Valorile în NLP și Evoluția Conștienței Umane – 9

Scris de în decembrie 22, 2021

Am avansat mult în mini-seria noastră de articole dedicate Valorilor în NLP și Evoluției Conștienței Umane. La urma urmei, aceasta este partea a 9-a. Dacă nu ai citit încă articolele anterioare din serie, poți să le găsești aici: Partea 1, Partea a 2-a, Partea a 3-a, Partea a 4-a, Partea a 5-a, Partea a 6-a, Partea a 7-a, Partea a 8-a.

Am parcurs mult material în postările anterioare și am abordat tangențial și problemele ce pot apărea din interacțiunea diferitelor moduri de gândire care aparțin diferitelor niveluri de valori. Aceasta este una dintre cele mai importante părți din întreaga serie de articole; stă la rădăcina problemelor noastre ca societate și ca „rasă globală de ființe umane.” Aceia dintre voi care poate nu sunteți interesați de întreaga specie umană puteți lua în calcul că asta stă și la rădăcina tuturor problemelor în relații, sau în relațiile dintre părinți și copii, în neînțelegerile de la serviciu, certurile și turbulențele familiale… Aș putea să mai continuu cu câteva pagini bune de exemple ilustrative.

Deocamdată, am descoperit împreună că există câteva aspecte foarte important de reţinut pentru a înţelege nivelurile de valori. Ca să economisesc spaţiu, nu le mai reiau aici – le poţi reciti în Partea a 7-a. Totuşi, aş vrea să mai adaug un punct foarte important.

  1. Cuvintele pe care o persoană le foloseşte pentru a-şi descrie valorile s-ar putea să fie de un nivel de valori mai mare decât neurologia corpului său.

De obicei, întâlnești combinații precum neurologie de VL2 și cuvinte de VL4, neurologie de VL3 cu vocabular care sună ca VL5, neuroogie de VL4 care folosește concepte de VL6 – „dragoste și lumină”, neurologie de VL5 combinată cu aspirații de VL7… De exemplu, dacă ar fi să te gândești la festivalul „Burning Man” – acesta nu este de VL6 (iarăși, nu vorbesc despre indivizii care participă, ci despre eveniment în sine), ci mai degrabă de nivelul 4-6.

De fapt, aceasta e mai degrabă regula, decât excepția. Este și un motiv pentru asta, însă e dincolo de scopul acestei serii, așa că nu îl vom discuta aici.  

Anterior am mai concluzionat și că – din punct de vedere logic – un nivel de valori mai puțin complex nu poate înțelege sau cuprinde cu mintea un nivel de valori mai complex. Și asta e valabil și pentru cititorii acestui articol. Fiecare dintre voi va lua și va folosi informația prezentată aici în modul său și conform gândirii nivelului său de valori dominant – și e perfect în ordine așa.

De exemplu, VL4 nu va înțelege, nici măcar nu va începe să pătrundă impulsul antreprenorial al VL5. Pur și simplu nu „se prinde”. Va zice: „Du-te și găsește-ți o slujbă bună, nu-ți pierde vremea umblând să faci vânzări pentru propria firmă!” Un alt exemplu, una dintre bunicile mele îi spunea tatălui meu, pe vremea când călătoream prin Europa la competiții internaționale: „Adu-o acasă imediat! N-o lăsa să umble fleaura! Ce-i trebuie carieră? Trebuie să se mărite și să facă copii cât mai repede! Adu-o pe fiică-ta înapoi la o viață cum se cade!” Te las pe tine să decizi ce nivel de valori actualiza bunica.

Un nivel de valori mai puțin complex îl va percepe pe cel mai complex ca fiind inferior. De exemplu: VL4 se va gândi la VL5 ca fiind VL3. Persoana ipotetică situată la VL4 încă nu a ajuns la VL5, iar aceste preocupări antreprenoriale îi sunt străine ca viața într-o altă galaxie. Tot ce cunoaște ea sunt comportamentele haotice, uneltirile, minciunile și înșelăciunile VL3 pe care are nevoie să le îndrepte și să le readucă la valorile morale din carte!

Gândește-te ce cred guvernele, prin definiție de VL4, despre proprietarii de afaceri din clasa de mijloc, care se află la VL5 sau prin imediata sa apropiere. Oare îi vor sprijini pe aceștia din urmă? Desigur că nu – îi vor percepe pe cei de la VL5 ca fiind de VL3, așadar o amenințare la adresa „stabilității și binelui comun” al societății. Acum gândește-te ce înțelege guvernul din VL6, 7 și 8. VL7 caută soluții funcționale pentru o lume haotică, dar cum ar putea un corp de politicieni de VL4 (atenție, nu mă refer la membrii aparatului de stat aici ca indivizi, din moment ce, individual, fiecare persoană e diferită; mă refer la ei în calitate de corp unit), cum ar putea ei să facă față în mod adecvat și compentent acestor niveluri de valori mai complexe?

