Valorile în NLP și Evoluția Conștiinței Umane – 3

Written by on august 3, 2020

În părțile 1 și 2 ale acestei serii de articole, am examinat valorile individuale, așa cum le predăm în cursul nostru de NLP Master Practitioner. Am descris pe scurt ce sunt ele și am analizat câteva aspecte importante pe care contează să le reținem cu privire la valori – aspecte pe care le voi reda mai jos, din moment ce constituie fondul seriei noastre de articole pe această temă.

De asemenea, am descris pe scurt (chiar foarte pe scurt, fără a îndreptăți până la capăt fiecare nivel de gândire al valorilor), primele cinci niveluri de valori din seria de opt, așa cum au fost descrise de psihologul industrial Dr. Clare Graves. Vom continua descrierea celorlalte trei cât de curând.

Punctele importante de reținut din articolele precedente sunt:

  1. Valorile nu sunt ceea ce ne place, ci ceea ce este important pentru noi.
  2. Fiecare persoană are valori și
  3. Fiecare set individual de valori este diferit de al oricui altcuiva.
  4. Niciun nivel de valori (tip de gândire) nu este ”mai bun” decât celelalte, ci sunt toate ajustate pentru a susține existența într-un anumit tip de mediu.
  5. Dezvoltarea și parcurgerea nivelurilor de valori și a diferitelor tipuri de gândire este posibilă, dar nu garantată.
  6. Valorile nu au legătură cu inteligența sau QI-ul, nici nu au legătură cu modul în care gândesc oamenii (în NLP, numim aceste lucruri strategii). Nu au legătură nici cu conceptele de „atracție” sau „evitare.”

Acum haideți să adăugăm încă un aspect foarte important de avut în vedere.

  1. Cel puțin în lumea occidentală (aceasta e cea cu care sunt cea mai familiarizată), nimeni nu „este” un anumit nivel de valori. Nu poți să-i spui cuiva „Ah, tu ești LV x!”

În primul rând, un individ nu este gândirea sa raportată la nivelul de valori (LV). Un om este întotdeauna mult mai mult decât valorile sale, deși desigur, comportamentul său va fi motivat de valori. Așadar, a spune că „el/ea este un VL3 sau VL4 sau…” este o eroare gravă. Și e simplu de înțeles de ce lucrurile stau așa. Uitați-vă în societate. Majoritatea oamenilor au o oarece componentă de VL2, adică afiliere la o familie, un clan, o echipă de fotbal (trib), o oarece componentă de VL3, cu preocupări precum a „învinge boala” sau a „nimici concurența”, o altă componentă de VL4 – „când statul decretează, trebuie să respectăm domnia legii” și așa mai departe. Acestea fiind spuse, majoritatea populației la nivel global se situează predominant în gândire la VL2, VL3 și VL4. În SUA, exista un procentaj mult mai mare de VL5, la fel și în lumea occidentală, în general (acolo unde îmi petrec cel mai mult timp) – cu toate acestea, ca urmare a dezastrului economic care a a avut loc începând cu 2007-2008, numeroase mici afaceri prospere au dat faliment… ceea ce ne conduce la următoarea idee.

Este extrem de importantă înțelegerea VL4 și VL5, din motive care sper că vor deveni suficient de clare până la sfârșitul acestei serii. Așadar, înainte să avansăm spre VL6, 7, 8 și descrierile lor, haide să vorbim puțin mai mult despre VL4. Acest tip de gândire se preocupă cu instalarea fermă a unor sisteme bine ordonate – reține că VL4 ia naștere ca reacție la haoticul și iresponsabilul VL3.

VL4 caută acea unică „singură cale adevărată” și trebuie să se supună autorității ei. VL4 are un loc clar definit pentru fiecare persoană, precum și roluri „adecvate” pentru tineri, vârstnici, pentru femei și bărbați, copii și adulți, ranguri, caste, clase sociale, vechimi diferite în câmpul muncii sau grade militare; „sistemul” (de orice natură ar fi) definește ce este corect și ce este bine și le solicită indivizilor să se sacrifice pentru „binele comun”. Majoritatea oamenilor din lume au nevoie de un asemenea „temei solid de siguranță” din care să-și extragă sensul vieții, conform cu punctul de vedere moral, etic și social pe care îl oferă VL4. Mulți oameni pur și simplu nu s-ar comporta just față de semenii lor din proprie inițiativă, dacă n-ar fi cineva „acolo sus”, fie în cer, fie la un grad ierarhic superior în companie, sau poliția, puterea legii statului, ori karma… fie ce vrei – de care să se teamă.

