, dacă ET ne vizitează, probabil că va rămâne uimit de ceea ce va vedea, căutând să înțeleagă ce se întâmplă. E complet hilar!

Ce îi împiedică pe oameni să-și dezvolte conștiința până la VL7 și mai departe?

O, și dacă te gândești rapid „eu deja gândesc la VL7”, te-aș întreba câteva lucruri mai întâi. Ești cumva implicat în soluții funcționale pentru marile probleme ale lumii, în timp ce concomitent îți menții atenția și asupra imaginii de ansamblu? Ești cu adevărat conștient de ceea ce se petrece pe Pământ? Ești conștient de istoria speciei noastre, Homo Sapiens (nu cea oficială, pe care ai învățat-o la școală)? Știi care sunt adevăratele probleme geopolitice, economice, sociale etc. din lume? Consideri că știrile pe care le vezi la televizor sunt „reale”? Crezi automat ceea ce spun site-urile de știri „alternative” fără să le pui la îndoială, doar pentru că îți place autorul lor? Citești și cercetezi cu regularitate (a se citi – zilnic) și înveți de pretutindeni? Măcar îți pasă de vreunul din punctele de mai sus? Dacă răspunsul la vreuna din aceste întrebări este „hmm… nu știu sigur” sau de-a dreptul „nu”, atunci cu siguranță nu actualizezi VL7 acum. De ce? Cine știe? Poate că e vorba de mediu, poate e vorba de neurologia ta…

În general, oamenii rămân blocați la niveluri de valori mai puțin complexe în principal din cauză că acceptă decizii și convingeri limitatoare (proprii sau impuse prin „bunăvoința” celorlalți), din lipsă de dorință, lipsa spiritului critic, o atitudine plictisită față de viață, preocuparea față de „divertismentul” care amorțește mintea, ceea ce e un alt mod de a spune dorința de a rămâne inconștient, comoditate sau chiar lene mentală, precum și răspunsul-reflex necondiționat prin emoții negative la diferite situații de viață.

Lista de motive poate continua. Totuși, aș vrea să-ți amintesc că până și cele mai bune motive sunt tot și tocmai asta – motive. Iar în viață, ai fie motive, fie rezultate. La urma urmei, toate exemplele de mai sus scurt-circuitează și subminează adevăratul potențial individual al cuiva. Așa cum am menționat adesea, multe, dacă nu chiar toate din deciziile și convingerile tale, pe care nu ți le provoci, ci le iei de-a gata, nici măcar nu sunt ale tale. Ți-au fost insuflate din copilărie și reprezintă tendințele la modă în societate de atunci.

Toate acestea alcătuiesc mediul minții tale și, din păcate, de multe ori conduc la procese mentale care te distrag și-ți induc confuzie. Singura cale de a ieși din acest cerc vicios este să te angajezi să-ți antrenezi și să-ți dezvolți constant mintea. Lingvistica (ca parte din Programarea Neuro-Lingvistică) este o cale de a face ca logica și rațiunea să aibă vreo noimă fără să mai răspunzi inconștient prin emoții negative iraționale. Așadar, eliberarea bagajului de Emoții Negative este al doilea pilon al abordării. Nu poți gândi sau raționa logic când te lași copleșit de furie, frică, tristețe, supărare șamd. Există foarte multe surse de (dez)informare pe Internet și în media. Nu-i nimic personal – doar afaceri – așa cum pun problema corporațiile de VL5, care caută să-ți manipuleze mintea ca să-ți vândă produsele lor.

O minte încremenită în tipare de gândire restrictive și prinsă într-un cadru minuscul nu dovedește creativitate, imaginație și, desigur, nici rațiune. Cum poți spera să evoluezi dacă rămâi mereu pe același făgaș? Cum poți spera să te dezvolți dacă aștepți mereu ca alții (familia, prietenii, televizorul, știrile, revistele de scandal, politicienii) să-ți spună ce să gândești? Fiecare nivel de valori înțepenit presupune același lucru: pasivitate în fața provocărilor, pasivitate în acceptarea proverbialei cutiuțe de gândire și comportamente, care ne creează aceleași probleme zi de zi.

Fiecare nou nivel de valori presupune dezvoltarea de noi strategii pentru a face față nou-descoperitei „realități”. Tu creezi proaspăt aceste strategii – și, te rog, ia aminte că am folosit cuvântul „creezi”. Asta implică creativitate și imaginație. Din păcate, multora le lipsesc tocmai aceste două funcții umane de bază, ca și cum unui computer i-ar fi „sărit” din memorie un soft esențial care îi rula pe fundal.

Programul încă se află pe computer, dar depinde de utilizator dacă îl folosește, îl pune în aplicare și îl exersează. În următorul articol, voi aborda motivul pentru care un nivel de valori mai puțin complex nu poate înțelege sau cuprinde cu gândul un nivel de valori mai complex și cum asta creează numeroase probleme în relații, în organizații și în lume, în totalitatea sa. Și da, vom ajunge și la VL8, de asemenea…

Până atunci, toate cele bune!

*scris de Adriana James și tradus cu permisiune de pe nlpcoaching.com.


Tagged as , , , ,



Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search