Descoperă NLP-ulMetode NLP simple pentru o viață mai bogată


Începând cu anii ’70, Programarea Neuro-Lingvistică (NLP) capătă din ce în ce mai mult teren și recunoaștere ca set de instrumente extrem de eficient pentru a îmbunătăți comunicarea sau performanțele și a rezolva probleme despre care altfel încă se mai crede că necesită extrem de mult timp, energie și efort.


Pionierii săi, Richard Bandler, John Grinder, Robert Dilts, Leslie Cameron și alții i-au pus bazele propunându-și să descopere tiparele de comunicare prin care psihoterapeuți remarcabili precum Milton Erickson (psihiatru și hipnoterapeut celebru), Virginia Satir (expert în terapie de familie) sau Fritz Pearls (fondatorul terapiei Gestalt) reușeau să obțină rezultate neobișnuite în lucrul cu clienții lor. Prin observare directă și analiză a înregistrărilor video disponibile, au reușit să le descopere tiparele de comunicare și să le predea mai departe altora.

 

Procesul folosit pentru a desluși magia puterii lor de transformare se numește modelare. De altfel, mulți consideră că modelarea este esența NLP-ului. Când știi cum să observi și să creezi modele pe baza expertizei cuiva, poți învăța și preda esența oricărei abilități.

În prezent, NLP-ul este folosit în showbiz de personalități celebre precum Oprah Winfrey sau Pharell Williams, în public speaking de lideri precum Barack Obama, Tony Robbins sau Tony Blair, în comunicare politică, marketing, PR sau business pentru a face ca mesajul să atingă și să miște. Terapeuții îl învață pentru a obține rezultate mai bune cu clienții lor, antrenorii sportivi pentru a motiva și a crește performanțele celor pe care îi antrenează, părinții pentru a comunica mai bine cu copiii, antreprenorii pentru a-și eficientiza munca, a-și crește profitabilitatea și a motiva mai bine oamenii cu care lucrează.

 

Baza este aceea că dacă știi cum funcționează mintea și cum să comunici țintit, poți ajunge la oricine.

Ce este NLP-ul?


Formulat pe scurt, NLP-ul este așadar un proces de studiu al excelenței pentru a învăța cum să o manifești tu însuți.

Este un set de abilități care dezvăluie genul de comunicare ce contează cel mai mult – înăuntrul și în afara ta.

Mai elaborat, îl putem defini prin cei trei termeni care îl alcătuiesc: programare, neuro, lingvistică.


Programare

Se referă la algoritmii pe care îl avem instalați în sistemul nostru nervos și pe care îi parcurgem de fiecare dată atunci când avem un anumit răspuns tradus printr-un comportament sau o stare. De exemplu, avem un program pe care îl rulăm în relație cu motivarea. Dacă funcționează, e perfect, dacă nu, îl putem descoperi pe cel actual și îl putem modifica apoi pentru a produce rezultatele dorite. Ceea ce e valabil pentru orice alt comportament.

Neuro

Se referă la minte și la sistemul nostru nervos care percepe informația pe canalele celor 5 simțuri (vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv și gustativ) și apoi o procesează, generând un anumit răspuns. Starea emoțională creată influențează mai departe comunicarea și comportamentul. NLP-ul ne oferă un model structurat prin care să înțelegem ce se întâmplă înăuntru și cum să schimbăm cursul în direcția dorită. Putem să-l numim pe drept un manual de utilizare al creierului.

Lingvistică

Se referă la canalele de comunicare verbală și non-verbală prin care ne dezvăluim modul de gândire și stările emoționale. NLP-ul ne oferă unelte cu care să ajungem la procesele minții și să accesăm informație subconștientă care altfel ar rămâne ambiguă și ascunsă.


NLP-ul este un model de comunicare și personalitate care ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și pe ceilalți. Ne oferă hărți cu care să navigăm mai simplu călătoria numită viață.

Ce nu este NLP-ul?


Pentru că această metodologie e relativ recentă și este multă confuzie în jurul a ce înseamnă, să vedem și ce nu este NLP-ul.


NU este ‚pseudo-știință’

Este un corp de cunoștințe cu baze în discipline solide precum psihologie, sociologie, antropologie, cibernetică, fizică, filosofie cu aplicații în obținerea schimbării umane. NLP Research and Recognition Project este doar un exemplu de studiu care a dovedit eficacitatea NLP-ului într-un proiect de reabilitare emoțională a 800 de supraviețuitori 9/11. Fondatorul proiectului, psihologul clinic Frank Bourke, PhD, a descoperit că a reușit să reducă simptomele de PTSD (traumă) cu un proces derivat din NLP mai repede și mai eficient decât cu orice altă metodă.

NU este manipulare

Nu mai mult decât este un ciocan, un pix sau orice altceva manipulator. Poți folosi un ciocan să spargi un geam sau îl poți folosi pentru bate un cui ca să construiești ceva. NLP-ul este un instrument. Rezultatele țin de intenția celui care îl folosește. Iar dacă ne referim la manipulare în sensul de influență a celorlalți, ei bine… nu putem să nu îi influențăm pe ceilalți. Facem asta constant, numai că nu o facem conștient sau cu rezultatele pe care le-am dori. NLP-ul ne dă o cale prin care să ajungem mai ușor la noi înșine și la ceilalți.