Ceea ce e amuzant este că VL4 se luptă cu alte VL4 pentru care set organizat de reguli e mai bun. Din moment ce întâlnim VL4 oriunde avem de-a face cu un sistem – da, toate sistemele operează în cadrul VL4, ceea ce se referă la toate guvernele, toate armatele, toate forțele de poliție, toate ministerele de justiție – e ceva comun ca diferite manifestări ale VL4 să se lupte unele cu altele până la dispariție.

Corupția abundă aici, deoarece VL5 își scoate ușor-ușor capul în rândul membrilor individuali din aceste organizații. Luați individual, membrii guvernelor, forțelor de poliție, ai armatelor, ministerelor de justiție, ai organizațiilor religioase șamd. sunt motivați de valorile lor individuale. Ca atare, dai peste oameni care lucrează pentru o instituție de VL4, dar care gândesc în principal în cadrul unuia din VL2, 3, 4, 5, sau 6. Așadar, te trezești cu un amestec de indivizi care se reunesc sub umbrela unui sistem de VL4.

Ca și cum nu era deja suficient de derutant, haideți să mai adăugăm un element amestecului: toate „-ism”-ele sunt VL4, ceea ce pune comunismul, capitalismul, nazismul, catolicismul, hinduismul, budismul, corporatismul și orice alt „ism” la care te-ai putea gândi în cadrul VL4.

Da, până și sistemul McDonalds-ului (nu corporația, ci sistemul) este VL4.

Așadar, libertatea de comportament este sever restrânsă în cadrul VL4 și eu, una, am doar o întrebare pe care VL4 nu o va înțelege: cine definește regulile culturale ale unei societăți și cine decide schimbările care să aibă loc într-o societate pe termen lung? VL4 îmi a cita o carte, sau un manual de funcționare, sau un set de reguli și reglementări guvernamentale, dar cei ce gândesc la VL5, 6 și 7 vor înțelege întrebarea mea chiar foarte bine.

Ofer acest exemplu ca să vedeți cum inteligența sau IQ-ul nu au nimic de-a face cu exprimarea unor VL diferite. Unul din cursanții noștri, un bărbat foarte inteligent, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a urmat toate cursurile noastre, inclusiv NLP Trainer’s Training. A devenit trainer de succes, ținând cursuri cu zeci de participanți în fiecare an. Fiind un excelent cunoscător al domeniului, promitea o carieră de succes în țara sa. Nenorocirea l-a lovit la nivelul vieții personale și, în ciuda carierei sale excelente, relația sa s-a dezintegrat, urmată fiind de un divorț crunt. Drept urmare a acestui șir traumatic de evenimente, a renunțat la tot ce făcea și a devenit profund religios – a devenit misionar pentru o anumită religie.

Este bine? Este rău? Răspunsul corect este că… niciuna dintre cele două! Este ceea ce este!

Rețineți că fiecare individ își parcurge traseul propriu în viață, călătoria personală. Este vorba de o progresie prin diferitele niveluri de complexitate a gândirii.

Așadar, iată un exemplu de persoană care și-a început călătoria cu NLP în interiorul VL2-3, s-a descurcat foarte bine, a avut parte de un eveniment traumatic și a trecut la VL4. Succesul, cariera, finanțele, standardul de viață au devenit irelevante. Cuvântul lui Dumnezeu este tot ceea ce contează pentru el acum. Acesta e un exemplu foarte bun cu privire la modul în care valorile influențează comportamentul cuiva ca urmare a schimbării a ceea ce contează, a ceea ce este important în viața sa.

Rețineți din nou, valorile nu sunt ceea ce îți place, sunt ceea ce este important pentru tine!

În partea a 4-a, vom continua călătoria noastră prin stadiile dezvoltării conștiinței prin diferitele niveluri valorice de gândire.

*scris de Adriana James și tradus cu permisiune de pe nlpcoaching.com.

Până data viitoare,

Spor la șlefuit!

_Q5B9289-min

Tagged as , , , ,Haide în comunitatea noastră!

Ține legătura cu noi și alătură-te celor care primesc newsletter-ul ”Leveraging NLP and the New Magic”. Teme de gândire, povești personale și ponturi NLP aplicabile imediat direct la tine în inbox.


Search