În ”Inventarul Valorilor pentru Coaching – Folosirea Valorilor pentru Creșterea și Dezvoltarea Individuală și de Grup”, pe care îl oferim studenților în cursul de NLP Master Practitioner, analizăm și explicăm fiecare tip individual de gândire, bazându-ne pe trei factori: (1) mediul (2) dispoziția neurologică a fiecărui individ și (3) valorile – cuvintele însele folosite pentru a descrie gândirea.
Nu poți separa mediul de neurologia corpului și de cuvintele pe care persoana le folosește pentru a descrie ceea ce este important pentru ea. Acestea trei funcționează împreună și fiecare îl influențează pe celălalt. Dacă mediul nu susține expresia unui set de valori (așadar, a unui anumit tipar de gândire), acel set de valori nu se va exprima. Iar asta ne aduce la următoarele trei aspecte important de reținut, pe lângă primul set, pe care l-am expus deja în articolul anterior – și pe care îl reluăm aici:
- Valorile nu sunt ceea ce ne place, ci ceea ce este important pentru noi.
- Fiecare persoană are valori și
- Fiecare set individual de valori este diferit de al oricui altcuiva.
- Niciun nivel de valori (tip de gândire) nu este ”mai bun” decât celelalte, ci sunt toate ajustate pentru a susține existența într-un anumit tip de mediu.
- Dezvoltarea și parcurgerea nivelurilor de valori și a diferitelor tipuri de gândire este posibilă, dar nu garantată.
- Valorile nu au legătură cu inteligența sau IQ-ul, nici nu au legătură cu modul în care gândesc oamenii (în NLP, numim aceste aspecte strategii). Nu au legătură nici cu conceptele de „atracție” sau „evitare”.
Cu alte cuvinte, indiferent de dezvoltarea neurologică a unui individ și de capacitatea sa pentru o complexitate superioară a gândirii, dacă mediul nu permite exprimarea acelui tip de priorități în gândire, evoluția nu va avea loc. Voi oferi exemple mai târziu, așa încât să devină totul cât mai ușor de înțeles.
Nivelurile de valori (LV – de la Values Leveșs) sunt descrise în detaliu în cartea ”Time Line Therapy® și Bazele Personalității”, disponibilă aici, dar vă prezint și în seria de față un rezumat al celor opt tipuri de gândire predominante pe planetă astăzi.
- Nivelul de valori 1 (VL1) se referă la supraviețuirea de bază și satisfacerea nevoilor fiziologice fundamentale. Persoana nu este deloc conștientă de sine, viețuind ca orice alt mamifer.
Preocupările existențiale sunt hrana, adăpostul, perpetuarea speciei, iar răspunsurile de bază sunt lupta sau fuga. Nu prea mai este prezent în lume, cu excepția unor grupuri foarte mici de persoane care viețuiesc la LV1 în jungla Amazoniană (dacă mai există).
- Nivelul de valori 2 (VL2) are de-a face cu gruparea oamenilor în familii mari, triburi și clanuri, pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire. Deși este mai complex decât funcțiile de supraviețuire de bază de la VL1, nu presupune nici acesta conștiență de sine. Se mai remarcă prin confuzia între cauză și efect, gândire magică (de ex: dacă un animal s-a înecat în lac, înseamnă că e vina lacului – trebuie să ne rugăm zeului lacului astfel încât așa ceva să nu se mai întâmple niciodată).
Preocupările de viață tind spre existența la comun și spre colectivitate: supraviețuirea „noastră”, a „neamului nostru”; înrudirea și legăturile de sânge sunt principalul liant. Foarte orientat spre ceea ce asociem de obicei cu „emisfera dreaptă”. Gândirea se axează pe familie, care are mereu o „căpetenie” – cineva care conduce, poate cel mai în vârstă din clan (bunicul/ bunica). Vrăjile, farmecele, semnele prevestitoare, talismanele, șamanii, miturile unor ”spirite și zei de pe alt tărâm” abundă. Este un tip de gândire profund „mistic”. Putem remarca prezența VL2 în fiecare colț al planetei, atât în țări dezvoltate, cât și în țări subdezvoltate. Se mai poate observa, de asemenea, o tendință de reîntoarcere la VL2 în multe organizații din lume. Oricând familia sau clanul sunt importante, remarcăm gândirea de VL2. De fiecare dată când îți suni părinții pentru că ai dat de necaz, manifești gândire de VL2.