NU este o dogmă

Sau o practică mistică în care să trebuiască să ,‚crezi”. Nu trebuie să crezi nimic. De altfel NLP-ul, prin atitudinea curioasă și exploratorie pe care o presupune, te îndeamnă să cauți mult dincolo de el, să-ți pui întrebări, să contempli, să verifici sursa, calitatea și validitatea informațiilor pe care le consumi, să tragi concluzii pe cont propriu iar atunci când nu ai suficientă informație, să te poți abține de la a trage concluzii și să spui mai curând nu știu. Cel puțin modul în care îl predăm la Crafting Minds încurajează gândirea pentru sine, critică și liberă. Ce e important în schimb pentru a obține rezultate cu NLP este să știi ce anume face ca tehnicile să funcționeze, să le înveți clar și corect și să urmezi instrucțiuni.

NU se întamplă fără 100% responsabilitatea ta

Totul se întâmplă cu totala cooperare și implicare a clientului. De altfel, subiectul responsabilității pentru rezultate este omniprezent în cursurile noastre. Nimic nu se întâmplă până când clientul nu-și asumă 100% responsabilitatea pentru rezultatele sale, chiar dacă parte din responsabilitate înseamnă să urmeze procesul facilitat de practician.

La ce ajută NLP-ul?


Transformă mindset-uri fixe în mindset-uri deschise și orientate spre învățare continuă;

Dezvoltă gândirea altfel încât să poată gestiona mai ușor situații haotice și nu de puține ori copleșitoare;

Stimulează imaginația și creativitatea;

Oferă instrumente pentru gestionarea eficientă a conflictelor și rezolvare de probleme;

Schimbă obiceiuri și comportamente;

Crește puterea de influență și convingere;

Întărește stima de sine;

Formează abilitatea de a avea control asupra stărilor emoționale;

Te învață să ajungi mai ușor la ceilalți și să te exprimi astfel încât să te faci auzit;

Te ajută să te cunoști mai bine;

Îți dă instrumente cu care să te ridici și să te reinventezi ori de câte ori e nevoie;

Antrenează reziliența mentală, capacitatea de a gestiona dificultăți și a găsi soluții.

Principalele motive pentru care oamenii vin să învețe NLP:


Să dezvolte profunzime în relațiile interpersonale și de business;

Să depășească faze de blocaj sau stagnare într-o arie a vieții sau în toate;

Să comunice mai eficient și percutant cu echipele, cu partenerul de viață, cu copiii sau cu familia;

Să devină mai conștienți de indiciile non-verbale din comunicare;

Să-și îmbunătățească abilitatea de concentrare sau învățare;

Să scape de ticuri, frici sau fobii;

Să descopere sau să formeze noi aptitudini;

Să facă o schimbare în carieră;

Pentru că simt că au o energie, o formă de putere interioară pe care nu știu cum s-o numească sau s-o direcționeze, dar au observat cum acționează atât în favoarea, cât și în detrimentul lor câteodată;

Pentru că sunt curioși și vor să învețe ceva inedit.

Certificarea în NLP


Să înveți NLP participând la cursurile avansate cu certificare te asigură că instalezi corect abilitățile specifice fiecărui nivel de formare după o metodologie testată și validată de-a lungul a peste 30 de ani. Vei deprinde claritatea, precizia și acuratețea atât de necesare practicii cu succes a NLP-ului.

 

Vei învăța sub îndrumarea unui trainer cu experiență, vei avea feedback în timp real și susținere din partea echipei de coach asistenți. Primești acces la comunitatea de absolvenți Crafting Minds din România, posibilitatea de a face parte dintr-o comunitate internațională prin înscrierea la ABNLP (contra cost, opțional) și oportunitatea de a face o carieră bine remunerată în domeniu.


NLP Practitioner
‘Crafting Excellence I’

Nivel de bază, primii pași spre excelență.

 

Condiții: parcurgerea unui material de pre-studiu audio de 20h, completarea testului de certificare, participarea integrală la curs și succes la toate aplicațiile practice din cadrul acestuia.


NLP Master Practitioner
‘Crafting Excellence II’

Nivel avansat, consolidează excelența, tehnici complet noi
Condiții: a stăpâni informația la nivel de Practitioner, completarea testului de certificare, participarea integrală la curs și succes la toate aplicațiile practice din cadrul acestuia.


NLP Trainers Training
‘Crafting Excellence III’

Înveți să predai NLP, public speaking și te transformi ca om.
Condiții: absolvirea cursurilor la nivel de Practitioner și Master Practitioner, promovarea evaluărilor din cadrul cursului de NLP Trainers: test scris, realizarea cu succes a unei demonstrații și două prezentări unde să dovedești deprinderea competențelor instalate în cadrul cursului.


Ține legătura cu noi!

Afli din timp despre evenimente și primești o dată la 2 săptămâni o listă de goodies.


Search