Cum se pot ei descurca adecvat cu tehnologiile GRIN, care oricum sunt peste nivelul de înțelegere a 99.9999999% din oameni? Cum ar face față gândirii de „maestru clăditor” de la VL5? Cum ar răspunde ei noilor practici și politici sociale, economice, tehnologice globale? Cum vor înțelege ei impactul uriaș al modificării genetice a organismelor și ramificațiile sale mai vaste asupra existenței omenirii așa cum o știm? Vor da ei dovadă de suficientă flexibilitate și complexitate în gândire pentru a face față tuturor acestor probleme într-o manieră funcțională? Iar răspunsul este, desigur – vor face față în funcție de complexitatea lor de gândire individuală. Gândește-te la majoritatea oamenilor din lume – persoane bine împământenite în gândirea de VL2-3-4. Cum s-ar putea descurca ei cu transformarea masivă prin care trece lumea noastră în prezent? Cel mai probabil, nici măcar nu o observă.

Acum, hai să vorbim despre VL8.

VL8 are de-a face cu îmbinarea și potrivirea armonioasă a tuturor persoanelor de pe Pământ într-o masă coezivă și congruentă numită umanitate, în timp ce se focalizează simultan și pe cel mai înalt bine comun al tuturor. VL8 are de-a face și cu integrarea Sinelui în Întreg (atenție, nu e vorba de conceptul difuz despre „unitate” al VL6) – aici, cuvântul se referă la (1) Omenirea în totalitatea sa și (2) întregul mai larg – galactic și universal, acolo unde nevoile Sinelui și ale Întregului sunt deopotrivă servite armonios.

Din moment ce VL8 abia se formează, sunt multe moduri de gândire pe care nu le recunoaștem încă, deoarece, ca societate, încă nu suntem acolo. E suficient să zic că nivelul de complexitate al problemelor care apar la acest nivel nu pot fi rezolvate de un singur individ, indiferent de cunoștințele sau inteligența de care dispune. E oarecum ca efectul fluturelui – o bătaie de aripi în America de Sud va avea un impact asupra stării vremii la nivel global. O acțiune pe această planetă va avea impact asupra întregului sistem solar, chiar asupra galaxiei și mai departe.

O diferență majoră între VL8 și VL6 (deși amândouă, în esența lor, sunt comunitariste) este că VL6 vrea și caută acceptare și armonie, în timp ce VL8 are intenții și țeluri clare. Spre deosebire de VL6, la VL8 grupul este unit conceptual, nu neapărat fizic (nu e nevoie de îmbrățisări și de împărtășirea constantă a sentimentelor). Acest tip de gândire reiese din metode alternative de vindecare (precum abordărie Meta-Health) sau metode complexe holistice (nu, nu vorbesc despre leacuri băbești sau de vraci dubioși, sau de a arde bețișoare parfumate – acestea aparțin VL6). Mă refer la abordări complexe, precum Terapia Enzimatică a Dr. Gonzalez, sau la frecvențe audio la a căror vibrație celulele canceroase sunt distruse (a se vedea terapia Dr. Roya Raymond Rife, care, apropo, a fost descoperită în anii 1930), doar ca să pomenesc câteva exemple.

La acest nivel de gândire, se reface legătura dintre tranzacțiile de afaceri și metafizică. Este o gândire care îi reunește pe toți oamenii de pe Pământ, fără patologiile inerente în noile sisteme de guvernanță mondială. Intuiția și instinctul își recapătă valoarea, iar mintea devine dez-localizată. Diferitele calități umane reprimate prin condiționările de la nivelurile 2-6 își recapătă importanța, în timp ce cauzele și efectele profund interconectate din lume sunt ridicate la un cu totul alt nivel de înțelegere. Totul este interconectat și totul este interdependent la nivelul acestei noi gândiri, așadar a gândi realități simultane și paralele nu mai este o problemă. Ar trebui să reții că, începând cu VL7, a început acomodarea lejeră cu gândirea în paradoxuri, ușor și fără nicio sforțare cognitivă.

Mai sunt încă lucruri de spus despre VL8 și le vom parcurge pe restul în articolul următor.

Până atunci, toate cele bune!

*scris de Adriana James și tradus cu permisiune de pe nlpcoaching.com.


Tagged as , , , ,Ține legătura cu noi!

Afli din timp despre evenimente și primești o dată la 2 săptămâni o listă de goodies.


Search