- Nivelul de valori 3 (VL3) se referă la ideea „fiecare pentru sine” – Eu, Eu și doar Eu, Sinele MEU atotputernic împotriva lumii, care este o junglă, și în care supraviețuiesc doar cei mai puternici. Iată primul VL la care individul devine conștient de sine – se dezmeticește și realizează faptul că există separat de clan/ familie/ trib. Este un tip de gândire profund individualist, impulsiv, preocupat de satisfacerea imediată a tuturor dorințelor. Este ca sociopatul prădător, căruia nu-i pasă deloc de consecințe. Lipsit vinovăție, ucide fără a se teme de sau măcar a se gândi la pedeapsă.
Preocupările de viață sunt: satisfacerea imediată a dorințelor personale, dominația, puterea, intimidarea și exploatarea celorlalți, gloria, eliminarea competiției, grandomania și forța fizică; de aici a decurs noțiunea de drept absolut a monarhilor și dictatorilor. În lumea contemporană, putem întâlni șiretenia înșelătoare a VL3 în corporații, bănci, sau politică. Milioane și milioane de oameni din lume trăiesc înăuntrul unor medii de VL2-VL3.
- Nivelul de valori 4 (VL4) este preocupat de dreptate, virtute și se axează pe sacrificiu pentru „adevărul” unic, susținând că există o singură cale corectă de a face orice. În opoziție completă față de VL3, este hotărât să aducă ordine și stabilitate definitivă tuturor lucrurilor – un întreg veșnic neschimbător. VL4 crede și într-un plan divin care pune pe fiecare la locul său fix, corect și perfect determinat în lume.
Preocupările de viață ale VL4 au legătură cu a face ceea ce trebuie, ceea ce se cuvine în mod absolut după prescripțiile unei cărți (eventual, ale unei cărți sfinte) sau ale unui manual, astfel încât cei care le îndeplinesc să merite viață veșnică sau recompensa de după. Totul este judecat drept corect sau greșit, nu există nuanțe intermediare. Răsplata amânată, credința absolută în Carte, a se dovedi vrednic, a urmări rațiunea și rostul vieții descrise în Carte, îndoctrinarea cu politicile, principiile, sau credințele corecte, toată lumea trebuie să se sacrifice pentru ”binele suprem” – toate acestea sunt preocupări ale VL4. Este un sistem de gândire complet rigid, dogmatic, opresiv și excesiv. Chiar dacă proclamă sus și tare compasiune, judecă moralizator și răspunde cu ordine și înregimentare – toate trebuie să stea la locul lor corect. Se străduiește să impună uniformitate, precum în socialism, comunism, sau fascism. Din punctul de vedere al VL4, trebuie să existe o carte sau un manual suprem în care ceea ce este corect să fie descris în detaliu, iar acea carte trebuie să fie Cartea corectă. Orice altceva e greșit.
- Nivelul de valori 5 (VL5) este legat de autonomie, independență, progres pe „calea cea mai bună”. Materialist și competitiv, progresiv prin căutarea celor mai bune soluții, VL5 este orientat spre știință și a stimula dezvoltarea tehnologică prin exercițiul „propriei minți raționale”. NLP-ul s-a născut în cadrul VL5.
Preocupările de viață au de-a face cu a trăi „o viață bună”, confort, stil de viață lejer, bani și prosperitate. Economia de piață (nu capitalismul defect cu care avem de-a face în prezent, ci adevărata economie de piață – liberă), metode științifice raționale care înlocuiesc superstiția și credința oarbă, ascensiunea individului, pusă în opoziție cu masele amorfe de oameni în rândul cărora nu rămâne loc de individualitate (așa cum se întâmplă în cadrul VL4) sunt toate mărci ale VL5. A iniția acțiuni cu ținte clare, capacitatea de a lansa proiecte și inițiative antreprenoriale, deschiderea spre schimbare, experimentare, dorința de succes, de a câștiga, de a învinge – sunt toate componente ale acestui mod de gândire, care este îndreptat și ajustat spre progres și un stil de viață bogat. Comportamentul elitelor lumii, care-și etalează bogățiile fabuloase și soțiile-trofeu, care concurează constant și acerb pentru o porțiune din piață (lumea întreagă, pentru ei), modul de a se comporta al companiilor multinaționale, pentru care oamenii nu sunt ființe, ci doar consumatori – așadar, trebuie să li se vândă și mai multe produse, chiar dacă acestea îi și îmbolnăvesc (vezi Monsanto, DuPont, Syngenta și marile companii farmaceutice) – toate acestea țin de VL5. Din punctul lor de vedere, responsabilitatea e de partea consumatorului – dacă ești suficient de „fraier” să cumperi ceea ce vindem, își zic, atunci problema e a ta. Nouă ne pasă doar de profit.
Vom continua cu relația dntre conștiență și valori în partea a 3-a.
*scris de Adriana James și tradus cu permisiune de pe nlpcoaching.com.